Slováci ho konzumujú na tony, cudzinci sa ho stránia, v niektorých krajinách zaň hrozí tvrdý trest. Pritom skvelo pomáha pri osteoporóze

Zdieľať
mak

Mak patrí na Slovensku medzi tradičné suroviny, ktoré sa spájajú s domácou kuchyňou, koláčmi a spomienkami na detstvo. Aj keď ho cudzinci často považujú za strašiaka a v niektorých krajinách je dokonca prísne zakázaný, u nás je dlhodobo obľúbený pre svoju chuť, vôňu a vynikajúce nutričné hodnoty.

História a tradícia na Slovensku

Hoci sa zdá, že popularita maku je v našich končinách úplnou samozrejmosťou, nie vždy to tak bolo. Podľa historických prameňov mak pestovali naši predkovia už pred stáročiami, pričom v dobe bronzovej (asi 2000 rokov p. n. l.) sa semienka makovíc používali nielen v kuchyni, ale i pri rôznych obradoch. Neskôr sa jeho pestovanie rozšírilo vďaka úrodnej pôde a skromným požiadavkám na podmienky.

Na Slovensku si mak rýchlo získal pevnú pozíciu v miestnej gastronómii. Makovník, záviny, moravské koláče či buchtové cesto plnené makom – to všetko patrí do zlatého fondu našich domácich receptov. V niektorých oblastiach Slovenska sa mak používa aj do slaných jedál, napríklad na posypanie tradičného pečiva. Vďaka tomu u nás vznikla silná maková tradícia, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu.

Slovenský mak a jeho výnimočnosť

Mnohí ľudia sa domnievajú, že mak so špecifickou vôňou a chuťou pochádza výhradne z Česka. V skutočnosti sa darí maku veľmi dobre aj na slovenských poliach, hoci v absolútnych číslach v rámci Európy vedie Česká republika. Kvalita slovenského a českého maku je pritom často porovnateľná – obzvlášť ak ide o potravinárske odrody šľachtené s minimálnym obsahom alkaloidov.

Na Slovensku si mak drží stabilné miesto nielen na tanieroch, ale aj na trhu. Pestujú ho profesionálni farmári aj menší pestovatelia, ktorí ho využívajú najmä pre vlastnú spotrebu. Z hľadiska exportu je síce Česko známe ako maková veľmoc, no mak pestovaný na Slovensku určite nezaostáva a vďaka úzkej geografickej a kultúrnej spriaznenosti často končí aj v českých pekárňach.

Prečo sa ho cudzinci boja?

V mnohých krajinách Západnej Európy či Ázie vládne k maku podozrievavosť. Dôvod je prostý: makové semienko sa v istých situáciách môže spájať so vznikom omamných látok, ako je ópium či morfium. Niektoré krajiny majú preto jeho pestovanie a dovoz buď veľmi prísne kontrolované, alebo úplne zakázané (napríklad Singapur, Saudská Arábia).

V USA je zas nelegálne pestovanie maku bez oficiálnej licencie. Hoci si Slovák môže predstaviť makový koláč ako nevinnú lahôdku, v zámorí to môže byť považované za rizikovú potravinu. Netreba zabúdať, že tamojšie zákony proti drogám sú neraz veľmi nekompromisné.

Čo znamená „potravinárska odroda“?

Slovenský a český mak je povestný tým, že ide o potravinárske odrody s minimálnym obsahom alkaloidov (opiátov). To znamená, že aj keby ste si dali poriadne naplnený makovník, neprinesie vám to žiadne omámenie či halucinácie.

Makový odvar na spanie je teda len mýtus, ktorý v minulosti mohol vznikať pri používaní nepovolených, iných foriem maku s oveľa vyšším množstvom ópia, alebo pri extrémne vysokej konzumácii. V bežnom jedálničku založenom na kvalitnom maku preto niet dôvodu na obavy.

Prečo je mak superpotravina?

  1. Vysoký obsah vápnika
    Mak je doslova nabitý vápnikom. Množstvo tohto minerálu v ňom niekoľkonásobne presahuje obsah vápnika v mliečnych výrobkoch. Práve preto je mak vnímaný ako prirodzená prevencia proti ochoreniam kostí, vrátane osteoporózy.

  2. Zastúpenie bielkovín a zdravých tukov
    Semienka maku obsahujú slušné množstvo bielkovín a tiež užitočných tukov (napríklad omega-6). Tieto tuky podporujú správnu funkciu srdca a ciev.

  3. Vláknina a minerály
    Vláknina pomáha pri trávení a prispieva k zdravému metabolizmu. Okrem vápnika v maku nájdete i železo (asi trikrát viac než v špenáte), draslík, horčík, fosfor a ďalšie dôležité látky.

  4. Podpora kognitívnych funkcií
    Aj keď sa o tom menej hovorí, mak môže prispievať k lepšej koncentrácii a duševnej pohode vďaka obsahu vitamínov skupiny B a iných prospešných živín.

Mak a osteoporóza

Prečo práve osteoporóza? Zdravé kosti závisia hlavne od dostatku vápnika a vitamínu D, no úlohu hrá aj ďalšie spektrum živín. Makový jedálniček môže byť jedným z ľahkých spôsobov, ako si tento minerál doplniť.

Najrizikovejšími skupinami pre vznik osteoporózy sú starší ľudia a ženy po menopauze. Práve tí by si mali pravidelne dopriať makové špeciality – stačí ho pridať do jogurtu, smoothie, či používať makovú náplň pri pečení.

Jednoduchý recept na makové „mlieko“

Ak máte chuť využiť mak trochu netradične, vyskúšajte makový nápoj. Jeho príprava je nenáročná, zvládne ju naozaj každý, a výsledkom je osviežujúci drink plný minerálov.

Budete potrebovať:

  • 100 g modrého maku
  • 400 ml vody

Postup:

  1. Prepláchnite mak a nechajte ho odkvapkať.
  2. Vo väčšej miske ho zmiešajte s 200 ml vody a nechajte stáť minimálne 3 hodiny (kľudne aj celú noc).
  3. Následne zmes prelejte do mixéra a prilejte ďalších 200 ml vody.
  4. Mixujte pri vysokej rýchlosti, až kým nedosiahnete bielu, jemnú emulziu.
  5. Preceďte ju cez jemné plátno alebo husté sitko, aby ste sa zbavili makových čiastočiek.
  6. Nápoj môžete ochutiť napríklad medom, škoricou alebo kvapkou vanilkového extraktu.

Tip: Tento nápoj chutí výborne vychladený, ale môžete ho použiť aj ako prísadu do kaší či smoothie. Pomôže zmierniť pálenie záhy a svojou nutričnou hodnotou podporí zdravie kostí.

Dedičstvo, ktoré stojí za to chrániť

Mak síce v rôznych kútoch sveta vzbudzuje kontroverzie, no na Slovensku je pevnou súčasťou kuchyne i kultúry. Naše obľúbené koláče, buchty alebo makové rezance by si bez neho vedeli predstaviť len máloktorí z nás. Navyše, okrem tradičnej chuti ponúka aj významný zdravotný prínos.

Takže ak legálne pestujete mak vo svojej záhrade alebo ho jednoducho kupujete v obchode, môžete si vychutnať bohatú chuť a vôňu tejto suroviny bez obáv. V zahraničí možno mnohí nikdy nepochopia, prečo je u nás mak taký populárny, no pre Slovákov zostáva kulinárskym pokladom a dôležitou súčasťou jedálnička.

Zhrnutie
Mak nie je len kontroverznou surovinou spájanou s omamnými látkami. V slovenských podmienkach ide o neodmysliteľnú zložku tradičnej gastronómie, ktorá prináša výnimočnú chuť aj početné zdravotné benefity. Je bohatý na vápnik, železo, vlákninu i prospešné tuky, a tak môže pomôcť pri prevencii rôznych ochorení kostí a udržiavaní vitality organizmu. Namiesto obáv si ho preto radšej vychutnajme vo forme chutných koláčov, nápojov či slaných špecialít – a majme radosť z toho, že makové dobroty sú našou výsadou aj pýchou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané