Objavte tajomstvo neodolateľných slaných palaciniek, ktoré vám dodajú energiu na celý deň! V tomto článku nájdete dva jednoduché, no zároveň inovatívne recepty na palacinky s kľúčovou zložkou – špenátom. Ako bonus, predstavíme vám slovenskú inšpiráciu s bryndzou a údeným lososom, ktorá zaručene osloví každého gurmána.
Uvažovali ste niekedy nad tým, že sladké palacinky sú už pasé a čas je na niečo nové? Čo tak vyskúšať slané varianty, ktoré si pochutnávajú na špenáte? Veríme, že po vyskúšaní našich receptov sa do nich zamilujete aj vy.
Ponúkame vám dve variácie receptov, pričom obidve zahŕňajú špenát priamo v ceste. Každý recept však prichádza s odlišnou náplňou – môžete si vybrať medzi bryndzou a chrumkavou slaninou alebo údeným lososom a microgreens. Pre milovníkov slovenskej kuchyne sme pripravili aj inšpiráciu, ktorá osloví každého.
Recept na špenátové palacinky so slaninou a bryndzou
Suroviny na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 10 g kypriaceho prášku
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 50 g masla
- soľ
- strúčik cesnaku
- asi 50 g baby špenátu
- 3 šampiňóny
Suroviny na náplň:
- 150 g baby špenátu
- 100 ml smotany
- 125 g bryndzy
- strúčik cesnaku
- slanina
- maslo alebo olej
Postup:
Začnite preosiatím múky s kypriacim práškom a pridajte soľ. Rozpustite maslo. Vo vedľajšej mise zmiešajte vajcia, mlieko a rozpustené maslo, pridajte k nim múku s kypriacim práškom a soľou a znova premiešajte. Pridajte nakrájané šampiňóny, spáľte baby špenát a pridajte otretý cesnak do základu na cesto. Nechajte cesto odpočinúť.
Na panvici rozohrejte trochu tuku a opečte palacinky z oboch strán. Paralelne opečte kocky slaniny do chrumkava, zvlášť spáľte 150 g špenátu a spojte bryndzu so smotanou, pridajte cesnak a špenát a naplňte palacinky.

Recept na špenátové palacinky s údeným lososom
Suroviny na cesto:
- 90 g hladkej múky
- 1 vajce
- 250 ml plnotučného mlieka
- trochu masla
- baby špenát
Suroviny na náplň
- žervé alebo tvaroh
- pažítka
- údený losos
- microgreens (napríklad naklíčená reďkovka)
- soľ a korenie
Postup
Cesto pripravte v mixéri do hladka alebo ručne (špenát nasekajte nadrobno). Nechajte ho odpočinúť asi štvrť hodiny, potom sa na panvici nebudú trhať. Rozohrejte panvicu, pridajte trochu masla a opečte palacinky z obidvoch strán. Opláchnite údeného lososa, osušte, nakrájajte a zmiešajte so žervé, prípadne dochuťte soľou a korením. Palacinky potrite náplňou a preložte.