Skvelý tip na sladký víkend. Palacinkový trhanec s rýchlou jahodovou omáčkou. Vyskúšajte verziu pečenú v rúre

Zdieľať
trhanec
trhanec Foto: www.shutterstock.com

Aj keď možno nevyhrá súťaž krásy, chuťovo palacinkový trhanec jednoznačne boduje na všetkých frontoch. Zvlášť v letnej sezóne, keď sú jahody mimoriadne sladké, voňavé a plné slnka, vám tento recept zaručí, že si ich chuť užijete naplno. Táto kombinácia jemných palaciniek so smotanovo-jahodovou omáčkou si okamžite získa vaše srdce – a nielen vaše, ale aj všetkých, ktorých pohostíte.

Trhanec môžete podávať prakticky kedykoľvek: na víkendové raňajky, ako sladký obed, alebo aj ako výborný dezert ku kávičke. Navyše máte možnosť pripraviť ho dvoma spôsobmi – klasicky na panvici alebo pohodlne v rúre.

Trhanec z panvice alebo bez námahy v rúre?

Rozhodnutie je úplne na vás. Ak preferujete tenšie, jemné palacinky, pripravte si ich klasicky na panvici. Táto metóda je síce trochu časovo náročnejšia, ale výsledkom budú delikátne a vláčne kúsky, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku.

Ak však chcete ušetriť čas a stojíte o trochu menej práce, vyskúšajte hrubšiu variantu palacinky, ktorú pripravíte na panvici z väčšej dávky cesta naraz – nemusíte tak dlho stáť pri sporáku.

Najkomfortnejšou voľbou zo všetkých je príprava palacinkového trhanca v rúre. Postup je skutočne jednoduchý: vylejete cesto na plech, vložíte do rúry a zatiaľ sa môžete venovať niečomu inému. Chuťovo je táto verzia úplne rovnocenná, len ušetríte drahocenný čas a energiu.

Jahody so smotanou – dokonalý pár

Spojenie jahôd a smotany je osvedčená klasika, ktorá nikdy nesklame. Na túto jahodovú omáčku nepotrebujete dokonca ani elektrický šľahač. Stačí, ak čerstvé jahody poriadne roztlačíte vidličkou alebo rozmixujete tyčovým mixérom, pridáte hustú smotanu a trochu cukru podľa vašej chuti.

Čo sa týka výberu smotany, najvýraznejšiu a najlahodnejšiu chuť docielite použitím smotany s obsahom tuku okolo 30 %. Nič sa však nestane, ak zvolíte ľahšiu 12-percentnú verziu. Výsledok bude stále fantastický. Táto smotanová jahodová omáčka je navyše taká dobrá, že ju môžete podávať samostatne ako jednoduchý a svieži letný dezert vo forme pohárového krému.

Recept: Palacinkový trhanec s jahodovo-smotanovou omáčkou

Čas prípravy: približne 30 minút

Ingrediencie na palacinky:

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 2 väčšie vajíčka
  • 160 g hladkej múky
  • 10 g vanilkového cukru (môžete vynechať)
  • štipka soli
  • trocha oleja na opekanie

Ingrediencie na jahodovú omáčku:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 250 ml sladkej smotany (ideálne 31 %, ale vhodná je aj 12 %)
  • cukor podľa chuti

Postup prípravy krok za krokom:

  1. Príprava jahodovej omáčky:
    Jahody dôkladne opláchnite, odstráňte zelené stopky a vidličkou alebo ručným mixérom ich rozmixujte do konzistencie, ktorá vám vyhovuje – buď hladká, alebo s kúskami ovocia. Pridajte smotanu a zmes jemne premiešajte. Podľa vlastnej chuti omáčku oslaďte cukrom alebo prírodným sladidlom.

  2. Palacinkové cesto:
    V hlbšej miske dôkladne vyšľahajte vajíčka s mliekom pomocou ručnej metličky, kým sa nevytvorí ľahká pena. Postupne pridajte múku, štipku soli a prípadne vanilkový cukor. Všetko dôkladne premiešajte, aby v ceste neostali hrudky.

  3. Opekanie palaciniek na panvici:
    Panvicu mierne rozohrejte, potrite olejom pomocou kuchynského štetca a vylejte na ňu primerané množstvo cesta. Pečte z oboch strán, kým palacinky nezískajú krásnu zlatistú farbu.

    Alternatíva – pečenie v rúre:
    Ak zvolíte pohodlnejšiu variantu, predhrejte rúru na 180 °C, cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 15 až 20 minút do zlatista. Potom palacinku nechajte chvíľu vychladnúť a roztrhajte ju na menšie kúsky.

  4. Servírovanie:
    Hotové palacinky alebo upečenú palacinku natrhajte na nepravidelné kúsky a prelejte štedrou porciou jahodovo-smotanovej omáčky. Dozdobiť môžete kúskami čerstvých jahôd, lístkami mäty alebo posypať práškovým cukrom.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané