Hľadáte rýchly a jednoduchý recept na obľúbené cestoviny, ktorý osvieži váš obedný stôl bez dlhých hodín strávených v kuchyni? Objavte s nami hit posledného roka, ktorý obletel svet vďaka svojej jednoduchosti a neodolateľnej chuti. Tento recept na špagety s feta syrom a cherry paradajkami si získal srdcia milovníkov jednoduchých a rýchlych receptov. A ako bonus, dozviete sa, čo odlíši pravý feta syr od balkánskeho.
Nemáte nápad, čo pripraviť na obed a chcete stráviť v kuchyni čo najmenej času, zároveň milujete cestoviny na nespočetné množstvo spôsobov? Potom by ste rozhodne nemali prehliadnuť náš dnešný recept. Hoci na sociálnych sieťach často narazíme na množstvo obsahu, ktorý nás nezaujme, občas sa tam objaví niečo, čo stojí za pozornosť – ako napríklad tento recept, ktorý si obľúbili ľudia po celom svete a jeho rôzne variácie sa minulý rok šírili internetom ako lavína. A z čoho sa tento kulinársky zázrak skladá? Stačí vám k tomu vynikajúci feta syr a cherry paradajky.
Pravý feta syr sa vyrába výhradne v Grécku z ovčieho alebo kozieho mlieka, podobne ako šampanské, ktoré môže niesť svoje meno len, ak pochádza z oblasti Champagne. Syry produkované v iných krajinách môžu byť podobné, ale nesmú sa volať feta. Na Slovensku tak nájdeme balkánsky syr, ktorý je často vyrábaný aj z kravského mlieka.

Potrebujete:
- 1 balenie feta syra
- 500 g cherry paradajky
- 350 g špagiet
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- Bazalka, oregano, čierne korenie
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejte na 200 °C.
- V zapekanej mise zmiešajte cherry paradajky s olivovým olejom (2 lyžice), mletým čiernym korením, cesnakom, bazalkou a oreganom.
- Rajčiny rozložte po stranách zapekanej misy a do stredu vložte feta syr, ktorý pokvapkajte zvyšným olivovým olejom.
- Misu vložte do predhriatej rúry a pečte, až kým feta syr nezmäkne a rajčiny nebudú pečené, čo trvá približne 25–30 minút.
- Medzitým si uvarite špagety podľa návodu na obale.
- Rajčinovo-syrovú zmes rozdrvte vidličkou a premiešajte so špagetami. Podávajte ozdobené lístkom bazalky.