Silná imunita, bielkovinová podpora a dôležité vitamíny. Nápoj, ktorý by si mal dopriať každý senior od 65 rokov

Zdieľať
kefír

Vo vyššom veku sa prirodzene znižuje schopnosť organizmu spracovávať a vstrebávať niektoré kľúčové živiny z bežnej stravy. Dôsledkom toho môžu byť rôzne zdravotné problémy, vyčerpanosť či nedostatok energie na každodenné aktivity. Jednoduchým a zároveň mimoriadne užitočným riešením môžu byť zakysané mliečne nápoje. Práve tie dokážu dodať množstvo nevyhnutných látok a posilniť tak organizmus seniorov, ale aj ľudí v každom veku.

Prečo s pribúdajúcim vekom hrozí nedostatok živín

Ako starneme, náš tráviaci trakt sa stáva citlivejším a dokáže absorbovať len obmedzené množstvo živín. Tento jav je spojený s rôznymi faktormi – od zníženej produkcie tráviacich enzýmov cez spomalené črevné funkcie až po všeobecnú zmenu životného štýlu. Navyše môže dochádzať aj k strate chuti do jedla, v dôsledku čoho ľudia vo vyššom veku často jedia menej a nedokážu svojim telám poskytnúť dostatok vitamínov či minerálov.

Význam proteínov, vápnika a vitamínu B12

Medzi látky, ktoré organizmu seniorov najviac chýbajú, patria predovšetkým bielkoviny, vápnik a vitamín B12. Bielkoviny – čiže proteíny – sú životne dôležité pre obnovu a udržiavanie svalovej hmoty, podporujú imunitu, pomáhajú pri regenerácii a sú nevyhnutné aj pre správnu funkciu mozgu. Pri ich nedostatku slabnú svaly, môžu sa prejaviť problémy s rovnováhou či väčšia náchylnosť na úrazy a infekcie.

Vápnik je nesmierne dôležitý pre pevnosť kostí a zabraňuje vzniku osteoporózy. Keďže práve osteoporóza hrozí v pokročilom veku stále častejšie, podceňovať potrebu vápnika sa určite neoplatí. Pre dobrú kondíciu staršieho organizmu zohráva takisto kľúčovú úlohu vitamín B12. Ten je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a transport kyslíka v tele, ale aj pre správne fungovanie nervového systému. Jeho nedostatok sa môže prejaviť brnením v končatinách, stratou citlivosti či celkovou únavou.

Zakysané mliečne produkty ako skvelí pomocníci

Podmaslie, kefír, zákvas, acidofilné aj kefírové mlieko – všetky tieto druhy zakysaných mliečnych výrobkov ponúkajú seniorskej populácii (ale aj všetkým ostatným) množstvo benefitov v jednom pohári. Vďaka fermentácii obsahujú zdraviu prospešné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré pomáhajú so správnym fungovaním čriev a podporujú imunitný systém. Tieto probiotické kultúry sa starajú o rovnováhu črevnej mikroflóry, čo prispieva aj k lepšiemu vstrebávaniu vitamínov, minerálnych látok a ďalších cenných živín.

Lepšia stráviteľnosť a minimum laktózy

Viacerí seniori pociťujú v pokročilom veku ťažkosti pri trávení laktózy (mliečneho cukru). V dôsledku toho sa môžu vyhýbať konzumácii mliečnych výrobkov – no to zvyšuje riziko nedostatku dôležitých látok, akými sú práve vápnik a bielkoviny. Práve tu prichádzajú na rad zakysané mliečne nápoje. Fermentačný proces, ktorý pri ich výrobe prebieha, znižuje obsah laktózy na minimum. Vďaka tomu sú tieto produkty stráviteľnejšie a vo väčšine prípadov ich môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou mliečneho cukru.

Zmiernenie problémov s trávením a vyprázdňovaním

Okrem podpory imunity sú zakysané mliečne nápoje známe aj tým, že napomáhajú k pravidelnému vyprázdňovaniu a prispievajú k zmierneniu plynatosti. Ak vás trápia dlhodobé ťažkosti s trávením alebo nadúvaním, zaradenie kefíru, kyslého podmaslia či acidofilného mlieka do jedálnička môže znamenať veľkú úľavu. Črevná mikroflóra sa totiž pri pravidelnej konzumácii týchto nápojov dokáže lepšie regenerovať a zlepšuje sa celkový komfort trávenia.

Široká ponuka chutí a možností

Častým dôvodom, prečo ľudia nekupujú zakysané mliečne výrobky, je obava, že nemajú radi ich kyslú chuť. Dnes už však existuje široká paleta možností – od jemne nakyslých a sviežich variantov až po hustejšie, krémovejšie nápoje. Niektorí výrobcovia dokonca ponúkajú aj jemne ochutené alebo dosladené druhy. Každý si teda môže nájsť presne to, čo mu najviac vyhovuje, a pritom získa všetky dôležité výživové benefity.

Ako zaradiť zakysané nápoje do denného režimu

Najjednoduchším spôsobom, ako začať s pravidelnou konzumáciou, je vypiť pohár kefíru alebo kyslého podmaslia raz denne – napríklad k raňajkám, počas desiaty či popoludňajšej pauzy. Tieto mliečne produkty môžete aj pridať do ovocných smoothie, do cestičiek na lievance alebo palacinky, prípadne ich použiť pri príprave rôznych domácich dresingov a nátierok. Týmto spôsobom si zabezpečíte príjem prospešných baktérií, bielkovín, vápnika aj vitamínov bez toho, aby ste museli zásadne meniť svoj jedálniček.

Doprajte svojmu telu každodennú dávku podpory

Jedna či dve porcie zakysaných mliečnych nápojov denne predstavujú jednoduchý, no efektívny krok, ako podporiť imunitu, zlepšiť trávenie a dodať telu dostatok potrebných živín. Ak chcete získať maximum benefitov, zamerajte sa aj na pestrú a vyváženú stravu ako celok – jedzte dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných potravín, aby ste si zabezpečili široké spektrum vitamínov a minerálov.

Zhrnutie

Pre seniorov je kľúčové, aby si udržali silný imunitný systém, pevnú kostru a dostatok energie pre každodenný život. Zakysané mliečne výrobky majú v tejto súvislosti obrovský potenciál, pretože dodávajú telu kvalitné bielkoviny, vápnik, vitamín B12 i prospešné baktérie dôležité pre zdravie čriev. Navyše sú nenáročné na prípravu a väčšina ľudí ich znáša oveľa lepšie než klasické mlieko. Stačí im dať šancu a zaradiť do každodenného jedálnička – výsledkom môže byť viditeľné zlepšenie vitality, trávenia a celkovej spokojnosti s vlastným zdravím.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané