Severská diéta spája bobuľové ovocie, ryby a celozrnné potraviny. Výsledky prekvapili aj vedcov

Zdieľať
Severská diéta
Severská diéta Foto: www.shutterstock.com

Keď sa hovorí o zdravej výžive, väčšina ľudí si automaticky vybaví stredomorskú diétu. Menej známa, no odborne uznávaná severská (nordická) diéta však ponúka veľmi podobné benefity. Vychádza z tradičných stravovacích návykov obyvateľov Dánska, Nórska, Švédska, Fínska a Islandu a opiera sa o potraviny, ktoré sú prirodzené pre chladnejšie podnebie.

Odborníci sa zhodujú, že severská diéta nie je módnym výstrelkom, ale dlhodobo udržateľným spôsobom stravovania, ktorý podporuje zdravie, vitalitu aj prevenciu civilizačných ochorení. Často sa označuje za „severskú alternatívu stredomorskej diéty“, pretože má veľmi podobné princípy – vysoký podiel rastlinných potravín, kvalitné tuky, ryby a minimum priemyselne spracovaných výrobkov.

Čo je severská (nordická) diéta

Moderná podoba severskej diéty vznikla začiatkom 21. storočia ako snaha odborníkov na výživu, vedcov a kuchárov podporiť zdravšie stravovanie založené na lokálnych a sezónnych potravinách. Základnou myšlienkou nie je prísna diéta s obmedzeniami, ale flexibilný životný štýl, ktorý kladie dôraz na kvalitu surovín, jednoduchosť prípravy a rešpekt k prírode.

Z výživového hľadiska ide o stravu:

  • bohatú na vlákninu
  • s vysokým obsahom antioxidantov
  • s priaznivým pomerom tukov
  • s prirodzene nízkym obsahom pridaného cukru

Z čoho sa severská diéta skladá

Severská diéta je prevažne rastlinná, no nie striktne vegetariánska. Základ jedálnička tvoria:

Ovocie a zelenina

Najmä bobuľové ovocie (čučoriedky, brusnice, maliny), ale aj jablká a hrušky. Zo zeleniny majú významné miesto koreňové druhy – cvikla, mrkva, paštrnák, zemiaky – a kapustovitá zelenina, ako kapusta a karfiol.

Celozrnné obilniny

Typické sú raž, ovos a jačmeň, ktoré majú vysoký obsah vlákniny a nižší glykemický index než rafinované obilniny. Prispievajú k stabilnej hladine cukru v krvi a dlhšiemu pocitu sýtosti.

Ryby a morské plody

Dôležitou súčasťou sú tučné morské ryby, napríklad losos, sleď a makrela. Sú prirodzeným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre srdce, mozog a cievy.

Strukoviny, orechy a semená

Šošovica, fazuľa, hrach, orechy a semená dodávajú rastlinné bielkoviny, minerály a zdravé tuky.

Tuky a dochucovanie

Používa sa najmä repkový olej, ktorý má priaznivý profil mastných kyselín. Jedlá sa ochucujú bylinkami a jednoduchými prísadami, ako je kôpor, petržlen, pažítka, horčica, chren či ocot.

Mliečne výrobky

Uprednostňujú sa nízkotučné a fermentované výrobky, napríklad skyr a kefír, ktoré podporujú trávenie.

Vajcia a chudé mäso (najmä divina) sa konzumujú s mierou. Sladkosti a vysoko spracované potraviny nie sú zakázané, no odporúča sa ich obmedzovať.

Zdravotné účinky, ktoré podporuje veda

Aj keď sa severská diéta neskúma tak dlho ako stredomorská, dostupné výskumy a odborné prehľady sa zhodujú, že jej dodržiavanie je spojené s:

  • nižším rizikom srdcovo-cievnych ochorení
  • lepšími hodnotami cholesterolu a krvného tlaku
  • nižším rizikom diabetu 2. typu
  • podporou zdravého črevného mikrobiómu
  • lepšou reguláciou telesnej hmotnosti

Nejde pritom o „zázračnú diétu na chudnutie“, no vďaka vysokému obsahu vlákniny a sýtiacim potravinám môže prirodzene viesť k úbytku hmotnosti u ľudí, ktorí prejdú z vysoko spracovanej stravy.

Prečo severská diéta funguje

Kľúčovým faktorom je protizápalový charakter stravy. Chronický zápal je spájaný s väčšinou civilizačných ochorení a potraviny typické pre severskú diétu – ovocie, zelenina, celozrnné obilniny a ryby – obsahujú množstvo látok, ktoré pomáhajú zápal v tele tlmiť.

Vláknina podporuje:

  • pocit sýtosti
  • stabilnú hladinu cukru v krvi
  • rast prospešných črevných baktérií

Zdravé tuky z rýb a repkového oleja zase priaznivo vplývajú na hormonálnu rovnováhu a metabolizmus.

Šetrná k prírode aj peňaženke

Výhodou severskej diéty je aj jej udržateľnosť. Stavia na lokálnych a sezónnych potravinách, ktoré majú menšiu ekologickú stopu. Strukoviny a zelenina patria medzi najmenej zaťažujúce zdroje potravy z pohľadu životného prostredia.

Z praktického hľadiska je diéta dobre prispôsobiteľná aj mimo severnej Európy. Ak niektoré tradičné suroviny nie sú dostupné, dajú sa ľahko nahradiť podobnými potravinami rovnakého výživového profilu. Dôležité je držať sa základného princípu: uprednostňovať celé, prirodzené a minimálne spracované potraviny.

Severská diéta je overený, vyvážený a realistický spôsob stravovania, ktorý podporuje zdravie, dlhodobú vitalitu aj ochranu životného prostredia. Nezakazuje potraviny, nenúti k extrémom a dá sa prispôsobiť rôznym chutiam aj podmienkam. Práve v tom spočíva jej sila – nejde o krátkodobý režim, ale o stravovací štýl, ktorý môže fungovať celý život.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané