Seniori často šetria na nesprávnych miestach a hazardujú so zdravím. Tomuto sa radšej vyhnite

Zdieľať
nakupovanie
nakupovanie Foto: www.shutterstock.com

Mnohí seniori na Slovensku stoja každý mesiac pred rovnakým problémom – ako si s dôchodkom vystačiť až do ďalšej výplaty. Často to vedie k tomu, že začnú šetriť tam, kde by rozhodne nemali – na vlastnom zdraví. Najrýchlejším riešením je siahnuť po lacnejších potravinách, no tie bývajú vo väčšine prípadov vysoko priemyselne spracované a namiesto živín obsahujú množstvo prísad, ktoré organizmu škodia.

Prečo sú lacné potraviny pascou

Na prvý pohľad sa môže zdať, že kupovanie najlacnejších potravín v supermarketoch je rozumný krok. Človek zaplatí menej, má plný košík a získa pocit, že ušetril. V skutočnosti si však do tela dodáva veľké množstvo nezdravých zložiek – prebytok soli, cukru, stužených tukov a takzvaných „éčok“, teda konzervantov a umelých prísad.

Takéto potraviny možno na krátky čas zasýtia, no neobsahujú to, čo telo skutočne potrebuje. Chýbajú im bielkoviny, vláknina, vitamíny, minerály či komplexné sacharidy. Seniori, ktorí už aj tak často bojujú s oslabenou imunitou a rôznymi zdravotnými problémami, si takto môžu ešte viac podkopať zdravie.

Čo patrí medzi vysoko spracované potraviny

Medzi rizikové potraviny radíme najmä všetko, čo je rýchle, lacné a má dlhú trvanlivosť. Patria sem:

  • hotové mrazené jedlá, napríklad pizza či instantné cestoviny
  • sladkosti ako čokoládové tyčinky, oplátky, sušienky
  • slané pochutiny – chipsy, chrumky, praclíky
  • zapekané müsli a niektoré raňajkové cereálie
  • väčšina údenín a lacných polotovarov
  • sladené nápoje, limonády, energetické drinky
  • dokonca aj instantné ovsené kaše, ktoré bývajú marketingovo označené za „zdravé“

Na rozdiel od čerstvých potravín síce vydržia týždne či mesiace, ale ich nutričná hodnota je mizivá.

Vplyv na zdravie: riziko od obezity po demenciu

Výskumy z posledných rokov opakovane potvrdzujú, že pravidelná konzumácia vysoko spracovaných potravín je jedným z hlavných rizikových faktorov civilizačných ochorení.

  • Obezita a cukrovka 2. typu – vysoký obsah cukru a tukov vedie k rýchlemu priberaniu a zhoršenej citlivosti na inzulín.
  • Metabolický syndróm – kombinácia nadváhy, vysokého krvného tlaku a zvýšeného cholesterolu.
  • Srdcovo-cievne choroby a mozgová príhoda – nadmerný príjem soli a nezdravých tukov zvyšuje riziko infarktu aj mŕtvice.
  • Rakovina hrubého čreva – častá konzumácia polotovarov a údenín je spájaná so zvýšeným výskytom tohto ochorenia.
  • Úpadok kognitívnych funkcií – štúdia z roku 2023 upozornila na súvislosť medzi konzumáciou týchto potravín a rýchlejším zhoršovaním pamäti, čo môže viesť až k demencii.

Seniori, ktorí už často trpia oslabenou imunitou či inými chronickými ochoreniami, sú pritom najzraniteľnejšou skupinou.

Ako šetriť rozumne a neohrozovať zdravie

Šetrenie nemusí automaticky znamenať hazard so zdravím. Stačí si osvojiť pár jednoduchých pravidiel:

  • Uprednostnite čerstvé potraviny – ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné pečivo, kvalitné mäso a ryby.
  • Nakupujte sezónne – jablká, kapusta či zemiaky sú na jeseň lacnejšie a zdravšie ako exotické ovocie z dovozu.
  • Sledujte letáky a akcie – veľké nákupy v zľavách dokážu ušetriť výrazné sumy.
  • Varte doma – polievky, dusené jedlá či strukovinové jedlá sú lacné, sýte a výživné.
  • Doprajte si aj maškrtu, ale s mierou – sušienky či chipsy môžu byť občasným spestrením, no nikdy by nemali tvoriť základ jedálnička.

Je prirodzené, že seniori chcú šetriť a vyjsť s dôchodkom, no nemali by to robiť na úkor vlastného zdravia. Krátkodobá úspora na lacných potravinách sa môže v budúcnosti vypomstiť v podobe drahých liekov a zhoršeného zdravotného stavu. Rozumnejším riešením je naučiť sa nakupovať múdro, variť z jednoduchých surovín a dbať na to, aby strava bola pestrá a vyvážená.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané