Rýchle a jednoduché recepty s cuketou. 10 skvelých nápadov len s pár základnými ingredienciami

Zdieľať
cuketa so syrom
cuketa so syrom Foto: www.shutterstock.com

Dostali ste od susedov plný košík cukiet alebo vám doma rastú rýchlejšie, než ich stíhate zjesť? Nezúfajte a hlavne zabudnite na komplikované recepty so zoznamom prísad dlhším než nákupný lístok na Vianoce. Cuketa je totiž mimoriadne všestranná zelenina, ktorá dokáže vykúzliť chutné jedlo aj s tromi či štyrmi úplne bežnými ingredienciami. Bonus navyše – väčšinu jedál s cuketou pripravíte rýchlejšie, ako by vám trvala objednávka pizze cez rozvoz!

Cuketa – chameleón vo vašej kuchyni

Cuketa patrí medzi obľúbené letné druhy zeleniny nielen vďaka svojej jemnej, neutrálnej chuti, ale aj preto, že perfektne preberá arómu a chuť pridaných ingrediencií. V kuchyni pôsobí ako skúsený herec, ktorý zvládne akúkoľvek rolu – či už ako hlavná hviezda slaného predjedla, chutného hlavného jedla, alebo dokonca aj sladkého dezertu.

Prečo je dobré variť práve z cukety?

Okrem jej kulinárskych kvalít prináša cuketa aj množstvo zdravotných benefitov. Tvorí ju totiž prevažne voda, vďaka čomu je extrémne nízkokalorická, ale pritom zasýti vďaka obsahu vlákniny. Obsahuje vitamíny C, A, B-komplex, minerály aj cenné antioxidanty.

Okrem toho ide o ekonomicky veľmi výhodnú zeleninu, dostupnú za pár centov. Netreba ju zložito pripravovať, dlhodobo variť ani predvarovať. Stačí trochu soli, cesnaku, chilli či pár byliniek a vznikne lahodné jedlo, ktorým potešíte celú rodinu.

10 receptov z cukety, ktoré zvládnete za pár minút

1. Cuketové rezance so syrom (len 3 suroviny)

  • mladá cuketa (nastrúhaná alebo nakrájaná na tenké rezance)
  • olivový olej
  • strúhaný parmezán alebo iný syr

Príprava: Mladú cuketu nakrájajte škrabkou na rezančeky, krátko orestujte na oleji a posypte parmezánom.

2. Grilovaná cuketa s cesnakom (4 suroviny)

  • cuketa (nakrájaná na plátky)
  • olivový olej
  • cesnak
  • soľ

Príprava: Plátky cukety potrite cesnakom zmiešaným s olejom a opečte na grile z oboch strán približne po 5 minút.

3. Jednoduchá cuketová nátierka (5 surovín)

  • 1 väčšia cuketa (nastrúhaná a zbavená prebytočnej vody)
  • 200 g jemného tvarohu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie

Príprava: Všetky ingrediencie dobre premiešajte a podávajte s čerstvým pečivom.

4. Rýchla cuketa na panvici so slaninou (3 suroviny)

  • cuketa (nakrájaná na malé kocky)
  • 100 g slaniny
  • 1 cibuľa

Príprava: Orestujte slaninu s cibuľkou, pridajte cuketu a krátko poduste, kým nezmäkne.

5. Sladké cuketové muffiny (5 surovín)

  • nastrúhaná cuketa (1 ks)
  • múka (200 g)
  • vajcia (2 ks)
  • cukor (100 g)
  • olej (50 ml)

Príprava: Zmiešajte suroviny, cesto nalejte do formičiek a pečte na 180 °C približne 20 minút.

6. Osviežujúci cuketový šalát (4 suroviny)

  • mladá cuketa nastrúhaná zasyrova
  • paradajka (1 ks)
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Príprava: Všetko zmiešajte a podávajte ako ľahkú prílohu k mäsu.

7. Zapečené cuketové kolieska so syrom (3 suroviny)

  • cuketa (kolieska)
  • strúhaný syr (eidam alebo mozzarella)
  • olivový olej

Príprava: Kolieska cukety poukladajte na plech, polejte olejom, posypte syrom a pečte 15 minút na 170 °C.

8. Krémová cuketová polievka (4 suroviny)

  • 2 cukety
  • 1 cibuľa
  • 500 ml vývaru
  • 100 ml smotany na varenie

Príprava: Cibuľu orestujte, pridajte cuketu, zalejte vývarom, povarte a rozmixujte. Nakoniec primiešajte smotanu.

9. Chrumkavé cuketové hranolky (4 suroviny)

  • cuketa nakrájaná na hranolky
  • vajíčko
  • strúhanka
  • soľ

Príprava: Cuketu obaľte vo vajci a strúhanke a vysmažte do zlatista.

10. Bleskové cuketové placky (4 suroviny)

  • 1 cuketa (nastrúhaná a vyžmýkaná)
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice múky
  • soľ a korenie

Príprava: Všetko zmiešajte, tvarujte placky a opečte na oleji z oboch strán.

Tajomstvo našich babičiek: rady, ktoré sa hodia vždy!

  • Vyžmýkajte vodu: pred použitím z cukety vždy odstráňte prebytočnú vodu.
  • Menšie cukety sú chutnejšie: netreba ich ani lúpať, sú jemnejšie a chutnejšie ako veľké.
  • Skladovanie: čerstvé cukety vydržia v chladničke asi týždeň, nastrúhané ich môžete zamraziť.
  • Kombinujte s rôznymi chuťami: cuketa je vynikajúca s čokoládou, cesnakom, syrmi aj koreninami.

Vedeli ste, že cuketa je skvelým tajným pomocníkom v koláčoch a dezertoch? Vďaka nej budú muffiny, bábovky aj perníky vláčne a svieže bez veľkého množstva tuku. Vaši hostia ani nepostrehnú, že ste do koláča pridali túto nenápadnú zeleninu. Jednoducho – cuketu nikdy vopred nepriznávajte!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané