Ak máte chuť ohúriť návštevu rýchlym a originálnym pohostením, tento recept je pre vás ako stvorený. Dokáže zaujať nielen rýchlosťou prípravy, ale aj netradičným postupom. Či už hovoríme o spojení zaujímavých chutí, alebo o samotnom spôsobe, ako sa vajcia varia – nie je veľmi obvyklé dávať vajíčka do hrnčeka a následne ich nechať variť v panvici.
Prečo vyskúšať práve tento recept?
- Rýchla príprava: Vajíčka máte hotové v priebehu niekoľkých minút, takže v prípade neohlásenej návštevy budete mať bleskový plán B.
- Netradičný postup: Bežne sme zvyknutí variť vajíčka vo vode alebo ich smažiť na panvici, no tu sa snúbi trocha z oboch. Namiesto klasického varenia vo vode využijete hrnček s ochuteným nálevom a priamu tepelnú úpravu v panvici.
- Efektný výsledok: Vajíčka budú vo vnútri jemné, pripomínajúce stratené vajcia (pošírované), no v unikátnom „hrnčekovom obale“. Navyše, pri servírovaní na tanier s jogurtovým základom a koreninami dosiahnete výnimočný vizuálny dojem.
Čo budete potrebovať?
- 4 čerstvé vajcia (na každé vajce jeden menší, širší hrnček, napr. šálka na čaj alebo kávu)
- Približne 200 ml horúcej vody do menšej nádobky
- Soľ (množstvo podľa chuti, no odporúčame štipku či dve)
- 1 lyžička štvorpercentného octu
- Hlboká panvica (do ktorej sa zmestia všetky 4 hrnčeky vedľa seba)
- Viečko na panvicu (aby ste mohli panvicu prikryť počas varenia)
Postup prípravy
Príprava slaného octového nálevu
V malom poháriku alebo miske rozmiešajte 200 ml horúcej vody so soľou a jednou lyžičkou štvorpercentného octu. Miešajte dovtedy, kým sa soľ úplne nerozpustí. Tento nálev bude mať jemne slanú, mierne kyslastú chuť.Naplnenie hrnčekov
Vezmite štyri menšie šálky alebo hrnčeky (širšieho typu, nie vysoké poháre) a do každej nalejte približne jednu tretinu pripravenej octovo-slanej vody. Dávajte pozor, aby v nich ostalo dosť miesta na vajíčko.Rozklepnutie vajec
Do každého hrnčeka s nálevom opatrne rozklepnite jedno vajíčko. Ak sa obávate, že by sa vám mohol žĺtok poškodiť, môžete si vajcia najprv rozklepnúť do malej misky a až potom jemne presunúť do hrnčeka. Takto budete mať kontrolu nad konzistenciou vajíčka.Príprava panvice
Hlbokú panvicu si postavte na pracovnú plochu (nie priamo na rozpálený sporák). Do panvice poukladajte všetky šálky s vajíčkami. Následne do panvice opatrne nalejte horúcu vodu tak, aby hladina siahala približne do polovice výšky šálok. Dávajte pozor, aby sa voda nedostala priamo do šálok k vajíčkam.Varíme a sledujeme čas
Panvicu so šálkami postavte na sporák a prikryte ju pokrievkou. Počkajte, kým voda nezačne jemne vrieť. Od tohto momentu nastavte čas varenia na približne 7 minút. Ak preferujete vajcia „nahniličko“, postačia vám 4 minúty. Tieto časy sú orientačné, ak chcete vajíčka tekutejšie či pevnejšie, môžete si ich prispôsobiť.Dokončenie a odliatie vody
Po uplynutí zvoleného času panvicu zložte zo sporáka a opatrne z nej vylejte vodu. Môžete to urobiť tak, že chytíte každý šálok a zlejete vodu z panvice do drezu (alebo do nádoby). Následne môžete vyliať aj zvyšok vody z každého hrnčeka buď do panvice, alebo priamo do drezu. Dávajte si však pozor, aby ste vajíčka nepoškodili – sú už takmer hotové, no ešte pomerne krehké.
Videonávod
Ak si nie ste istí alebo chcete celý proces vidieť v reálnom čase, pozrite si podrobné video
Jogurtovo-cesnakový základ
- Biely jogurt: cca 4 až 5 vrchovatých polievkových lyžíc
- 2 strúčiky cesnaku (najlepšie čerstvo rozpučené alebo nasekané)
- Soľ a korenie (podľa chuti, ale pamätajte, že trošku soli sme už pridali do vody)
V menšej miske zmiešajte jogurt s rozpučeným cesnakom. Ak potrebujete, pridajte ešte trochu soli alebo korenia, no radšej opatrne – všetci vieme, že soľ zadržuje vodu v tele a zbytočne zaťažuje organizmus. Dôkladne premiešajte, aby ste získali hladkú, krémovú hmotu. Táto chutná zmes sa následne roztiera na širší tanier tak, aby pokryla väčšiu plochu.
Vyberanie vajec z hrnčeka
Keď sú vajcia uvarené podľa vašej preferencie, vezmite silikónovú metličku alebo nožík so zaoblenou špičkou a jemne prejdite po okrajoch každého hrnčeka. Tým uvoľníte vajíčko od stien nádoby. Následne ho opatrne vyklopte (čiže vylejte) na pripravenú jogurtovo-cesnakovú vrstvu na tanieri. Môžete si pomôcť aj lyžičkou, ak sa vajíčko nechce oddeliť samo. Každý žĺtok na povrchu jemne narežte do tvaru krížika, aby sa mohla všetka dobrota z ďalšieho kroku dostať až dovnútra.
Dochutenie maslom, mätou a chilli
- Rozpustite asi 50 g masla v malej panvici alebo rajnici.
- Pridajte drobne nasekané chilli papričky (množstvo prispôsobte tomu, ako veľmi pikantné jedlá máte radi).
- Pridajte lístky mäty – áno, čítate správne, mätu. Nie je bežné pridávať mätu do vajec, ale práve v kombinácii s chilli a maslom vytvorí veľmi zaujímavý chuťový kontrast.
- Zmesou polejte nielen vajíčka, ale aj jogurt – pokvapkajte všetko dookola, aby sa chute preniesli aj do žĺtkov a do jogurtovej zmesi.
Ak chcete vzhľad finálneho jedla posunúť ešte o úroveň vyššie, posypte ho na záver jemne nasekanou jarnou cibuľkou alebo pažitkou. Tieto bylinky dodajú jedlu nielen sviežu farbu, ale aj jemnú vôňu.
Dodatočné tipy a rady
- Typ vajec: Najlepšie je používať čerstvé vajcia, keďže žĺtky a bielky sa správajú pri varení lepšie a chuť je intenzívnejšia.
- Ocot v náleve: Kyslosť pomáha bielku rýchlejšie sa zatiahnuť. Ak vám ocot prekáža, môžete ho vyskúšať nahradiť citrónovou šťavou, ale chuť bude o niečo iná.
- Skladovanie zvyškov: Ak by ste toto jedlo pripravovali vo väčšom množstve, nespotrebované vajcia s jogurtom je najlepšie zjesť ešte v ten istý deň. Ohriate po niekoľkých hodinách už nebudú také lahodné.
- Variabilné korenie: Ak vám mäta a chilli nevyhovujú, môžete použiť napríklad bazalku alebo jemnú papriku. Nebojte sa experimentovať, recept umožňuje rôzne obmeny.
Zhrnutie
Tento netradičný spôsob varenia vajec v hrnčeku je skvelou možnosťou, ako prekvapiť rodinu či návštevu. Vajíčka si zachovajú svoju šťavnatosť a v spojení s jogurtom, cesnakom a bylinkovým maslom získate naozaj originálny chuťový zážitok. Stačí vám len pár minút, trocha trpezlivosti pri manipulácii so šálkami a ochota skúsiť niečo nové.
Ak ste doteraz nikdy nerozmýšľali nad tým, že by vajcia mohli „vzniknúť“ v hrnčeku na panvici, je načase to zmeniť. Prajeme dobrú chuť a veľa kulinárskych úspechov!