Rozdiel medzi tmavou a celozrnnou múkou. Ktorú zvoliť pre zdravie?

Zdieľať
múka
Rozdiel medzi tmavou a celozrnnou múkou. Ktorú zvoliť pre zdravie? Foto: www.freepik.com

Poznáte rozdiel medzi tmavou a celozrnnou múkou? Múka predstavuje základnú surovinu v každej kuchyni, no jej druhy sú rozmanitejšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Prečítajte si, ako sa líšia a prečo by ste mali zvážiť zahrnutie zdravšej varianty do svojho jedálnička.

Múka je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne, kde sa najčastejšie stretávame s pšeničnou variantou. Existuje však niekoľko typov múky, ktoré sa líšia nielen svojou hrubosťou – od hladkej po krupicu – ale aj farbou, čo odzrkadľuje časť zrna, z ktorej je múka mletá. Svetlá múka pochádza predovšetkým zo strednej časti zrna, čím prichádza o množstvo živín nachádzajúcich sa v obale zrna. Naopak, tmavá múka, známa tiež ako celozrnná alebo vysoko mletá, si zachováva väčšie množstvo týchto obalových častí, čo ju robí zdravšou alternatívou.

celozrnná múka
Rozdiel medzi tmavou a celozrnnou múkou. Ktorú zvoliť pre zdravie? Foto: www.freepik.com

Tmavá múka sa vyznačuje vyšším obsahom vlákniny a minerálov, ako sú draslík, horčík a zinok, čo prispieva k lepšiemu tráveniu a celkovému zdraviu. Navyše, múka s vyšším obsahom bielkovín a nižším glykemickým indexom je pre naše telo oveľa prospešnejšia než jej biela verzia. Pri výbere celozrnnej múky je však dôležité zamerať sa na jej jemnosť a vyhnúť sa tým s veľkými kúskami otrúb, ktoré by mohli poškodiť steny čriev a vyvolať zápaly.

Celozrnná múka môže pochádzať z rôznych obilnín, vrátane pšenice, raže, jačmeňa, ovsa, špaldy, strukovín či dokonca byť bezlepková. Je dôležité nájsť takú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám. Pridaním celozrnných produktov do vášho stravovania môžete výrazne prispieť k zlepšeniu vášho zdravia a pohody.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané