Rozbehnite grilovaciu sezónu týmto prelomovým receptom. Kôprovkou z grilu ohúrite úplne každého

Zdieľať
kôprová omáčka
kôprová omáčka Foto: depositphotos.com

Zahájte grilovaciu sezónu s prekvapujúcim receptom, ktorý zaručene vzbudí pozornosť aj medzi tými najväčšími kulinárskymi konzervatívcami: kôprová omáčka (tzv. „kôprovka“) z grilu! Možno to znie ako nevinný žart z kuchárskej šou, no v skutočnosti ide o nápad, ktorý sa oplatí vyskúšať. Keď sa klasická kôprová omáčka jemne premieša s dymovou arómou z grilu, vznikne jedinečná chuť, ktorá môže osloviť aj ľudí, ktorí by inak po kôprovke nesiahli ani omylom. Táto verzia je naozaj skvelá, či už j

Prekvapenie na rošte
Áno, čítate správne – kôprovka a grilovanie môžu kráčať ruka v ruke. Klasická omáčka, ktorá voňavý kôpor dopĺňa jemne kyslastým nádychom, sa v kombinácii s grilovaným hovädzím steakom prekvapivo dobre vyrovná s tradičným kastrólovým variantom. Pokiaľ ste presvedčení, že kôprovka patrí výlučne na sporák alebo do rúry, možno práve tento rok pri grilovačke zmeníte názor.

Základom je kvalitné hovädzie mäso

Pre dosiahnutie najlepšieho výsledku začnite výberom kvalitného hovädzieho mäsa. Ideálne sa hodí vysoký roštenka alebo entrecôte, ktorý na grile stačí krátko zatiahnuť, aby povrch mäsa získal chrumkavú kôrku, zatiaľ čo vnútro zostane krásne šťavnaté. Kôprová omáčka sa potom pripravuje bokom: skvelým trikom je pridať trochu grilovaného cesnaku a masla, ktoré omáčke dodajú jemný, takmer orieškový podtón. Tradičné ingrediencie ako vývar, smotana, ocot a, samozrejme, bohatá dávka čerstvého kôpru zabezpečia, že si zachováte charakteristickú chuť klasickej kôprovky – no s moderným, grilovaným „podpisom“.

V žiadnom prípade nevynechajte poriadnu hrsť kôpru. Kôpor má močopudné vlastnosti, môže upokojiť zažívacie ťažkosti, uľaviť pri kašli a podporiť pokojnejší spánok. Dokonca je nápomocný pri bolestiach hlavy a podporuje tvorbu žalúdočných štiav i trávenie. Navyše dodáva celej omáčke sviežu bylinkovú vôňu a chuť, ktorá sa s pečeným či grilovaným hovädzím skvelo dopĺňa.

Variant, ktorý prekvapí aj odporcov kôpru

Výsledkom tohto kulinárskeho experimentu je tanier, kde sa stretáva vôňa dreveného uhlia, dokonale prepečené (no stále šťavnaté) mäso a krémová kôprová omáčka. Práve vďaka jemnému dymu z grilu táto kôprová verzia často očarí aj večných odporcov kôpru – teda tých, ktorí by si inak na kôprovku netrúfli. Na podávanie nemusíte pripravovať knedle; postačí chrumkavý kváskový chlieb alebo zemiaky pečené priamo na grile. Je to ideálna možnosť, ako oslniť hostí pri prvom väčšom grilovaní sezóny niečím, čo pravdepodobne nikdy neochutnali, no zamilujú si to hneď po prvom súste.

Tipy na doladenie receptu a servírovanie

  • Grilovaný cesnak: Predtým, než začnete pripravovať kôprovú omáčku, môžete na horúci rošt položiť celé neolúpané strúčiky cesnaku zabalené v alobale. Po pár minútach bude cesnak krásne skaramelizovaný a dodá omáčke jemne orieškový podtón.
  • Dochutenie smotanou: S množstvom smotany sa môžete pohrať podľa toho, akú hustú omáčku preferujete. Dôležité je nechať ju spolu s vývarom prejsť varom (na bočnom horáku grilu alebo na miernom ohni), aby sa chute dôkladne prepojili.
  • Bylinky navyše: Ak máte radi výdatnejšiu bylinkovú arómu, nebojte sa pridať petržlenovú vňať či pažítku. Avšak dbajte na to, aby primárna chuť kôpru nevymizla.

Kôprovka z grilu je dôkazom, že aj zdanlivo nemenné klasiky sa dajú vylepšiť štipkou kreativity. Vôňa grilovaného mäsa s príjemne kyslastým a krémovým nádychom kôprovej omáčky skvelo zachutí nielen vám, ale aj celej vašej rodine a priateľom. A kto vie – možno práve tento recept sa stane novým tradičným pokrmom na vašich grilovačkách!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané