
S príchodom chladnejších dní sa mnohí z nás tešia na poklady, ktoré ponúka les. Hubárska sezóna je v plnom prúde a my vám prinášame recept, ako si z lesných darov pripraviť neodolateľnú hovädziu roštenku s hubovou omáčkou. Zistite, ako spojiť príjemné s užitočným a premeniť lesnú nádielku na gurmánsky zážitok.
Hubárske dobrodružstvo ešte nekončí. Objavte radosti lesa a premeňte svoj úlovok na delikatesu, ktorá rozpáli chuťové poháriky. Vychutnajte si hovädziu roštenku v hubovej omáčke, ktorá pripomína staré dobré časy u babičky. Tajomstvom dokonalej chuti sú prvotriedne suroviny – kvalitné hovädzie mäso od spoľahlivého mäsiara a čerstvé huby, ktoré sú symbolom jesenného obdobia. Ak vám čas nedovolí vybrať sa do lesa, nezúfajte. Kvalitné huby nájdete aj na farmárskych trhoch.
Suroviny pre 4 osoby
Potrebujeme
- 1 kg hovädzej roštenky
- 200 g cibule
- 200 g lesných húb
- 2 veľké pravé hríby
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 50 g slaniny
- 30 ml oleja
- 3 bobkové listy
- soľ
- čierne korenie
- rasca
…a na dokončenie
- 2 hrnčeky ryže
- 50 g masla
- soľ
Postup
Začneme krájaním hovädzej roštenky na rovnaké plátky, ktoré ľahko naklepeme. Osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenom oleji. Potom vzniknutý výpek obohatíme o cibuľu a slaninu, ktorú pridáme nakrájanú na kostičky, aby základ získal zlatú farbu. Pridáme bobkové listy, rascu a nakrájané huby, ktoré krátko orestujeme. Zalejeme hovädzím vývarom a omáčku nalejeme na roštenku. V trúbe pri 150 °C pečieme zakryté 120 minút.
Mäso po upečení odložíme na teplé miesto. Omáčku zahustíme na ideálnu konzistenciu a bobkové listy vyberieme. Na masle opečieme dva zvlášť odložené hríby, ktoré osolíme a okoreníme. Ryžu môžeme pripraviť v rúre alebo na sporáku, kde ju varíme do mäkka a necháme dojčiť.
Na tanieroch rozložíme plátky mäsa, polejeme omáčkou, pridáme opečené hríby a posypeme pažitkou. K tomu podávame jemnú ryžu a pozývame rodinu k stolu.