Roquefort. Zabudnutý syr z jaskyne, ktorý dobyl svet. Objavte jeho príbeh

Zdieľať
Roquefort
Roquefort Foto: www.shutterstock.com

Ak patríte k milovníkom lahodných, výrazných syrov, Roquefort ste pravdepodobne už dávno ochutnali. Vedeli ste však, že úplne prvý kúsok tohto ikonického plesnivého syra uzrel svetlo sveta už v roku 1070? Podľa starých záznamov sa tento historický okamih odohral presne 4. júna, pričom prvá písomná zmienka pochádza práve z tohto obdobia.

Oveľa staršie legendy a príbehy však naznačujú, že jeho pôvod siaha ešte hlbšie do minulosti. Roquefort sa stal už pred stáročiami vyhľadávanou lahôdkou nielen medzi panovníkmi, ale dokonca aj medzi pápežmi. Dôvodov jeho popularity je viacero: očarí vás nielen svojou bohatou a pikantnou chuťou, ale aj charakteristickou vôňou, krémovou konzistenciou a typickou modro-zelenou plesňou, ktorá pretkáva jeho vnútro. Výnimočnosť tohto syra spočíva predovšetkým v ovčom mlieku, ktoré má výraznú chuť, a v procese dozrievania v unikátnych vápencových jaskyniach na juhu Francúzska.
Pozrite si fascinujúce video o tom, ako vzniká pravý Roquefort:

▶️ [VIDEO] Ako vzniká pravý Roquefort – od výroby až po dozrievanie v unikátnych jaskyniach Mont Combalou.

História legendárneho syra siaha až k starovekým Rimanom

Úplne prvé zmienky o podobnom syre nájdeme už v starovekom Ríme, kde ho spomína slávny prírodovedec Plínius Starší vo svojom diele z roku 79 n. l. Podľa jeho popisu syr, ktorý vyrábali Galovia, obsahoval už vtedy charakteristické zelené nitky pliesne.

Popularita Roquefortu sa ešte viac rozšírila počas stredoveku a renesancie. Miloval ho napríklad francúzsky kráľ Karol VI., ktorý ho nechával servírovať na svojom dvore. Francúzi dodnes považujú Roquefort za svoje kultúrne a kulinárske bohatstvo, na ktoré sú rovnako hrdí ako na svoje slávne umenie či architektúru.

Ako vlastne Roquefort získal svoju unikátnu pleseň?

Podľa známej legendy bol prvý Roquefort vlastne „nehodou“. Jeden pastier v južnom Francúzsku vraj zabudol svoj obyčajný ovčí syr v jaskyni neďaleko dedinky Roquefort-sur-Soulzon. Keď ho po niekoľkých týždňoch našiel, bol pokrytý modrozelenou plesňou. Pastier ho však ochutnal a na svoje prekvapenie zistil, že syr získal nielen výraznú vôňu, ale aj vynikajúcu, pikantnú chuť. A tak vznikol 4. júna 1070 prvý historicky zaznamenaný Roquefort.

Tajomstvo vápencových jaskýň Mont Combalou

Na dozrievanie Roquefortu sú kľúčové práve vápencové jaskyne Mont Combalou, situované medzi mestami Toulouse a Montpellier. Podzemné priestory tu poskytujú optimálne podmienky – stálu teplotu medzi 7 a 9 °C a vysokú vlhkosť vzduchu. Tieto podmienky sú ideálne na rozvoj ušľachtilej plesne Penicillium roqueforti, ktorá dodáva syru jeho nenapodobiteľnú chuť a vzhľad.

Syrové bochníky sú pri výrobe cielene napichované tenkými ihlami, čím sa zabezpečí prísun vzduchu do vnútra syra. Práve takto plesne prerastajú syr a vytvárajú typickú mramorovú štruktúru. Veľkú úlohu zohráva aj vysoká kvalita ovčieho mlieka, najlepšie od oviec z horskej oblasti Larzac, známych svojím výrazným, krémovým mliekom.

Najstaršia syráreň sveta sa nachádza práve v Roqueforte

Oblasť okolo obce Roquefort sa postupne stala centrom syrárstva. Najväčšou a najstaršou syrárňou je Société anonyme des Caves et des Producteurs réunis, ktorá vznikla už v roku 1842. V priebehu času sa rozrastala, pričom v roku 1923 už združovala viac ako 500 menších mliekarní z regiónov Aveyron, Hérault, Lozère a Gard. Dodnes je táto dedina srdcom výroby Roquefortu a drží si svoje prvenstvo a povesť kolísky jedného z najlepších syrov sveta.

Ako si Roquefort najlepšie vychutnať?

Ak chcete oceniť všetky kvality tohto legendárneho syra, pred podávaním ho vždy vyberte z chladničky minimálne hodinu vopred. Pri izbovej teplote sa totiž naplno rozvinie jeho výrazná chuť aj intenzívna vôňa. Skvelé kombinácie získate, ak syr servírujete s čerstvým ovocím – hruškami či bobuľami hrozna. Môžete ho tiež doplniť medom a vlašskými orechmi.

Roquefort je vynikajúcou ingredienciou aj v teplej kuchyni. Dokonale ladí so smotanovými omáčkami, ktoré môžete použiť na cestoviny alebo ako omáčku k hovädzím steakom. Neodolateľný je tiež v slaných koláčoch, akým je napríklad quiche. Táto jeho všestrannosť robí z Roquefortu obľúbenú lahôdku nielen gurmánov, ale aj domácich kuchárov po celom svete.

Vychutnajte si teda tento syr s unikátnym príbehom a staňte sa súčasťou stáročnej tradície, ktorá preslávila juh Francúzska po celom svete.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané