Retro syrová roláda znovu žiari. Vďaka tomuto jednoduchému triku sa nikdy nerozpadne

Zdieľať
syrová roláda
syrová roláda Foto: depositphotos.com

Syrová roláda patrí k overeným hitom, ktoré poznali už naše mamy a staré mamy. Ako deti sme ju s obľubou jedávali na rodinných oslavách a aj v dospelosti na ňu nedáme dopustiť. V jednoduchosti sa totiž skrýva krása a nezameniteľná chuť. Ak hľadáte rýchly a nevšedný variant občerstvenia, alebo ľahkú večeru s dávkou nostalgie, táto roláda je ideálnou voľbou.

V čom spočíva jej čaro? Pripravuje sa z tenkých plátkov tvrdého syra, ktoré sa vzájomne prekrývajú a následne plnia tým, čo máte práve doma. Vrstvením ingrediencií vytvoríte chutnú mozaiku, ktorá po zvinutí a nakrájaní vyzerá veľmi efektne. Dôležité je však dodržať jeden zásadný krok: roládu je potrebné nechať poriadne vychladiť, pokojne aj cez noc, aby sa chute spojili a výsledný tvar zostal pevný.

Bylinky a dobrý syr sú základ

Pri voľbe surovín máte veľkú voľnosť. Roláda sa zvykne plniť šunkou, salámou či inou obľúbenou údeninou. Ďalej môžete pridať rozličné pomazánky, napríklad jemnú nátierku z tvarohu, čerstvého smotanového syra alebo dokonca paštéty. Zaujímavou alternatívou býva vaječná zmes, ktorá po rozkrájaní vytvorí atraktívnu farebnú vrstvu.

Ak chcete roláde dodať okrem chuti aj lákavý vizuálny kontrast, siahnite po farebnej zelenine – napríklad červenej paprike, listoch špenátu alebo rukoly, prípadne nakladaných olivách či kyslých uhorkách. Kto má rád experimenty, môže pridať aj trochu ovocia, napríklad hrozno, mandarínky či ananás. Vďaka tomuto spojeniu sladkých a slaných tónov je každé sústo ešte zaujímavejšie.

Chcete zbierať paradajky po kilogramoch?

Ak v záhrade pestujete paradajky a dúfate v bohatú úrodu, mali by ste sa vyhnúť najčastejším pestovateľským chybám. Patrí medzi ne napríklad neprimerané zalievanie, nedostatok živín či nesprávne zaštipovanie výhonkov. Ak sa o ne nebudete starať dôsledne, s veľkým množstvom plodov nemôžete počítať. Rovnako je dôležité paradajkám dopriať dostatok slnka a podporiť ich dobrým vetraním.

Čo budete potrebovať na syrovú roládu?

Uvedené množstvá si môžete jemne upraviť podľa toho, koľko rolád plánujete pripraviť a akú výraznú chuť preferujete. Nasledujúci základný recept vystačí na jednu stredne veľkú roládu:

  • 2 polievkové lyžice repkového oleja
  • 1 menšia červená paprika (cca 150 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g smotanového syra alebo pomazánkového masla
  • 80 g polotučného tvarohu
  • 200 g plátkového eidamu (alebo iného tvrdého syra s podobnou konzistenciou)
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie

Tieto suroviny vytvoria lahodnú kombináciu, ktorú môžete doplniť napríklad šunkou, salámou, špenátovými listami či nakladanou zeleninou, ak chcete roládu ešte viac obohatiť.

Ako zistiť, že telu chýba zinok

Zinok je minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, zdravý rast vlasov a nechtov či regeneráciu pokožky. Ak ho máme v tele nedostatok, môžeme si to všimnúť častejšími infekciami, pomalým hojením rán či nadmerným vypadávaním vlasov. Doplniť ho môžeme konzumáciou strukovín, orechov, semienok, chudého mäsa a celozrnných obilnín.

Ako na prípravu syrovej rolády krok za krokom

  1. Predhrejte rúru
    Nastavte ju na 230 °C. Plech s rozmermi približne 30 × 40 cm vyložte papierom na pečenie. Vrchnú stranu papiera jemne potrite repkovým olejom.

  2. Pripravte papriku a cesnak
    Červenú papriku dôkladne umyte, zbavte semienok a nakrájajte ju na drobné kocky. Cesnak olúpte a prelisujte alebo postrúhajte.

  3. Vytvorte náplň
    V miske zmiešajte nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak, smotanový syr (alebo pomazánkové maslo) a polotučný tvaroh. Prisypte štipku soli a čerstvo namleté korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili a vznikla hladká nátierka.

  4. Uložte plátky syra
    Na pripravený plech s papierom na pečenie naukladajte v troch radoch po tri plátky tvrdého syra tak, aby sa čiastočne prekrývali. Tým vytvoríte väčší jednoliaty plát.

  5. Krátke zapečenie
    Plech vložte do rozohriatej rúry a nechajte syr zapiecť 3 až 4 minúty. Dávajte pozor, aby sa neroztiekol úplne, cieľom je iba zmäkčiť ho natoľko, že sa dá ľahko zvinúť. Po vybratí z rúry počkajte 1 až 2 minúty, aby syr nebol príliš horúci.

  6. Natieranie a rolovanie
    Na vychladnutý plát syra naneste pripravenú nátierku. Rozotrite ju v rovnomernej vrstve. Ak chcete, pridajte do stredu ešte kúsky šunky, nakladanej zeleniny či bylinky. Začnite od kratšej strany a jemne, no pevne, syrový plát zrolujte.

  7. Balenie do fólie
    Na pracovnú plochu si pripravte väčší kus potravinárskej fólie (cca 60 × 30 cm). Zrolovaný syr položte doprostred a zabaľte do tvaru bonbónu – okraje fólie pevne zatočte.

  8. Chladenie
    Roládu nechajte aspoň dve hodiny tuhnúť v chladničke. Najlepšie však je, ak ju tam ponecháte cez noc. Čím dlhšie odleží, tým lepšie sa s ňou bude neskôr pracovať a tým intenzívnejšia bude chuť.

  9. Krájajte a servírujte
    Vychladenú roládu opatrne rozbaľte a nakrájajte na plátky. Môžete ju podávať samostatne, s kúskom pečiva alebo ako elegantnú súčasť obložených mís.

Syrovú roládu si obľúbite najmä pre jej všestrannosť a nostalgické čaro. Navyše ide o pokrm, ktorý viete prispôsobiť svojej chuti: namiesto papriky skúste pridať špenát, rukolu, nakladané uhorky alebo aj kúsky ovocia. Uvidíte, že táto retro špecialita opäť ožije na vašom stole a zaručene vyvolá úsmev a spomienky nielen vo vás, ale aj vo vašich blízkych či priateľoch.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané