
Reďkovkový dip s jogurtom a bylinkami

Ingrediencie:
- 1 hrnček nasekaných reďkoviek
- 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- nasekané čerstvé bylinky (napr. petržlen, pažítka)
- soľ, korenie
Postup:
Reďkovky umyte, olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Vo vhodnej mise zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a nasekané bylinky. Pridajte nakrájané reďkovky a dôkladne premiešajte. Dochuťte soľou a korením podľa chuti. Podávajte ako dip k zelenine, chipsom alebo grilovanému pečivu.
Reďkovkový sladkokyslý šalát s pomarančom

Ingrediencie:
- 2 hrnčeky na plátok nakrájaných reďkoviek
- 1 pomaranč, olúpaný a nakrájaný na kúsky
- 1/2 červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
- 1/4 hrnčeka nasekaných orieškov (napr. vlašské)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- 1 lyžica medu
- soľ, korenie
Postup:
Reďkovky, pomaranč, cibuľu a oriešky zmiešajte v mise. V menšej miske zmiešajte olivový olej, pomarančovú šťavu, med, soľ a korenie. Dressing vmiešajte do šalátu a dôkladne premiešajte. Nechajte šalát odležať aspoň 10 minút, aby sa chute prepojili. Podávajte ako osviežujúcu prílohu k jedlu.

Reďkovkový tatársky šalát s tuniakom
Ingrediencie:
- 1 hrnček na plátok nakrájaných reďkoviek
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, scedená
- 1/2 hrnčeka na kocky nakrájané uhorky
- 1/4 hrnčeka majonézy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžička kaparov, nasekaných
- soľ, korenie
Postup:
Reďkovky, tuniak, uhorku a kapary zmiešajte v mise. V menšej miske zmiešajte majonézu, dijonskú horčicu, soľ a korenie. Dressing vmiešajte do zmesi s reďkovkami a tuniakom. Nechajte šalát odležať aspoň 15 minút v chladničke, aby sa chute spojili. Podávajte ako hlavné jedlo alebo do sendvičov.
Reďkovky sú viac než len vynikajúcou súčasťou šalátov. Tieto recepty ukazujú, že s trochou kreativity môžete vytvoriť lahodné a zdravé jedlá s pikantným nádychom. Užite si osviežujúce reďkovky v nových a chutných variáciách!
Zdroj: extrafit.cz