Recepty z bielkov. 4 najlepšie nápady na ich využitie

Zdieľať
vajcia
Recepty z bielkov. 4 najlepšie nápady na ich využitie Foto: www.gettyimages.com

Zostali vám doma vaječné bielky a neviete čo s nimi? Našťastie existuje mnoho chutných a kreatívnych spôsobov, ako využiť prebytočné bielky a pripraviť si lahodné pokrmy. Bielky, ako už z názvu vyplýva, sú skvelým zdrojom bielkovín a môžu byť základom pre rôzne sladké aj slané recepty. Prinášame vám recept na úžasné kokosové makrónky a 3 ďalšie nápady na lahodné využitie vaječných bielkov.

Kokosové makrónky

  • 4 vaječné bielky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Predhrejte rúru na 160°C a pripravte si plech s papierom na pečenie. Vo väčšej mise šľahajte vaječné bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne pridajte práškový cukor a šľahajte, kým nevznikne lesklá a pevná zmes. Pridajte vanilkový extrakt a strúhaný kokos. Jemne premiešajte lyžicou alebo vareškou, kým sú všetky ingrediencie dobre spojené. Lyžicou alebo pomocou cukrárskej striekačky dávajte na plech malé kôpky cesta. Môžete použiť dve lyžičky a tvarovať ich do podoby makrónok. Pečte makrónky asi 15-18 minút, kým nie sú ľahko zlatisté na povrchu. Nechajte ich chvíľu vychladnúť na plechu a potom ich môžete presunúť na mriežku, aby úplne vychladli.

makronky
Recepty z bielkov. 4 najlepšie nápady na ich využitie Foto: www.gettyimages.com

Bielkové omelety

  • bielky
  • soľ
  • korenie
  • syr či zelenina podľa chuti

Jedným z najčastejších spôsobov využitia vaječných bielkov je príprava bielkových omeliet. Stačí zmiešať bielky s trochou soli a korenia a piecť ich na panvici. Môžete do nich pridať obľúbenú zeleninu, syr alebo šunku pre bohatú chuť.

Bielkové palacinky

  • bielky
  • ovsená múka
  • banán
  • škorica

Pripravte si palacinky z bielkov, ktoré sú ľahké a zdravé. Zmiešajte bielky s ovsenou múkou, banánom a škoricou. Cesto vlejte na panvicu a opečte z oboch strán.

bielok
Recepty z bielkov. 4 najlepšie nápady na ich využitie Foto: www.gettyimages.com

Meringue

  • bielky
  • cukor

Ak nechýba vo vašej kuchyni cukor, môžete si pripraviť meringue, teda sladké peny z bielkov a cukru. Pečte na nízkej teplote, kým nebudú krehké zvonku a mäkké vo vnútri.

Využitie zvyšných bielkov je skvelým spôsobom, ako minimalizovať plytvanie a vytvoriť chutné pokrmy plné bielkovín. Bez ohľadu na to, či preferujete sladké alebo slané pokrmy, bielky môžu byť skvelým doplnkom vašej kuchyne.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané