Máme pre vás tri skvelé recepty z bieleho jogurtu! Biely jogurt nemá žiadnu výraznú chuť, a preto sa perfektne hodí ako do sladkej, tak aj do slanej kuchyne. Výberom konkrétneho jogurtu môžete pomerne výrazne ovplyvniť výsledok, a tak sa vždy snažte siahať po kvalitnejších gréckych jogurtoch s vyšším podielom tuku.
Cesnakový dip
Skvelý cesnakový dip z jogurtu vytvoríte za minútku, a to zo surovín, ktoré máte bežne doma. Na jednu porciu vám stačí zhruba:
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- lyžička olivového oleja
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- korenie
- soľ
- zelené bylinky ako je rozmarín a tymián (čerstvé alebo sušené)
Všetky tieto suroviny stačí v menšej miske zamiešať a nechať pár minút odležať, aby mali chute čas sa pekne prepojiť. Spotrebujte ideálne v ten istý deň a do konzumácie ho uchovávajte v chladničke.
Marináda na grilovačku
Pripravte si väčšiu (ideálne) sklenenú (prípadne plastovú) uzatvárateľnú misku, do ktorej budete mäso nakladať. Jogurtová marináda sa najviac hodí ku kuraciemu mäsu, môžete ale vyskúšať aj iné. Budete potrebovať:
- citrónovú šťavu z jedného citróna
- ½ hrnčeka olivového oleja
- 4 prelisované strúčiky cesnaku
- zelené bylinky (najlepšie oregano)
- korenie
- soľ
- hrnček bieleho jogurtu
Opäť stačí len všetky suroviny riadne premiešať, nakladané mäso v zmesi riadne obaliť a nechať ho aspoň cez noc odpočívať v chladničke. Druhý deň je najlepšie hodiť naložené mäso na gril a vychutnať si nebývalo krehký výsledok.
Dezert na záver
Na záver každého správneho hodovania býva zaraďovaný dezert, a preto aj my na záver prinášame tip na skvelú jogurtovú bábovku. Pripravte si:
- hrnček bieleho jogurtu
- hrnček hladkej múky
- hrnček cukru
- ½ hrnčeka oleja
- pravú vanilku či vanilkový cukor
- prášok do pečiva
- 3 vajcia
Všetky suroviny nasypte či nalejte do väčšej misky a riadne prepracujte elektrickým šľahačom. Hotové cesto vlejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy a pečte po dobu jednej hodiny na 165 ° C v teplovzdušnej rúre.
Zdroj: extrafit.cz
