Bábovka bola odjakživa kráľovnou nedeľného obeda a je tomu tak aj dnes. Tentoraz vám však prinášame netradičné recepty, ktoré nielen očaria svojím vzhľadom, ale aj výnimočne lahodnou chuťou. Garantujeme, že každá z nich bude mať u vás doma obrovský úspech!
Maková bábovka so sušenými slivkami a citrónovou polevou
Čas prípravy: 15 minút | Čas pečenia: 55 minút až 1 hodina
Potrebujete:
- 5 vajec (ideálne veľkosť M)
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g bezlepkovej múky s kypriacim práškom (alebo klasickej špaldovej múky s pridaním kypriaceho prášku)
- 200 ml slnečnicového oleja
- 200 ml polotučného mlieka
- 100 g čerstvo zomletého maku
- 200 g sušených sliviek (ideálne mäkkých)
- tuk (maslo alebo olej) na vymazanie formy
- bezlepková múka na vysypanie formy (alebo klasická múka)
Na citrónovú polevu:
- 150 g práškového cukru
- šťava z jedného veľkého citróna
Postup:
- Najskôr pripravte formu na bábovku – dôkladne ju vymastite tukom a vysypte múkou. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom na svetlú a nadýchanú penu. Bielky vyšľahajte v samostatnej miske do tuhého snehu.
- Do žĺtkovej zmesi postupne primiešavajte olej, mlieko, múku a mletý mak. Opatrne, stierkou alebo vareškou, vmiešajte sneh, aby bolo cesto krásne nadýchané. Sušené slivky obalte v múke, aby neklesli ku dnu.
- Do formy nalejte tretinu pripraveného cesta, potom rovnomerne rozložte polovicu sliviek. Opäť nalejte ďalšiu tretinu cesta, rozložte zvyšné slivky a zakončite poslednou vrstvou cesta.
- Bábovku zakryte alobalom, vložte do rúry predhriatej na 190 °C a pečte približne 40 minút. Potom odstráňte alobal a bábovku pečte ešte ďalších 15 až 20 minút, kým nebude krásne zlatistá a špáradlo po zapichnutí nezostane suché.
- Upečenú bábovku nechajte približne 15 minút oddýchnuť vo forme. Potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte vychladnúť úplne.
- Na záver pripravte citrónovú polevu tak, že práškový cukor dôkladne zmiešate s čerstvou citrónovou šťavou. Polevou polievajte vychladnutú bábovku a nechajte ju zatuhnúť.
Táto maková dobrota so šťavnatými slivkami je tak delikátna, že nikto ani nezbadá, že je bezlepková. Ak nemáte intoleranciu na lepok, môžete namiesto bezlepkovej múky použiť klasickú špaldovú. Stačí ju len zmiešať s práškom do pečiva.
Tvarohová bábovka s malinami a kokosovou krustou
Čas prípravy: 40 minút | Čas pečenia: 50 minút
Potrebujete:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g mäkkého tvarohu (najlepšie v alobale)
- 200 g zmäknutého masla
- 180 g kryštálového cukru
- 4 vajcia (oddelené žĺtky a bielky)
- 2 hrste čerstvých malín
- šťava z polovice citróna
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- maslo a strúhaný kokos na vymazanie a vysypanie formy
Na malinový preliv:
- 100 g čerstvých malín
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 150–200 g práškového cukru
Postup:
- V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte tvaroh, citrónovú šťavu a dobre premiešajte. Postupne vmiešajte žĺtky, až vznikne hladká krémová zmes.
- Do krémovej hmoty postupne pridávajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Bielky vyšľahajte so štipkou soli do pevného snehu a jemne ho stierkou zapracujte do hustého cesta. Maliny opatrne obaľte v múke a veľmi zľahka ich vmiešajte do cesta, aby sa nerozpadli.
- Formu dôkladne vymastite maslom a namiesto múky použite kokos, čím bábovka získa zaujímavý exotický vzhľad aj príjemnú vôňu.
- Cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy a pečte pri teplote 180 °C približne 50 minút, kým nebude bábovka krásne zlatohnedá a neprepečená do stredu.
- Po upečení bábovku nechajte chvíľu vychladnúť vo forme a potom ju opatrne vyklopte.
- Kým bábovka chladne, pripravte lahodný malinový preliv. Čerstvé maliny dôkladne roztlačte cez jemné sitko, aby ste získali hladké pyré bez zrniečok. Primiešajte citrónovú šťavu a postupne zapracujte práškový cukor, kým preliv nebude hustý ako tekutý med.
- Hotový preliv rozlejte rovnomerne na povrch bábovky a nechajte ho v chladničke zatuhnúť.
Táto tvarohová bábovka je úžasne šťavnatá vďaka tvarohu, maliny jej dodávajú sviežu letnú chuť a kokosová krusta krásne dopĺňa chuťový profil. Navyše vyzerá skvele, takže si ju určite budete chcieť odfotiť na svoje sociálne siete!
Obidva recepty sú ideálnou voľbou, ak chcete na rodinný stôl priniesť niečo výnimočné. Neváhajte ich vyskúšať s rôznym sezónnym ovocím a zakaždým sa môžete tešiť na inú lahodnú kombináciu chutí.