
Objavte nový rozmer tradičnej pochúťky s naším receptom na vylepšené plnené papriky s rajčinovou omáčkou. Tento recept je ideálny na pohodové rodinné večere. Ako bonus, ponúkame tipy na to, ako vybrať to najlepšie mäso a ako tento pokrm servírovať netradičným, ale ohromujúcim spôsobom.
Plnené papriky s rajčinovou omáčkou patria medzi klenoty domácej kuchyne, ktoré sa neboja konkurencie súčasných kulinárskych trendov. Vyskúšajte náš recept, v ktorom tradičnú výplň z ryže nahradíme za chutný a šťavnatý pečený chlieb, čím získame na sýtej a bohatej chuti.
Ideálne by bolo, ak by ste si mäso, či už hovädzie alebo bravčové, zaobstarali priamo u spoľahlivého mäsiara a nechali si ho na mieste pomlieť. Pokiaľ vám však čas nedovolí, supermarketové balenie mletého mäsa môže byť dostatočnou alternatívou. Dávajte však pozor na čerstvosť mäsa – jeho farba by mala byť výrazne červená a bez nepríjemného zápachu.
Suroviny (pre 4 osoby)
- 8 paprík
- 500 g mletého mäsa
- 50 ml mlieka
- 1 starý rožok alebo žemľa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička soli

Na omáčku:
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 120 g rajčinového pretlaku
- konzervované lúpané rajčiny
- 1 cibuľa
- 1 až 2 mrkvy
- 30 g masla
- 30 g hladkej múky
- 4 kuličky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice kryštálového cukru
- smotana
- škorica
- soľ
Postup
Nakrájajte olúpanú cibuľu nadrobno. Papriky očistite od stopiek a semienok. Cesnak olúpte, pretlačte a rozotrite so soľou. Do misky pridajte mleté mäso, nakrájaný rožok, cibuľu, cesnak so soľou, mlieko, vajce a rascu. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odpočívať. Takto pripravenou zmesou naplňte papriky. V hrnci roztopte maslo a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu s mrkvou. Zasypete múkou a všetko speníte. Pridajte pretlak a kúsky rajčín, dôkladne premiešajte.
Potom pridajte korenie, nové korenie a bobkový list, zalejte vývarom a priveďte k miernemu varu. Varíme aspoň 10 minút a ochutíme soľou, cukrom a škoricou podľa chuti. Pripravené papriky vložte do hrnca, zalejte omáčkou a vložte do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte 45 minút, potom papriky vyberte. Omáčku premiešajte a podľa potreby rozmixujte alebo zjemnite smotanou. Ako inovatívny spôsob podávania odporúčame papriky servírovať s cestovinami, čím vytvoríte jedinečný kulinársky zážitok.