Recept na najlepšie müsli na svete

Zdieľať
müsli
Recept na najlepšie müsli na svete Foto: www.freepik.com

Zabudnite na kupované müsli plné zbytočných prísad. Objavte kúzlo domácej granoly, ktorá nie lenže posilní vaše zdravie, ale aj premení vaše raňajky na neodolateľný gurmánsky zážitok. S naším jednoduchým návodom si pripravíte chutnú a zdravú verziu plnú orechov, semienok a ovocia. Navyše, ukážeme vám, ako si granolu môžete prispôsobiť presne podľa vašej chuti.

Prestaňte kupovať müsli v obchode, lepšie si pripravte vlastnú zmes vločiek, orechov, semienok a ovocia. Táto domáca alternatíva je nielen cenovo výhodnejšia a zdravšia, ale vďaka pečeniu aj oveľa chutnejšia. Pečené müsli, známe ako granola, znie atraktívne a ponúka ten pravý gurmánsky zážitok pri raňajkách. Najväčším lákadlom však je, že presne viete, čo jete. A vďaka pečeniu získate navyše chrumkavé sústa, ktoré sú plné chuti.

Môžete si vybrať presné suroviny podľa vašej chuti. Základ je síce daný – vločky, ale aj v rámci tohto základu existuje obrovská variabilita. Nejde len o vločky, ale aj o bohatý výber orechov, semienok a nezabudnite ani na med (zabudnite na cukor) a sušené ovocie, ktoré dodá vašej granole jedinečný charakter.

granola
Recept na najlepšie müsli na svete Foto: www.freepik.com

Suroviny:

  • 300 g ovsených, žitných, pohánkových alebo iných vločiek
  • 150 až 200 g orechov a semienok podľa chuti
  • 100 g sušeného ovocia
  • trocha škorice
  • 2 lyžice kokosu
  • 50 až 75 g medu
  • 100 ml javorového sirupu

Postup:

  1. Zmiešajte sypké suroviny, orechy si predtým nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Potom pridajte med a javorový sirup (alebo si vyberte len jedno z nich a prispôsobte množstvo), pridajte škoricu a kokos a rukami zmes miešajte, kým sa sypké a tekuté zložky nespoja. To je dôležité pre rovnomerné pečenie.
  3. Na veľký plech rozložte papier na pečenie a naň rovnomerne navrstvite zmes. Pečte v rúre predhriatej na 150 °C približne 30 minút. Nezabudnite zmes počas pečenia 3x dôkladne premiešať.

A potom máte na výber dve verzie. Sušené ovocie môžete pridať v posledných približne 5 minútach pečenia, ale nič sa nestane, ak ho pridáte do už upečenej zmesi. Po vychladnutí zmes uložte do vzduchotesne uzatvárateľnej sklenenej nádoby.

Pre extra chuťový rozmer skúste do svojej granoly pridať trochu vanilky alebo kúsky čokolády. Tieto malé prídavky môžu vašu domácu granolu premeniť na luxusnú raňajkovú pochúťku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané