
Pripravte si neodolateľné husacie stehná podľa tradičného receptu, doplnené o nebeské karlovarské knedle. V nasledujúcom článku nájdete podrobný postup, ako si tento kulinársky zážitok pripraviť doma, aj keď nemáte k dispozícii celú hus. Tento recept je ideálny pre špeciálnu večeru, ktorá poteší každého milovníka dobrého jedla. Nezabudnite, že ku kvalitne upečenej husi patrí aj pohár vína, ktoré dokonale doplní chuťový zážitok.
Recept: Fantastická hus s božskými karlovarskými knedlíkmi
Ak vám príprava celej husi príde príliš náročná, skúste husacie stehná, ktorých chuť je rovnako pôsobivá. K dokonalej husi neodmysliteľne patrí aj pohár vyberaného vína, ideálne červeného.
Ingrediencie (pre 4 osoby)
- 4 husacie stehná
- 100 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička rozmarínu
- 50 g hladkej múky
- drvená rasca
- soľ a čierne korenie
Na červenú kapustu
- 400 g čerstvej červenej kapusty
- 50 g cibule
- 20 g údenej slaniny
- 1 celá škorica
- 0,1 l červeného vína
- 1 badyán
- 1 jablko
- 10 g vlašských orechov
- 20 g kryštálového cukru
- 0,1 l oleja
- soľ a čierne korenie
Na knedlík
- 500 g toastového chleba (môže byť aj starší)
- 0,4 l mlieka
- 100 g masla
- 4 vajcia
- 15 g čerstvej petržlenovej vňate
- muškátový oriešok
- soľ a čierne korenie
Postup
Husacie stehná dôkladne očistite, osoľte, okoreňte, pridajte rascu a uložte do pekáča spolu s rozmarínom, očistenou cibuľou, cesnakom a trochou vody. Pečte v rúre pri teplote 150 °C približne 2 hodiny, kým mäso nezmäkne, pričom nezabudnite na pravidelné podlievanie.
Pre červenú kapustu nakrájajte, cibuľu a slaninu orestujte, pridajte kapustu, červené víno, škoricu, badyán, cukor, soľ a varte. Po odstránení celých korenín pridajte jablko a vlašské orechy a varte ešte 15 minút.
Pre knedlíky chlieb nakrájajte, opečte, zalejte mliekom s maslom, pridajte žĺtky, petržlen, bielky a všetko dôkladne premiešajte. Tvarujte knedlíky a varíte ich na pare cca 25 minút.
Pre ešte intenzívnejší gastronomický zážitok odporúčame podávať s čerstvým tymiánom a podlievať husacie stehná domácim jablkovým muštom, ktorý dokonale doplní chuť.