Objavte tajomstvo dokonalého domáceho pečeného chleba bez potreby váhy! S našim osvedčeným receptom, ktorý si zamiluje každý, sa nemusíte obávať zložitých krokov ani špeciálnych ingrediencií. Prinášame vám jednoduchý spôsob, ako si doma pripraviť chutný chlebík len s pomocou hrnčeka a trochy trpezlivosti.
Máte chuť na doma upečený chlieb, ale obávate sa procesu? Nie je dôvod na strach, pre vás máme vynikajúci recept, ktorý bol testovaný mnohokrát. Jeho fungovanie je zaručené a jeho jednoduchosť vás prekvapí. Navyše, nebudete potrebovať ani kuchynskú váhu.
Existuje množstvo receptov na chlieb, ale tento je výnimočný tým, že odstraňuje potrebu akéhokoľvek zložitého váženia a nepožaduje špeciálne ingrediencie, ako je napríklad dlhodobo robený kvas. Všetko, čo od vás tento recept vyžaduje, je trochu času. Takže sa pripravte na pečenie chleba metódou „hrnčekového chleba“.
Aby sme tento recept ešte viac prispôsobili domácim podmienkam, doporučujeme experimentovať s rôznymi druhmi múky – či už sa rozhodnete pre celozrnnú, špaldovú alebo klasickú pšeničnú, výsledok bude stále výnimočný. Nebojte sa tiež pridať do cesta bylinky alebo semienka pre extra chuťový rozmer. Tento recept je dokonalým základom pre vašu kreativitu v kuchyni.

Potrebné ingrediencie:
1 hrnček ražnej múky
1 hrnček hladkej múky
2 hrnčeky polohrubej múky
1 lyžička rasce
2 lyžičky soli
½ lyžičky sušeného droždia
1 lyžička octu
2 hrnčeky studenej vody
Všetky suché ingrediencie dajte do misy a premiešajte. Potom prilejte ocot a vodu. Ľahko premieste, nechajte v mise a posypte múkou. Nechajte odpočívať 12-18 hodín.
Po odležaní rozohrejte rúru na 230 °C a v nej aj misu na pečenie (napríklad sklenenú). Cesto vyberte, opäť ho musíte premiesiť a nechať 30 minút odležať. Dajte ho do misy na pečenie s pokrievkou. Pod ňou pečte chlieb 30 minút na 230 °C. Potom pokrievku zložte, stiahnite teplotu asi na 220 ° C a pečte 20 až 30 minút, podľa rúry. Ihneď po vybratí potrite chlieb vodou.
Tento chlieb má jednu vlastnosť – jeho kôrka je naozaj veľmi chrumkavá a tvrdšia. Ak tomu chcete predísť, pečte na paru, teda v parnej rúre, alebo v obyčajnej, kde naspodku dajte hrniec s vodou. Môžete meniť aj chuť chleba použitím vyprážanej cibuľky, pridaním nakrájaných sušených paradajok, tymiánu… Alebo môžete sami experimentovať. Chleba to znesie.