Rajčinové zemiakové placky. Lacná a zdravá večera, ktorá zasýti aj poriadnych jedákov

Zdieľať
placky

Máte radi klasické zemiakové placky, ale chceli by ste ich vyskúšať aj trochu inak? Vyskúšajte ich s rajčinami! Táto šťavnatá variácia na tradičnú slovenskú klasiku prináša nový zážitok – placky sú dokonale chrumkavé na povrchu, jemné a vláčne vo vnútri a majú ľahko sladkastú chuť rajčín. Jednoduchá príprava, minimum ingrediencií a výsledok, ktorý nadchne celú rodinu – aj tých, čo zeleninu príliš nemusia.

Zemiakové placky sú v slovenskej kuchyni tradičnou pochúťkou už celé generácie. Sú populárne nielen pre svoju chuť a jednoduchosť, ale aj preto, že si ich každý môže prispôsobiť podľa svojich preferencií. Kým niektorí si ich dochucujú cesnakom či majoránom, iní pridávajú mrkvu, cibuľu alebo dokonca kyslú kapustu. Avšak práve rajčinová verzia predstavuje chutnú a zároveň menej obvyklú variáciu, ktorá dodáva placičkám nielen sviežosť, ale i šťavnatosť a lahodnú jemnosť. Ak navyše pridáte trochu bazalky a cesnaku, zemiakové placky získajú ľahký taliansky nádych.

Ako pripraviť rajčinové zemiakové placky?

Na 4 až 6 porcií budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g rajčín (čerstvé alebo konzervované)
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • približne 4 – 5 lyžíc hladkej múky (podľa potreby)
  • 2 lyžičky soli
  • pol lyžičky mletej rasce
  • štipku mletého čierneho korenia
  • sušenú bazalku a majorán podľa chuti
  • repkový olej na vysmážanie

Postup je jednoduchý:

Zemiaky dôkladne ošúpte, umyte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Rajčiny môžete použiť čerstvé alebo sterilizované – v prípade konzervovaných je vhodné scediť prebytočnú šťavu. Rajčiny spolu s cesnakom, soľou, rascou, korením, bazalkou a majoránom rozmixujte na hladkú pastu alebo jednoducho veľmi jemne nasekajte a premiešajte s cesnakom.

Túto rajčinovú zmes primiešajte k nastrúhaným zemiakom a dobre premiešajte. Ak je cesto príliš riedke, zahustite ho postupne múkou tak, aby ste získali hustú a kompaktnú hmotu.

V panvici rozohrejte dostatok oleja. Pomocou lyžice vytvarujte malé placky, ktoré z oboch strán opečte dozlatista. Hotové placky nechajte krátko odkvapkať na papierovej utierke. Servírujte teplé, napríklad s kyslou kapustou, šalátom alebo samotné – chutia výborne v akejkoľvek kombinácii.

Tip na ešte výživnejšiu variantu s kapustou a syrom:

Ak máte chuť na niečo netradičné, môžete vyskúšať aj zemiakové placky s rajčinami, kapustou a syrom. Táto verzia je sýtejšia a vďaka kombinácii chutí skutočne jedinečná.

Ingrediencie:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 2 veľké rajčiny alebo za hrsť cherry rajčín
  • 300 g čerstvej kapusty nakrájanej na tenké pásiky
  • 100 g syra čedar, feta alebo alternatívy rastlinného syra
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 lyžica masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • trochu hladkej múky na obaľovanie placiek
  • olej na smaženie

Príprava:

Zemiaky uvarte domäkka, sceďte a ešte horúce roztlačte s mliekom a maslom na hladké pyré. Dochuťte ich soľou a nechajte mierne vychladnúť.

Medzitým na troche oleja krátko poduste na jemno nakrájanú kapustu, kým nezmäkne. Takto upravenú kapustu primiešajte do zemiakovej kaše spolu so syrom nakrájaným na drobné kocky alebo nastrúhaným syrom.

Zo vzniknutej hmoty formujte menšie placky, obaľte ich jemne v múke a smažte na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Rajčiny nakrájajte na hrubšie plátky a krátko opečte na suchej panvici, aby sa rozvinula ich chuť a zvýraznila sladkosť. Podávajte ich spolu s plackami, prípadne pridajte ešte opečené šampiňóny pre extra chuťový zážitok.

Rajčinové zemiakové placky sú jasným dôkazom, že tradičné recepty majú nekonečné množstvo chutných variácií. Či už zostanete verní klasickej verzii, alebo vyskúšate kapustovú alternatívu so syrom, máte vždy k dispozícii výdatnú, zdravú a lacnú večeru, ktorá poteší všetkých – dokonca aj tých, ktorí zvyčajne zeleninu odmietajú. Skvelý tip na rýchly obed alebo pohodovú víkendovú večeru, ktorú ocení celá rodina.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané