Profiterolky – v podstate dokonalejšie šišky s čokoládou. Na Vianoce ideálna mňamka Foto: www.gettyimages.com
Keď sa tieto malé pochúťky stretnú na stole, rodina a priatelia sa okamžite zhromaždia, aby si užili ich chuť a príjemnú atmosféru spoločného stola. Profiteroles sú skrátka malé radosti, ktoré dokážu vykúzliť úsmev na tvári a dodať energiu do každodenného života. Sú to malé sladké rozprávky, ktoré sa dajú objavovať každý deň.
Zloženie:
- 1,5 dl vody
- 5 dkg masla
- 12 dkg hladkej múky
- 2 vajcia
- Štipka soli
Profiterolky – v podstate dokonalejšie šišky s čokoládou. Na Vianoce ideálna mňamka Foto: www.gettyimages.com
Postup:
- V hrnci zvarte vodu s maslom a soľou. Akonáhle zmes začne variť, odstráňte ju z platne.
- Pridajte do hrnca múku a dôkladne premiešajte. Vráťte hrniec na mierny oheň a za stáleho miešania varte asi 5 minút. Potom opäť odstavte z platne a nechajte zmes mierne vychladnúť, aby sa neuvarili surové vajcia, ktoré následne budete pridávať.
- Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, a dôkladne ich vmiešajte. Tým získate hustú hmotu.
- Hmotu naplňte do vrecúšok na pečenie alebo lyžicou a na plech vyložený papierom na pečenie dávajte malé kôpky cesta, ponechávajte medzery pre rast (možno použiť aj lyžicu).
- Pečte pri teplote 220 stupňov po dobu 15 až 20 minút, avšak sledujte pečenie, pretože cesto môže rýchlo hnednúť.
- Nechajte vychladnúť. Potom naplňte vanilkovým krémom a polejte čokoládou. Odporúča sa použiť Vanilkový krém Dr. Oetker alebo iný krém podľa preferencií. Môžete tiež naplniť čokoládovým alebo ovocným krémom a ozdobiť čokoládovou polevou.
Zdroj: prosvet.cz
