Profiterolky – v podstate dokonalejšie šišky s čokoládou. Na Vianoce ideálna mňamka

Zdieľať
Profiterolky
Profiterolky – v podstate dokonalejšie šišky s čokoládou. Na Vianoce ideálna mňamka Foto: www.gettyimages.com

Keď sa tieto malé pochúťky stretnú na stole, rodina a priatelia sa okamžite zhromaždia, aby si užili ich chuť a príjemnú atmosféru spoločného stola. Profiteroles sú skrátka malé radosti, ktoré dokážu vykúzliť úsmev na tvári a dodať energiu do každodenného života. Sú to malé sladké rozprávky, ktoré sa dajú objavovať každý deň.

Zloženie:

  • 1,5 dl vody
  • 5 dkg masla
  • 12 dkg hladkej múky
  • 2 vajcia
  • Štipka soli
šišky v čokoláde
Profiterolky – v podstate dokonalejšie šišky s čokoládou. Na Vianoce ideálna mňamka Foto: www.gettyimages.com

Postup:

  1. V hrnci zvarte vodu s maslom a soľou. Akonáhle zmes začne variť, odstráňte ju z platne.
  2. Pridajte do hrnca múku a dôkladne premiešajte. Vráťte hrniec na mierny oheň a za stáleho miešania varte asi 5 minút. Potom opäť odstavte z platne a nechajte zmes mierne vychladnúť, aby sa neuvarili surové vajcia, ktoré následne budete pridávať.
  3. Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, a dôkladne ich vmiešajte. Tým získate hustú hmotu.
  4. Hmotu naplňte do vrecúšok na pečenie alebo lyžicou a na plech vyložený papierom na pečenie dávajte malé kôpky cesta, ponechávajte medzery pre rast (možno použiť aj lyžicu).
  5. Pečte pri teplote 220 stupňov po dobu 15 až 20 minút, avšak sledujte pečenie, pretože cesto môže rýchlo hnednúť.
  6. Nechajte vychladnúť. Potom naplňte vanilkovým krémom a polejte čokoládou. Odporúča sa použiť Vanilkový krém Dr. Oetker alebo iný krém podľa preferencií. Môžete tiež naplniť čokoládovým alebo ovocným krémom a ozdobiť čokoládovou polevou.

Zdroj: prosvet.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané