Keď sa ortuť na teplomere vyšplhá na letné maximá, málokomu chutia ťažké jedlá. V takýchto dňoch preferujeme niečo ľahké, svieže a ideálne plné chutí, ktoré dokonale vystihujú atmosféru leta. Práve v tomto období vyniknú rôzne šaláty, pričom jedným z vôbec najobľúbenejších je určite šalát Caprese. Nielen, že si vás podmaní svojou sviežosťou a dokonalou súhrou chutí, ale už na prvý pohľad očarí krásnymi farbami, ktoré pripomínajú taliansku vlajku – červenú, bielu a zelenú.
Základ sú kvalitné suroviny
Šalát Caprese síce pochádza zo slnečného Talianska, konkrétne z ostrova Capri, no v posledných rokoch sa stal aj na Slovensku neodmysliteľnou súčasťou letnej gastronómie. Úspech tohto pokrmu stojí a padá na kvalite použitých ingrediencií. Rajčiny, ktoré sú kľúčovou ingredienciou, by mali byť čerstvé, sladké, šťavnaté a ideálne práve vypestované v záhradke či kúpené na farmárskych trhoch. Zabudnite preto na vodnaté, nevýrazné rajčiny z celoročných supermarketových dovozov – tie by chuť vášho šalátu mohli úplne pokaziť.
Práve letné mesiace, keď si na trhoch alebo v záhradkách môžete vybrať tie najvoňavejšie rajčiny plné slnka, sú ideálnym obdobím na prípravu tohto talianskeho skvostu.
Okrem rajčín sú však kľúčové ešte dve ingrediencie: pravá mozzarella di bufala (vyrobená z byvolieho mlieka) a aromatická bazalka. Našťastie dnes už aj na Slovensku nájdete pravú mozzarellu bežne dostupnú v špecializovaných obchodoch, prípadne v supermarketoch. A čerstvú bazalku si jednoducho dopestujete aj v kvetináči priamo vo vašej kuchyni.
Trochu histórie: Kto vymyslel Caprese?
O pôvode šalátu Caprese kolujú hneď dve legendy. Prvá verzia hovorí o jednoduchom talianskom murárovi, ktorý si po druhej svetovej vojne pripravoval sendvič práve vo farbách svojej krajiny – červená (rajčina), biela (mozzarella) a zelená (bazalka).
Podľa druhej, trochu sofistikovanejšej legendy, šalát vznikol v miestnom hoteli na ostrove Capri pri príležitosti návštevy talianskeho básnika a zakladateľa umeleckého smeru futurizmu Filippa Tommasa Marinettiho. Nech už je pravda kdekoľvek, šalát Caprese je dnes symbolom talianskej kuchyne podobne ako pizza Margherita, ktorá s ním zdieľa podobnosť v surovinách aj farbách.
Čo budete potrebovať na prípravu Caprese?
- Čerstvé, dobre dozreté rajčiny
- Mozzarellu di bufala (rovnaké množstvo ako rajčín)
- Čerstvú bazalku
- Sušené oregano (voliteľné, no veľmi odporúčané)
- Extra panenský olivový olej
- Soľ
Ako pripraviť dokonalý šalát Caprese krok za krokom?
1. Najprv si pripravte špeciálny dresing
Do malej misky nalejte extra panenský olivový olej, pridajte k nemu štipku soli a sušené oregano. Táto jednoduchá zmes dodá šalátu špecifickú, jemne pikantnú chuť stredomorského charakteru.
2. Nakrájajte rajčiny a mozzarellu
Rajčiny dôkladne umyte, odstráňte zelenú časť (stopku), osušte a nakrájajte na pravidelné, asi pol centimetra široké plátky. Rovnako široké plátky nakrájajte aj z mozzarelly. Ich podobná hrúbka pomáha vytvárať ideálnu chuťovú harmóniu.
3. Naaranžujte šalát podľa chuti a fantázie
Existujú viaceré možnosti servírovania šalátu Caprese. Môžete sa inšpirovať klasickou, jednoduchou verziou, pri ktorej striedate na tanieri plátky rajčín a mozzarelly a doprostred uložíte čerstvú bazalku.
Alebo sa pustite do kreatívnejšieho variantu a vytvorte malé „vežičky“. Na spodok dajte plátok rajčiny, potom mozzarellu, prikryte čerstvou bazalkou a jemne pokvapkajte dresingom. Takto môžete navrstviť niekoľko poschodí, čím vznikne pôsobivý kulinársky výtvor, ktorý očarí aj na prvý pohľad.
Tipy na vylepšenie alebo zmenu receptu
Ak by ste radi vyskúšali jemnejšiu chuť, môžete použiť mozzarellu fior di latte, ktorá je vyrobená z kravského mlieka. Šalát môžete obohatiť aj o ďalšie typické talianske pochutiny ako sú slané ančovičky, výrazné kapary alebo kvalitné čierne olivy. Tieto ingrediencie dodajú vášmu Caprese novú, intenzívnejšiu chuť a vôňu.
Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek variantu, šalát Caprese je vždy stávka na istotu. Jednoduchosť prípravy, autentická chuť stredomoria a ľahkosť robia z tohto jedla ideálnu letnú večeru, ktorá vás dokonale osvieži, zasýti a prinesie vám atmosféru pravého talianskeho leta rovno do vašej kuchyne.