Pripravte si doma fantastický sirup, ktorý je vitamínovou bombou

Zdieľať
rakytník
Pripravte si doma fantastický sirup, ktorý je vitamínovou bombou Foto: www.freepik.com

Objavte zázrak prírody, ktorý sa skrýva na vetvách stromov až do neskorej jesene. Rakytník, plný vitamínov, čaká, aby ste z neho vytvorili niečo úžasné. V tomto článku sa dozviete, ako pripraviť vitamínmi nabitý rakytníkový sirup, ktorý osvieži vaše dni a posilní vašu imunitu. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom a doprajte si zdravie priamo z prírody.

Rakytník, plod bohatý na vitamíny, je možné nájsť na vetvách stromov až do príchodu zimy, a bolo by škoda nevyužiť jeho potenciál. Pripravte si všetky potrebné suroviny, nazbierajte dostatočné množstvo plodov a pustite sa do varenia. Dnes si ukážeme, ako pripraviť vynikajúci a vitamínmi nabitý rakytníkový sirup.

Príprava tohto sirupu je jednoduchá, pričom najmenej príjemnou časťou je zber malých bobúľ z vetiev. Zatiaľ čo zo semien sa lisuje liečivý olej, z plodov si môžete pripraviť tento výnimočný sirup. Plody sú bohaté na vitamín C, karotenoidy, flavonoidy, ovocné kyseliny a oleje, ktoré sú neoceniteľné pre naše zdravie.

Plody rakytníka obsahujú najviac vitamínov v počiatku svojej zrelosti a sú skvelou surovinou nielen do štiav, ale aj rôznych extraktov. Rakytníkový sirup môžete piť studený ako osviežujúcu limonádu alebo teplý v podobe čaju.

sirup
Pripravte si doma fantastický sirup, ktorý je vitamínovou bombou Foto: www.freepik.com

Recept na rakytníkový sirup

Potrebujete:

  • 600 gramov rakytníka (pre zvýšený obsah pridaného množstva oproti pôvodnému receptu)
  • 250 gramov trstinového želírovacieho cukru 3:1
  • 600 ml vody (zvýšené množstvo pre lepšiu konzistenciu)

Ak nechcete trhať jednotlivé bobule, vetvičky rakytníka môžete na chvíľu dať do mrazničky, čím sa vám bobule budú ľahšie zbierať.

Postup prípravy:

  1. Rakytník pripravte, opláchnite a bobule povarte niekoľko minút vo vode.
  2. Po ochladení zmes rozmixujte, čím sa rozpadne dužina. Cez sitko sa zbavte semienok.
  3. Propasírovanú tekutinu varíme so želírovacím cukrom a vodou. Kvôli vysokej kyslosti rakytníka nepridávajte citrón ani kyselinu citrónovú.
  4. Vriaci sirup naplňte do sterilizovaných pohárov a po uzavretí ich otočte dnom hore.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané