Už ste niekedy počuli o bulgure? Možno vás podobné „exotické“ potraviny až tak nelákajú, prípadne máte pocit, že ide o nejakú novinku z ďalekých krajín. V skutočnosti je bulgur dobre známy aj v našich končinách a nejde o nič prevratné – sú to obyčajné zrnká pšenice, ktoré však prinášajú celý rad výživových výhod. Ak vás zaujíma, prečo by bulgur mohol byť vhodnou alternatívou k bežným prílohám, čítajte ďalej.
Čo je bulgur a odkiaľ pochádza?
Bulgur pochádza z pšenice zbieranej často ešte v polosurovom štádiu, niekedy aj mierne zelenej. V Turecku ho nájdete pod názvom „bulgur“, v Egypte sa označuje ako „freek“ a v niektorých jazykoch sa mu hovorí jednoducho „lámaná pšenica“. Pri pohľade zblízka by ste v ňom skutočne rozoznali pšeničné zrná. Tie sa predávajú buď celé, alebo nahrubo posekané, takže sa svojím tvarom môžu podobať aj na ryžu. Bulgur zvyčajne dostanete v sušenej forme, ktorá môže mať jemne nazelenalý alebo nažltlý odtieň. Tieto variácie závisia od toho, kedy bolo pšeničné zrno zozbierané.
Možno vás prekvapí, že bulgur nemá nijakú zvlášť výraznú chuť. Práve to je na ňom také praktické – veľmi ľahko ho začleníte do rôznych jedál. Jeho jemná oriešková chuť a ľahko žuvacia konzistencia dokážu spestriť každodenný jedálniček a poskytnúť nové kulinárske inšpirácie.
Ako bulgur pripraviť a s čím ho kombinovať?
Bulgur môžete používať rovnako variabilne ako ryžu – dokonca ho ňou nemusíte úplne nahrádzať, hoci ak máte chuť skúsiť niečo nové, je to ideálna voľba. Hodí sa k pečenému či dusenému mäsu, k hydine, k rybám, ale aj do zeleninových zmesí a šalátov. Skvele chutí napríklad v plnkách, pretože je o niečo pevnejší než ryža a v jedle si uchová štruktúru. Ak máte radi experimenty, bulgur môžete využiť aj na prípravu netradičných polievok, kde dodá príjemnú hustotu a zaujímavú chuť.
Keď sa necháte inšpirovať svetovou kuchyňou, zistíte, že bulgur si našiel miesto v mnohých tradičných pokrmoch. V Stredomorí sa často podáva ako súčasť studených šalátov s čerstvou zeleninou, bylinkami a olivovým olejom, v Turecku ho zase často zapekajú spoločne s mäsom alebo používajú ako základ sýtych korenistých jedál. Ak hľadáte konkrétny tip z domácej kuchyne, pozrite si napríklad videá z kanála „Zo srdca do hrnca“, kde nájdete rôzne spôsoby prípravy bulguru i ďalších zaujímavých príloh.
Prečo dať bulguru šancu?
Okrem toho, že bulgur v jedlách dobre chutí, môže vám priniesť aj mnoho nutričných benefitov. Jeho základom sú kvalitné bielkoviny – čo je atraktívne nielen pre vegánov a vegetariánov, ale pre každého, kto sa snaží dbať na pestrú a plnohodnotnú stravu. Oproti klasickým prílohám, ako sú zemiaky, cestoviny či dokonca ryža, bulgur obsahuje menej tukov i sacharidov a zároveň poskytuje viac vlákniny. Vláknina je kľúčová pre správne trávenie a navyše dokáže pomôcť s dlhším pocitom sýtosti.
Ďalšou výhodou je bohatý obsah minerálov. V bulgure nájdete vápnik, horčík (magnézium), mangán, zinok, meď, železo a selén. Z hľadiska vitamínov je zase cenný pre svoj obsah vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre celý rad telesných funkcií vrátane správneho fungovania nervovej sústavy. Ak porovnáte bulgur s ryžou, možno vás prekvapí, že 100 gramov ryže má v priemere okolo 130 kalórií, zatiaľ čo rovnaké množstvo bulguru má približne 83 kalórií. Zároveň má bulgur aj nižší glykemický index, a teda menší vplyv na prudké kolísanie hladiny cukru v krvi.
Či už ste milovníkmi pestrej kuchyne, alebo radi testujete zaujímavé, menej známe potraviny, bulgur sa rozhodne oplatí aspoň vyskúšať. Nemusíte kvôli nemu z jedálnička úplne vyradiť obľúbenú ryžu, zemiaky či cestoviny. Stačí raz za čas zameniť tradičnú prílohu za bulgur, aby ste do svojej stravy vniesli trochu rozmanitosti. Získate novú chuť, príjemnú štruktúru a množstvo živín, ktoré vám pomôžu udržať sa v kondícii. Ak doteraz nepatril bulgur medzi vaše obľúbené potraviny, je možné, že mu už čoskoro prídete na chuť a zaradíte ho do bežného rotujúceho jedálnička.
Vyskúšajte ho a uvidíte, že ide o jednoduchú, zdravú a chutnú prílohu, ktorá nie je ani zďaleka taká „exotická“, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Navyše, pre svoju vysokú výživovú hodnotu a nízky obsah kalórií môže byť aj užitočným pomocníkom pri udržiavaní vyváženej stravy alebo pri chudnutí. Jeho univerzálnosť vás presvedčí, že ho môžete použiť v širokom spektre jedál – od klasických pokrmov až po špeciality inšpirované zahraničnou kuchyňou.
Ak si teda chcete spestriť jedálniček, hľadáte zdravšiu alternatívu k obvyklým prílohám alebo sa len radi nechávate zlákať novými chuťami, bulgur vám môže priniesť príjemné prekvapenie. Neváhajte a dajte mu šancu – možno sa stane novou stálicou vo vašej kuchyni!