Pridajte túto ingredienciu ku karfiolu počas varenia. Bude krásne biely, nadýchaný a nebude zapáchať

Zdieľať
varenie karfiolu
varenie karfiolu Foto: www.shutterstock.com

Hľadáte ideálnu zeleninu na letné dni, ktorá nezaťaží trávenie a zároveň ponúkne množstvo zdravotných benefitov? Skúste siahnuť po karfiole. V tomto období je jeho sezóna v plnom prúde a preto sa dá kúpiť za veľmi priaznivú cenu. Navyše, ak viete ako na to, bude po uvarení nielen jemný a chutný, ale aj nádherne biely a bez nepríjemného zápachu.

Karfiol – zeleninový poklad plný výživy

Karfiol je nízkokalorická potravina – v 100 gramoch obsahuje len približne 22 kalórií, čo z neho robí ideálneho pomocníka pri redukcii hmotnosti. Okrem toho je bohatý na vitamín C, ktorý sa do značnej miery zachováva aj po tepelnej úprave. V karfiole nájdete aj množstvo minerálnych látok – konkrétne až 14 rôznych druhov – a 18 aminokyselín. Zaujímavosťou je tiež prítomnosť glukozinolátov, látok, ktoré sa v tele menia na silných pomocníkov pri detoxikácii pečene a pri ochrane proti rakovine, najmä rakovine hrubého čreva.

Ako varené, tak voňavé: odhaľte kuchynské tajomstvo

Karfiol má však jednu „nevýhodu“, kvôli ktorej ho niektorí ľudia obchádzajú – pri varení môže nepríjemne zapáchať a spôsobovať nadúvanie. Dá sa s tým však jednoducho vysporiadať. Stačí do vody počas varenia pridať niekoľko bobkových listov, trošku soli a štipku cukru. Práve cukor spolu so soľou pomáhajú zachovať snehobielu farbu zeleniny a bobkový list výrazne tlmí nepríjemnú arómu.

Ak chcete ešte viac eliminovať nadúvanie, oplatí sa pridať aj korenie ako muškátový kvet alebo mleté semienka koriandra. Tieto koreniny nielen zlepšia chuť, ale zároveň podporia lepšie trávenie.

Naparovanie – šetrnejšia alternatíva

Hoci sa karfiol najčastejšie varí klasicky vo vode, veľmi obľúbenou a šetrnejšou metódou je naparovanie. Tento spôsob zachováva viac živín, chuť je intenzívnejšia a konzistencia pevnejšia. Stačí použiť parák na knedle, do hrnca naliať vodu, karfiol rozdeliť na menšie ružičky a napariť pod pokrievkou do mäkka. Výsledok vás milo prekvapí – karfiol bude nadýchaný, jemný a zároveň pevný.

Nápady na zdravé recepty: nákyp, „ryža“ aj muffiny

Karfiol ponúka veľa možností, ako ho zaradiť do jedálneho lístka – a to bez smaženia. Napríklad karfiolový nákyp je skvelou alternatívou ku klasickému vyprážanému karfiolu. Postup je jednoduchý: najprv uvaríte karfiol do mäkka, potom ho roztlačíte na menšie kúsky. Medzitým si vyšľaháte tuhý sneh zo štyroch bielkov, ktorý neskôr zmiešate so žĺtkami, strúhankou a trochou polohrubej múky. Na záver všetko jemne spojíte, zmes vložíte do vymasteného pekáča a pečiete pri 180 °C asi 30 minút.

Obľubu si získava aj tzv. karfiolová ryža – výborná nízkokalorická alternatíva ku klasickej ryži. Tento pokrm sa pripravuje zo surového karfiolu, ktorý rozmixujete v kuchynskom robote na malé kúsky. Potom ho na panvici krátko opražíte na oleji s cibuľkou, osolíte, dochutíte čerstvou petržlenovou vňaťou a pokvapkáte citrónovou šťavou. Rýchly, ľahký a výživný obed je hotový.

Inšpirácia z Talianska: farebný karfiol a slané muffiny

Aj keď u nás natrafíte najčastejšie na klasický biely karfiol, v zahraničí, najmä v Taliansku, sú bežne dostupné aj farebné varianty – fialový, žltý či zelený. Tieto farebné odrody nielen oživia tanier, ale často obsahujú aj viac antioxidantov.

Taliani z karfiolu radi pripravujú aj originálne karfiolové muffiny. Varený karfiol nasekajú, zmiešajú s vajíčkami, hladkou múkou, práškom do pečiva, kúskami šunky a parmezánom. Zmes naplnia do formičiek na muffiny a pečú ich približne 30 minút. Výsledkom sú výborné slané pochúťky, ktoré si zamilujú aj deti.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané