Pridajte do rannej kávy kurkumu s čiernym korením a spaľujte tuky prirodzene

Zdieľať
káva a kurkuma
káva a kurkuma Foto: depositphotos.com

Každodenný ranný rituál mnohých z nás spočíva v šálke dobrej kávy. Či ju pijete čiernu, s mliekom alebo sladkú, jej hlavnou úlohou je dodať energiu a prebudiť telo i myseľ. Ale premýšľali ste už niekedy nad tým, že z obyčajného ranného povzbudzovača môžete urobiť účinný prírodný elixír, ktorý podporí vaše zdravie, pomôže vám chudnúť a ešte vás aj ochráni pred mnohými chorobami? Tajomstvo spočíva v dvoch jednoduchých ingredienciách, ktoré má väčšina z nás doma: kurkume a čiernom korení.

Možno vás napadne, že ide o moderný trend zo sociálnych sietí, no pravda je celkom inde. Táto kombinácia je známa už tisíce rokov a pochádza z tradičnej indickej medicíny – ájurvédy, ktorá vždy hľadá spôsoby, ako podporiť zdravie prirodzenou cestou bez umelých doplnkov výživy.

Káva ako ochranca zdravia: pred rakovinou aj Alzheimerom

Samotná káva v sebe ukrýva množstvo benefitov, o ktorých často ani netušíme. Jej pozitívne účinky na zdravie sú prekvapivo široké. Okrem známeho povzbudzujúceho účinku kofeínu totiž obsahuje aj množstvo antioxidantov, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály v tele, spomaľujú starnutie buniek a môžu znižovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Štúdie dokonca preukázali, že pravidelné pitie kávy bez cukru môže pomáhať v prevencii Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby tým, že podporuje zdravie mozgu a nervového systému. Navyše kofeín zvyšuje produkciu serotonínu, teda „hormónu šťastia“, vďaka čomu vám zlepší náladu.

Kurkuma – zlato indickej kuchyne a silný liečiteľ

Keď do svojej kávy pridáte kurkumu, známe žlté korenie, okamžite jej zvýšite zdravotné benefity. Kurkuma obsahuje veľmi silnú látku – kurkumín, ktorý má výnimočne silné antioxidačné a protizápalové účinky. Pravidelná konzumácia kurkumy pomáha bojovať proti chronickým zápalom v tele, reguluje hladinu cukru v krvi a cholesterolu, posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobí na trávenie.

Kurkuma okrem toho preukázateľne pomáha aj pri problémoch s pečeňou, zmierňuje menštruačné bolesti a dokonca prospieva aj zdraviu vašich očí. Jej účinky sú potvrdené pri liečbe vredových ochorení žalúdka, glaukómu a zápalov spojiviek. Ťažko nájsť iné korenie, ktoré by ponúkalo také množstvo benefitov v jedinom štipnutí.

Čierne korenie ako turbo na spaľovanie tukov

Možno vás prekvapí, že aj obyčajné čierne korenie, ktoré väčšinou používame iba na dochutenie polievok a mäsa, môže vo vašej káve výrazne zvýšiť jej účinky. Hlavnou zložkou čierneho korenia je látka zvaná piperín. Tá dokáže niekoľkonásobne zvýšiť vstrebateľnosť kurkumínu v tele, čo znamená, že zo svojej kávy vyťažíte maximum zdravých benefitov.

Ale piperín má aj ďalšie výhody: zrýchľuje metabolizmus podobne ako pikantné chilli papričky a pomáha efektívne spaľovať tuky. Zároveň pôsobí protizápalovo, podporuje krvný obeh, má hrejivý efekt a priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém. Piperín navyše pomáha v prevencii aterosklerózy (ukladaniu tuku a cholesterolu do stien tepien) a podporuje zdravie pečene. Pre ľudí trpiacich cukrovkou je ďalšou výhodou schopnosť stimulovať produkciu inzulínu.

Ako si pripraviť domácu kávu s kurkumou a čiernym korením?

Príprava tohto nápoja je veľmi jednoduchá a zaberie vám maximálne pár minút. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 1–2 čajové lyžičky kvalitnej mletej alebo instantnej kávy
  • ½ čajovej lyžičky mletej kurkumy
  • 1 čajovú lyžičku pravého kakaa alebo škorice
  • štipku čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 čajovú lyžičku medu (pridáva sa až po miernom vychladnutí kávy, aby si zachoval vitamíny)
  • mlieko alebo jeho rastlinnú alternatívu podľa chuti

Postup prípravy je nasledovný:

  1. Uvarte si silnú kávu a nalejte ju do menšieho hrnca.
  2. Pridajte kurkumu, čierne korenie a kakao alebo škoricu a dôkladne premiešajte.
  3. Zmes mierne zahrejte (pozor, neprivádzajte ju však do varu, aby ste nezničili zdravé látky!).
  4. Hotovú kávu prelejte do svojho obľúbeného hrnčeka a pridajte mlieko alebo rastlinnú alternatívu podľa svojej chuti.
  5. Keď káva trochu vychladne, pridajte lyžičku medu pre mierne osladenie a zachovanie všetkých jeho výživných látok.

Takto upravená káva vám dodá energiu, podporí metabolizmus, pomôže pri chudnutí a navyše účinne ochráni váš organizmus pred mnohými zdravotnými problémami. Vyskúšajte ju a urobte zo svojej rannej rutiny skutočný rituál zdravia!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané