Prevratný spôsob varenia cestovín. Zachránite aj tie, ktoré ste už považovali za pokazené

Zdieľať
špagety
špagety Foto: www.shutterstock.com

Kto by si aspoň raz v živote neuvaril špagety či inú formu cestovín? V našich končinách snáď nejestvuje človek, ktorý by toto obľúbené jedlo nikdy neskúsil pripraviť. Aj keď sa môže zdať, že na varení cestovín nie je nič zložité, aj tento proces má svoje pravidlá. Ak ich budete dodržiavať, výsledkom budú dokonale uvarené cestoviny, takmer ako z vychýrenej talianskej reštaurácie.

Mýtus o oleji vo vode

Určite ste už niekde počuli „zaručenú“ radu priliať do hrnca s vodou trochu oleja, aby sa cestoviny nezlepili. Pri bližšom zamyslení si však uvedomíte, že ide o nezmysel. Olej sa drží na hladine vody a k samotným cestovinám sa takmer vôbec nedostane, takže nemá šancu zabrániť lepeniu.

Kľúčovou zásadou je poskytnúť cestovinám dostatok priestoru. Na každých 100 g cestovín by ste mali mať približne jeden liter vody. Ak varíte špagety pre početnú rodinu, chcete použiť naozaj veľký hrniec. Pokiaľ túto požiadavku dodržíte, cestoviny zostanú vo vode dostatočne voľné a nebudú sa vám lepiť. Tento jednoduchý trik je často podceňovaný, no v skutočnosti dokáže rozhodnúť o úspechu či neúspechu pri varení.

Prečo cestoviny nelámať?

Mnohí ľudia lámajú dlhé cestoviny ešte pred vložením do vriacej vody, aby sa im do hrnca lepšie zmestili. Z pohľadu tradičnej talianskej kuchyne je to však chyba. Dĺžka špagiet nie je náhodná – továrne ich vyrábajú v podobe, v akej sa majú variť a konzumovať. Okrem zachovania autenticity majú vďaka svojej pôvodnej dĺžke šancu uvariť sa rovnomerne. Ak by ste špagety polámali, rozdielne veľké kúsky by dosiahli „al dente“ alebo iný stupeň varenia v rôznom čase. V dôsledku toho hrozí, že časť špagiet zostane rozvarená, zatiaľ čo iná časť bude ešte tvrdá.

Riešenie pre zlepené alebo rozvarené cestoviny

Častým domácim zvykom je, že po uvarení cestovín ich hneď prepláchneme studenou vodou, aby sme zastavili var a vraj zabránili zlepeniu. V skutočnosti tým zbytočne odplavujeme časť chuti a dôležitých zložiek. Napriek tomu je niekedy tento postup jedinou záchranou, ak sa cestoviny stihli zlepiť. Studená voda totiž odplaví časť lepku, a cestoviny sa menej lepia. Následne môžete pridať zopár lyžíc kvalitného olivového oleja a dobre ich premiešať – tým im takisto navrátite lepšiu konzistenciu.

V prípade, že sa vám cestoviny podarilo naozaj dosť rozvariť a sú príliš mäkké, existuje spôsob, ako ich trochu „oživiť“. Stačí pridať olivový olej, prípadne aj trochu masla, a jemne ich orestovať na panvici. Týmto jednoduchým trikom dokážete zlepšiť nielen chuť, ale aj konzistenciu, keďže nadbytočná voda sa pri restovaní čiastočne vyparí.

Dôležité doplňujúce tipy

  • Soľ pridávajte v správnom momente: Najlepšie je dať soľ do vriacej vody hneď, ako začne bublať, alebo krátko pred vložením cestovín. Tak získajú ideálnu slanú chuť.
  • Dĺžka varenia: Cestoviny bývajú najlepšie „al dente“. Aby ste dosiahli tento ideálny stav, riaďte sa orientačným časom na obale a ochutnávajte. Každá značka cestovín sa môže správať trochu inak.
  • Správne servírovanie: Ak ide o špagety, Taliani tvrdia, že sa správne jedia len omotaním okolo vidličky. Prílišné krájanie či sekanie môže v niektorých reštauráciách vyzerať nezdvorilo. Samozrejme, doma si každý môže robiť to, čo mu je pohodlné, no ak chcete pôsobiť ako pravý gurmán, skúste sa držať tohto zvyku.
  • Omáčka a cestoviny: V mnohých receptoch sa odporúča dokončiť varenie cestovín priamo v omáčke ešte minútku či dve. Tým dokážu lepšie nasiaknuť chuť, a jedlo bude pôsobiť lahodnejšie.

Zhrnutie

Cestoviny sú rýchle a jednoduché jedlo, no ich príprava má viacero dôležitých pravidiel, ktorých by ste sa mali držať, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Olej do vody nepatrí, rozhoduje dostatok priestoru v hrnci a taktiež by ste sa mali vyhnúť lámaniu dlhých tvarov cestovín. Ak sa niečo predsa len pokazí – napríklad sa cestoviny zlepia alebo sú priveľmi rozvarené – existujú overené triky, ako ich zachrániť: prepláchnuť ich studenou vodou, pridať olivový olej či rýchlo orestovať na panvici. Vďaka týmto krokom si napokon na svojich cestovinách pochutnáte, aj keď sa vám pôvodne zdalo, že ste to s nimi už definitívne pokazili.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané