Šúľance – jednoduché jedlo zo zemiakov a múky – boli kedysi záchranou pre rodiny, ktoré mali hlboko do vrecka. Neboli drahé, nevyžadovali luxusné suroviny, a predsa si našli miesto na stole takmer v každej dedinskej domácnosti. Dnes sa však táto tradičná pochúťka vracia v úplne inom šate – objavuje sa aj na jedálnych lístkoch prestížnych reštaurácií.
Ako sa pripravovali tradičné šúľance
Príprava nebola náročná na suroviny, skôr na trpezlivosť. Zemiaky sa uvarili, pridala sa múka a všetko sa spolu poriadne spracovalo. Vzniknuté cesto sa ďalej spracovalo na valčeky, ktoré sa nakrájali na menšie kúsky a varili vo vode. Potom už stačilo vybrať si, či pôjdu na sladko alebo na slano.
K sladkej verzii patrili mak s cukrom, orechy, slivkové lekváre či pražená strúhanka. Na slano sa šúľance jedávali napríklad s kyslou kapustou, škvarkami alebo s opraženou cibuľkou. Každý kraj mal svoju obľúbenú kombináciu – niekde sa k nim pridával aj tvaroh, inde dokonca pražená strúhanka na masle.
Šúľance v moderných reštauráciách
Hoci sa dnes v domácnostiach pripravujú menej než kedysi, šúľance našli nové miesto – a to priamo v kuchyni profesionálnych šéfkuchárov. Tí im dodávajú úplne iný rozmer.
V niektorých podnikoch sú súčasťou luxusných hlavných jedál – podávajú sa ako príloha ku konfitovanému kačaciemu stehnu, teľaciemu ragú či ku koreňovej zelenine. Sladká verzia sa objavuje s hruškovým pyré, vanilkovým krémom alebo dokonca s višňovou omáčkou.
Moderná vegetariánska kuchyňa ich kombinuje so soté z húb, pečenou tekvicou či bylinkovým pestom. Základ ostáva jednoduchý, ale kombinácie chutí sú dnes oveľa pestrejšie, než by si vedeli predstaviť naše staré mamy.
Návrat ku koreňom a chuť detstva
Prečo sa šúľance opäť tešia takej popularite? Jedným z dôvodov je, že dnešní ľudia hľadajú autentickosť, jednoduchosť a návrat k jedlám, ktoré majú príbeh. Šúľance sú presne tým – symbolom skromnosti a zároveň spomienkou na detstvo.
Sladká verzia s makom mnohým pripomenie letné obedy u babičky, zatiaľ čo so slanými kombináciami sa spája atmosféra zimných večerov, keď sa rodina stretla pri jednom stole.
Kuchári si šúľance obľúbili aj preto, že základný recept sa dá donekonečna variovať a prispôsobiť sezónnym chutiam. V tom spočíva ich sila a dôvod, prečo sa znovu objavujú na jedálnych lístkoch – od tradičných dedinských hostincov až po moderné bratislavské či pražské reštaurácie.
Ako si pripraviť šúľance doma
Ak vás prepadne chuť na túto klasiku, nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani drahé prísady. Postačia zemiaky, múka a trochu masla.
- Zemiaky uvarte, popučte a zmiešajte s múkou.
- Vytvorte cesto, ktoré vyšúľajte do valčekov.
- Nakrájajte ich na menšie kúsky a varte vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- Uvarené šúľance sceďte a podávajte podľa chuti.
Na sladko sa hodí mak s cukrom, orechy alebo slivkový lekvár. Na slano ich môžete vyskúšať s opečenou cibuľkou, kyslou kapustou či škvarkami.
Šúľance sú dôkazom toho, že aj z najjednoduchších surovín môže vzniknúť jedlo, ktoré prežije stáročia. Kedysi jedlo z núdze, dnes gurmánska lahôdka – a stále chuť, ktorá v mnohých ľuďoch vyvolá spomienky na detstvo.