Prečo zaradiť čaj z obľúbenej slovenskej bylinky do pitného režimu? Odvodní telo a prospeje vašim obličkám aj pečeni

Zdieľať
čaj z petržlenovej vňate
čaj z petržlenovej vňate Foto: www.shutterstock.com

Možno by ste to na prvý pohľad nepovedali, no tie najobyčajnejšie veci môžu v sebe skrývať prekvapivo silnú liečivú silu. Jednou z takýchto nenápadných superpotravín je obyčajná petržlenová vňať. Mnoho ľudí ju vníma len ako zelenú ozdobu na tanieri, no jej zdravotné prínosy ďaleko presahujú bežnú dekoráciu polievok či chlebíčkov. Táto zelená kráska si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť, ako jej väčšina z nás venuje.

Čo všetko dokáže petržlenová vňať?

Petržlen obsahuje bohatú zmes vitamínov a minerálnych látok. Najviac v nej nájdete vitamínu C, vitamínu K, provitamínu A, železa, vápnika a draslíka. Práve tieto látky robia z petržlenovej vňate doslova vitamínovú bombu, ktorá dokáže výrazne posilniť váš imunitný systém. Pravidelnou konzumáciou tejto bylinky zvýšite svoju obranyschopnosť proti rôznym infekciám a vírusovým ochoreniam.

Okrem toho je petržlen silným antioxidantom, ktorý účinne bojuje proti voľným radikálom v tele. Vďaka tomu môže prispieť k prevencii chronických ochorení a ochrániť vaše bunky pred predčasným starnutím.

Táto rastlina má však ešte oveľa širšie využitie. Pomáha napríklad zmierňovať symptómy prechladnutia, uľaví pri bolesti zubov a vie účinne odstrániť nepríjemný zápach z úst. Navyše podporuje trávenie, zmierňuje nadúvanie a dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Petržlen tiež podporuje zdravie srdca a ciev, pretože pomáha prirodzene znižovať krvný tlak.

Jednou z jej najväčších výhod je však močopudný efekt. Petržlenový čaj alebo čerstvá petržlenová vňať efektívne pomáhajú zbaviť telo nadbytočnej vody. Výrazne zmierňuje opuchy, ktoré trápia mnoho ľudí, a dokáže zmierniť aj zápaly močových ciest. Pravidelným pitím petržlenového čaju potešíte svoje obličky aj pečeň, pretože táto bylina aktívne podporuje ich správnu funkciu a pomáha im účinne detoxikovať telo.

Pozor na možné riziká a vedľajšie účinky

Hoci je petržlen mimoriadne zdravý, neznamená to, že by ste ho mali jesť vo veľkých množstvách bez kontroly. Optimálne množstvo je približne jedna polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate denne. Ak by ste to preháňali, namiesto pomoci by ste mohli svoje obličky a pečeň zbytočne zaťažiť.

Opatrné by mali byť najmä tehotné ženy. Petržlen síce obsahuje dôležitú kyselinu listovú, ktorá je pre tehotenstvo prospešná, no na druhej strane dokáže vo vyšších množstvách vyvolať kontrakcie maternice. Tiež je potrebné byť opatrný, ak užívate lieky, napríklad na riedenie krvi. Niektoré látky obsiahnuté v petržlenovej vňati môžu ovplyvňovať ich účinok, preto je vhodné poradiť sa pred väčšou konzumáciou s lekárom.

Hladkolistý alebo kučeravý petržlen – ktorý vybrať?

Petržlenová vňať sa pestuje v dvoch základných variantoch. Prvou je hladkolistý petržlen s plochými listami, ktorý má silnejšiu, výraznú chuť. Perfektne sa hodí na dochutenie cestovín, rizota, smotanových omáčok alebo k príprave mäsa, rýb či morských plodov.

Druhý variant, kučeravý petržlen, má jemnejšiu chuť a tvrdšiu, pevnejšiu textúru. Táto odroda je skôr dekoratívna, výborne sa hodí na obložené misy, jednohubky, ale obľúbená je aj v šalátoch, kde pekne ozvláštni chuť.

Vypite si svoju dávku zdravia v petržlenovom čaji!

Ak chcete z petržlenovej vňate vyťažiť maximum, vyskúšajte ju vo forme čaju. Príprava je veľmi jednoduchá – stačí zaliať jednu lyžicu nasekaných čerstvých lístkov približne 250 ml horúcej vody. Čaj nechajte lúhovať približne 5 minút a následne ho sceďte a vypite. Ideálna dĺžka kúry je jeden týždeň, potom si dajte prestávku.

Ak vás predstava teplého petržlenového čaju až tak neláka, môžete si pripraviť zdravé smoothie. Jednoducho pri mixovaní pridajte pár čerstvých lístkov petržlenu k svojmu obľúbenému ovociu či zelenine. Výsledný nápoj bude svieži a plný vitamínov.

Petržlenová vňať by rozhodne nemala byť len zelenou dekoráciou na vašom tanieri. Je to skutočná superbylinka, ktorú si ľahko vypestujete aj doma na parapete či balkóne, a zároveň tým spravíte významnú službu pre svoje zdravie. Skúste ju pravidelne zaradiť do svojho jedálnička a sami uvidíte, že jej pozitívne účinky pocítite už veľmi skoro.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané