Určite to poznáte aj vy: tešíte sa na voňavé palacinky, ale namiesto nadýchaných a vláčnych kúskov sa vám len lepia na panvicu, trhajú sa alebo sú príliš hrubé a gumové. Po niekoľkých nepodarených pokusoch človek naozaj premýšľa, či by nebolo lepšie vyhodiť celé cesto aj s panvicou rovno von oknom. Možno ste dokonca dospeli do bodu, že ste si radšej sľúbili objednávať palacinky už len v reštaurácii, kde sa vám zdajú vždy dokonalé.
V skutočnosti však nemusíte byť profesionálny kuchár, aby sa vám táto obľúbená pochúťka vydarila. Stačí poznať pár dôležitých tipov a hneď sa môžete stať kráľovnou (alebo kráľom) palaciniek vo vlastnej kuchyni. V závere článku vám prezradím aj recept od mojej babičky, ktorý už v našej rodine preslávil nejedného domáceho kuchára. Dokonca ani tá „prvá skúšobná“ palacinka sa vám s ním nepretrhne.
Prečo je dobré poučiť sa z chýb
Ak vám to s palacinkami doteraz veľmi nešlo, je pravdepodobné, že ste niekde urobili jednu či dve drobné chyby, ktoré však majú veľký vplyv na výsledok. V prevažnej miere sa ľudia stretávajú s nasledujúcimi problémami:
- Použitie nesprávnej múky
- Nadmerné množstvo oleja či masla
- Príliš horúca alebo naopak nedostatočne rozpálená panvica
- Príliš skoré obracanie palacinky
Aj jedna z týchto chýb stačí na to, aby sa palacinka začala lepiť, trhať alebo sa vyprážala nerovnomerne. Pozrime sa teda bližšie na to, ako sa týmto situáciám vyhnúť a prečo je dôležitá trpezlivosť a správny postup.
Siahnite po hladkej múke
Pre tenké a jemné palacinky siahnite vždy po hladkej múke. Umožňuje totiž pripraviť naozaj tenké cesto, ktoré sa dá jednoducho rozliať po panvici a pri smažení vytvorí krásny rovnomerný tvar.
- Polohrubá múka je vhodnejšia na o niečo hrubšie palacinky, do ktorých ľudia často pridávajú slané náplne, ako napríklad špenát s nivou alebo tvaroh s bylinkami.
- Ak túžite po nadýchaných a veľmi jemných palacinkách na sladko, vynechajte polohrubú múku a určite vsádzajte na hladkú.
Šetrite s tukom
Hoci by sa mohlo zdať, že je dobré naliať na panvicu viac oleja či masla, aby sa palacinky neprilepili, opak je pravdou. Palacinky nie sú rezne, a preto im stačí len minimum tuku. Ideálne je použiť pár kvapiek oleja alebo tuk v spreji, prípadne zľahka potrieť panvicu štetcom. Príliš veľa oleja vedie k tomu, že cesto sa smaží nerovnomerne a môže sa na niektorých miestach príliš vysušiť či dokonca pripáliť.
Buďte trpezliví a neponáhľajte sa s obracaním
Dôležitým aspektom je nastavenie správnej teploty panvice. Ak ju rozpálite príliš, palacinka sa môže začať pripekať hneď po naliatí. Naopak, ak je panvica studená, bude vám cesto pomaly tiecť a vy budete netrpezlivo čakať, kedy konečne zhnedne.
- Nalievajte cesto naberačkou na stred panvice a hneď ju krúživými pohybmi rozhoďte do šírky.
- Palacinku obracajte až vtedy, keď sa okraje začnú mierne odlepovať a cesto sa stane matným. To je znamenie, že spodná strana je dostatočne prepečená a môžete ju bezpečne otočiť.
Veľa začiatočníkov robí chybu, že sa s obracaním ponáhľa, palacinka ešte nie je hotová a začne sa trhať alebo lepiť.
Recept mojej babičky na vždy dokonalé palacinky
Moja babička bola skutočnou palacinkovou majsterkou a jej cesto vyvolávalo obdiv v celej rodine. Prípravu mala v malíčku a rovnako vyskúšala desiatky možných variácií, až nakoniec zakotvila pri tej, ktorá bola podľa nej (aj podľa nás) najlepšia.
Budete potrebovať:
- 1 liter polotučného mlieka
- 50 dkg hladkej múky
- 4 celé vajcia
- štipku soli
- 1 čajovú lyžičku mletej škorice
Postup:
- Všetky uvedené prísady vsypte alebo vlejte do jedného väčšieho misy.
- Ručným šľahačom (prípadne metličkou) ich dôkladne premiešajte tak, aby v ceste neboli žiadne hrudky.
- Hotové cesto nechajte približne 30 minút odpočívať, aby sa múka správne spojila s tekutými prísadami.
- Medzitým rozohrejte panvicu, ideálne teflónovú, kde vám postačí naozaj len kvapka oleja alebo tuk v spreji.
- Pomocou naberačky nalejte cesto na stred panvice a jemným naklonením ho rovnomerne rozprestrite.
- Keď okraje zlatnú a povrch palacinky je matný a pevný, obráťte ju a dosmažte z druhej strany.
Moja babička často hovorila, že „možno to kúzlo spočíva v škorici“, ktorá dodá cestu príjemnú vôňu a lahodnú chuť, no pravda je, že kľúčový je najmä správny pomer surovín a trpezlivé smaženie. Uvidíte, že s týmto receptom už nevyhodíte ani jednu trhanú palacinku – dokonca ani tú prvú!
Dodatočné tipy na servírovanie
- Ak ste milovníkmi sladkého, skúste si palacinky potrieť čerstvým džemom a pridať k nim kúsok šľahačky alebo grécky jogurt s ovocím.
- Kto má radšej slané verzie, môže použiť napríklad nasekané bylinky, syr či zeleninu.
- Pri uskladnení palaciniek na neskôr sa vyplatí každý kúsok zvlášť preložiť papierom na pečenie, aby sa nepolepili.
Vyskúšajte si teda nabudúce pripraviť palacinky podľa tohto receptu a s využitím vyššie uvedených rád. Budete prekvapení, aké jednoduché môže byť dosiahnuť, aby sa ani jedna jediná z nich nepotrhala a všetky sa dokonale prepiekli. Prajem vám dobrú chuť a veľa kulinárskych úspechov!