Prečo je burčiak zdravý? 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o burčiaku

Zdieľať
burčiak
Prečo je burčiak zdravý? 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o burčiaku Foto: www.gettyimages.com

Burčiak sa radí medzi najzdravšie nápoje. Okrem až šiestich percent alkoholu v ňom totiž nájdete minerály a kvasinky s komplexom vitamínu B. To ale zďaleka nie je všetko… Zoznámte sa s piatimi zaujímavosťami o tomto lahodnom nápoji.

Pravý je iba český

Podľa zákona môže niesť označenie „burčiak“ len výrobok z pôvodom českého hrozna. Vyrába sa ako čiastočne skvasený mušt vínnej révy. Správny burčiak je kombináciou chuťovo vyváženého pomeru alkoholu (až 6%), cukru a kyselín.

Správny čas

Aj keď sa „burčiak“ začína objavovať už od začiatku augusta, ide spočiatku len o skvasený mušt z hrozna, ktorý sa importuje zo Slovenska a z Maďarska. Pravý tuzemský burčiak dozrieva od začiatku septembra a je k dispozícii až do konca novembra. Najprv dozrievajú biele odrody (Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Muškát moravský a Chardonnay) a až od druhej polovice septembra tie modré. Podľa vinárov je správny burčiak s ideálnym pomerom cukru, alkoholu a stupňom kvasenia starý maximálne 3 dni.

Druhy a kvalita

Najviac sa predáva biely burčiak, len občas sa stretnete s ružovým alebo červeným. Kvalitný nápoj spoznáte podľa svetlo žltej farby a rôznej miery zakalenia. Správny burčiak je lahodný a nechutí ani príliš sladko, ani trpko. Drobné usadeniny na dne a stenách fľaše nie sú závadou.

burčiak
Prečo je burčiak zdravý? 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o burčiaku Foto: www.gettyimages.com

Zdravé zloženie

Burčiak skutočne obsahuje celý rad zdraviu prospešných látok. Nájdeme v ňom minerály, bielkoviny, stopové prvky, veľké množstvo vitamínov a kvasiniek. Tieto látky majú priaznivý vplyv nielen na tráviaci systém. Kvasinky navyše obsahujú dôležitý B-komplex, ktorý pozitívne pôsobí na metabolizmus a nervový systém – pomáha telu vyrovnať sa so stresom a znižuje riziko vzniku psychických ochorení. Vitamín B1 (tiamín) navyše podporuje srdcovú činnosť. Obsiahnutá kyselina pantoténová preventívnu funkciu proti ochoreniam slizníc a tráviaceho ústrojenstva.

Skladovanie a pitie

Pri prevoze a uchovávaní burčiaku nezabúdajte priebežne povoľovať uzáver fľaše a upúšťať vznikajúci oxid uhličitý. Inak riskujete možnosť „explózie“. Aj keď je nápoj kvôli jeho skvelej chuti ťažké prestať piť, myslite na to, že ide o alkohol. Kým sedíte, je všetko v poriadku, ale keď vstanete, môže sa vám pekne zatočiť hlava. Pokiaľ vypijete viac ako liter na jedno posedenie, môže sa dostaviť aj ľahká opica.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané