Vaši priatelia mali na večeru toľko chutného jedla, že ste sa ani nedostali k hlavnému teplému jedlu. „To nevadí.“ Dobrá žena v domácnosti má pre takéto prípady vždy niekoľko prázdnych plastových nádob. Môžu to byť buď špeciálne opakovane použiteľné nádoby na potraviny, alebo jednorazové. Naviac je skvelé používať prázdne nádoby na zmrzlinu alebo z jogurtov bez obáv z toho, že sa váš obľúbený obal nevráti domov.
Nemecké výskumné centrá však varujú, že potraviny by sa nemali skladovať v prázdnych plechovkách zo zmrzliny, jogurtových téglikoch atď. Tieto jednorazové nádoby nie sú vhodné na opätovné použitie. Ani k zmrazovaniu, ani k ohrievaniu v mikrovlnnej rúre, ani k jednoduchému skladovaniu. Ale prečo?
Je to jednoduché. Také nádoby sú určené pre špeciálne potravinárske výrobky a sú určené výhradne na jednorazové použitie. To znamená, že nádoba bola testovaná na svoje zamýšľané použitie, takže sú dodržiavané všetky zákonné ustanovenia týkajúce sa bezpečnosti skladovania konkrétneho potravinárskeho produktu ,všetko okrem toho však predstavuje zdravotné riziko.
Sme zvyknutí na to, že dnes sa takmer všetko jedlo predáva v plastových obaloch. Kombinácia potravín a plastov však zďaleka nie je najbezpečnejšia. Nie všetky plasty sú rovnaké, vyrábajú sa pomocou rôznych technológií s odlišným chemickým zložením, s prihliadnutím na charakteristiky produktu, pre ktorý sa vyrába.
Vedci vysvetľujú
Vážne dôsledky nie sú vylúčené
viac na druhej stránke:
Vedci vysvetľujú
Plast sa môže pri opätovnom použití ľahko poškodiť a začať uvoľňovať škodlivé chemikálie, ktoré sa neskôr dostávajú do tela potravinami. V tomto prípade bude zákon na strane výrobcu obalov, pretože pokiaľ ide o deklarovaný produkt,sú dodržiavané všetky stanovené normy.
Pretože niektoré chemikálie v plastoch môžu byť rozpustné v tukoch, neodporúča sa dávať mastné jedlá do nádoby určené napríklad pre zmrzliny. Zahrievanie a zmrazovanie vytvára ďalšie napätie na materiáli. V neposlednom rade nie sú jednorazové nádoby na potraviny navrhnuté tak, aby vydržali opakované umývanie, a to ako rukou, tak umývačkou, bez poškodenia.
Z tohto dôvodu sa preventívne odporúča vyhnúť sa opätovnému použitiu jednorazových nádob a zmrazovaniu potravín, aj keď je pravdepodobnosť chemického prenosu oveľa nižšia ako v prípade horúcej polievky.
Vážne dôsledky nie sú vylúčené
Niektorí ľudia môžu namietať, že to vždy robili, a „nikto z toho doteraz nezomrel“. Ťažko povedať. Tu je samozrejme dôležité množstvo, genetická predispozícia a ďalšie súvisiace faktory. Lekári však nevylučujú vážne dôsledky, ako je zvýšené riziko rakoviny a metabolických porúch.
Predpisy o bezpečnosti potravín existujú z nejakého dôvodu. Tí, ktorí očakávajú, že sa ich výrobcovia budú držať, by mali tiež súkromne zacieliť na svoje vlastné zdravie.
Mimochodom,s opakovaným použitím plastových nádob je tiež potrebné zaobchádzať opatrne: nemali by sa prehrievať v mikrovlnnej rúre ani umývať v umývačke.
