Prečo by ste mali sušené slivky zaradiť do svojho každodenného jedálnička?

Zdieľať
sušené slivky
sušené slivky Foto: www.shutterstock.com

Ak vás často prepadá chuť na niečo sladké, no nechcete siahať po nezdravých dobrotách, zvážte sušené slivky. Toto ovocie prechádza šetrným procesom sušenia, vďaka ktorému si zachováva vysoký podiel živín. Sú príjemne sladké, no zároveň prospievajú celkovému zdraviu. Naše staré mamy ich v minulosti bežne pridávali do jedálnička, najmä v chladnejších mesiacoch, keď čerstvého ovocia nebolo nazvyš.

Nasledujúce dôvody vás môžu presvedčiť, prečo sa oplatí zaradiť sušené slivky do dennej rutiny.

1. Vysoký obsah vitamínov a minerálov

Sušené slivky sú nabité prírodnými cukrami, ktoré dodajú energiu, a zároveň ponúkajú značné množstvo vlákniny. Navyše sa môžu pochváliť vitamínmi skupiny B, vitamínom A a predovšetkým vitamínom K. Už jedna menšia porcia (okolo 28 gramov) dokáže pokryť až 21 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi a stavbe kostí.

Medzi ďalšie dôležité látky, ktoré v sušených slivkách nájdete, patria minerály ako draslík, meď, mangán, horčík, bór a fosfor. Každá z týchto živín priaznivo vplýva na rôzne telesné funkcie – draslík napríklad pomáha s reguláciou krvného tlaku a meď sa podieľa na tvorbe červených krviniek.

2. Bohatý zdroj polyfenolových antioxidantov

Jedným z hlavných benefitov sušených sliviek je obsah antioxidantov, najmä polyfenolov. Polyfenoly prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom, keďže pomáhajú neutralizovať voľné radikály. Tieto procesy súvisia so spomalením starnutia buniek a znížením zápalov, čo má priaznivý vplyv na zdravie kĺbov aj pľúc.

Štúdie naznačujú, že vysoká koncentrácia polyfenolov v slivkách môže redukovať zápalové markery a prispievať k lepšiemu stavu kostí. Navyše môže znižovať riziko cukrovky, srdcových chorôb či niektorých typov rakoviny.

3. Prevencia aterosklerózy

Pravidelnou konzumáciou sušených sliviek môžete znížiť hladinu tzv. „zlého“ LDL cholesterolu. Ten sa v organizme ukladá vo vnútri ciev, čo postupne vedie k ich zužovaniu – tomuto stavu sa hovorí ateroskleróza. Neliečená ateroskleróza je vážnym rizikom pre srdce a mozog, keďže môže vyústiť do infarktu alebo mozgovej príhody. Aj vďaka schopnosti znižovať LDL cholesterol prispievajú sušené slivky k zdraviu srdcovo-cievneho systému.

4. Pomoc pri regulácii krvného tlaku

Viaceré výskumy sa zaoberajú vplyvom sušených sliviek na hodnoty krvného tlaku a viaceré z nich potvrdzujú, že každodenný príjem sušených sliviek môže časom znížiť tlak na bezpečnejšiu úroveň. Ak sa snažíte optimalizovať svoj krvný tlak prirodzenejšou cestou, sušené slivky môžu byť vhodnou voľbou.

5. Podpora trávenia a chudnutia

Sušené slivky sú známe svojím pozitívnym účinkom na trávenie, keďže obsahujú vyšší podiel nerozpustnej vlákniny. Tá zlepšuje črevnú peristaltiku a predchádza zápche. Okrem vlákniny v nich nájdete aj sorbitol, čiže cukrový alkohol s prirodzenými laxatívnymi vlastnosťami.

Súčasne majú sušené slivky nízky glykemický index a dokážu na dlhší čas zasýtiť. Vďaka tomu sa môžete vyhnúť prílišnému maškrteniu. Ak sa teda snažíte o redukciu hmotnosti, jedno či dve sústa sušených sliviek vás dokážu príjemne zasýtiť a znížiť chuť na menej zdravé sladkosti.

Ďalšie prínosy pre zdravie

  • Posilňujú kosti: Minerál bór je dôležitý pre zachovanie hustoty kostí a spoločne s inými látkami v sušených slivkách znižuje riziko osteoporózy.
  • Prospešné pre črevnú mikroflóru: Okrem vlákniny obsahujú aj antioxidanty a iné prospešné zlúčeniny, ktoré podporujú zdravé prostredie v črevách a znižujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva.
  • Dobrý zdroj železa: Sušené slivky pomáhajú dopĺňať železo, čo môže byť užitočné pri anémii (chudokrvnosti).
  • Podpora pri problémoch s močovým mechúrom: Niektoré zdroje naznačujú, že ich pravidelné jedenie môže zmierniť príznaky hyperaktívneho močového mechúra a celkovo podporiť správnu funkciu močových ciest.

Zhrnutie:
Sušené slivky sú omnoho viac než len sladká pochúťka. Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov môžu významne prispieť k zdravému fungovaniu organizmu. Pomáhajú udržať správnu hladinu cholesterolu, regulovať krvný tlak, podporovať trávenie a dlhodobo chrániť kosti. Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako si obohatiť jedálniček a posilniť zdravie, pridajte si sušené slivky do svojich denných rituálov. Môžete ich pridať do ranných ovsených kaší, šalátov, smoothie alebo si ich vychutnať len tak ako chutný dezert namiesto menej výživných sladkostí.

Vyskúšajte túto drobnú zmenu vo svojom stravovaní a už po krátkom čase sa presvedčíte, že aj taká nenápadná surovina, akou sú sušené slivky, dokáže vášmu telu priniesť značné benefity.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané