Potrite kura kváskom pred pečením. Budete prekvapení, čo táto zvláštna zmes dokáže s kožou! Chrumkavejšie a lahodnejšie mäso ste ešte neochutnali

Zdieľať
pečené kura
pečené kura Foto: www.shutterstock.com

Vyskúšali ste už niekedy piecť kura natreté chlebovým kváskom? Možno vám táto kombinácia znie netradične, ale výsledok stojí naozaj za to. Ide o jeden z tých kulinárskych trikov, ktoré pôsobia zvláštne len na prvý pohľad. Hneď ako túto novinku ochutnáte, zaradíte ju medzi svoje obľúbené recepty.

Pečenie hydiny ponúka veľa možností, ako dosiahnuť dokonalý výsledok. Možno ste už vyskúšali pečenie kuraťa v hrubej vrstve soli, marinovanie v slanom náleve alebo dokonca namáčanie v kefíre. Všetky tieto postupy môžu pôsobiť netradične, ale skúsení kuchári dobre vedia, že práve takéto neobvyklé postupy často prinesú najlepší chuťový zážitok. Pečenie kuraťa v kvásku patrí presne do tejto kategórie.

Čo sa stane, keď kura natriete kváskom?

Chlebový kvások je živá kultúra, ktorá vzniká pôsobením prirodzených baktérií a kvasiniek v múke a vode. Pri tomto procese sa vytvára kyselina mliečna, ktorá spôsobuje charakteristickú kyslosť kváskového pečiva. Ak ním pred pečením potriete kura, naštartujete unikátnu chemickú reakciu, známu ako Maillardova reakcia.

Maillardova reakcia je zodpovedná za to, že pokrmy po upečení majú krásnu zlatistú farbu, výraznú chuť a príťažlivú vôňu. Pri potretí kuraťa kváskom nastáva táto reakcia omnoho intenzívnejšie. Výsledkom je kura s dokonale chrumkavou a pevnou kožou, ktorá ostáva šťavnatá a nevysušená.

Ak teda doma pravidelne pečiete kváskový chlieb a máte pripravený aktívny kvások, môžete túto metódu jednoducho zaradiť do svojej kuchyne. Skvele sa takto pripravujú nielen celé kurence, ale aj samostatné kúsky, ako sú krídelká či stehná.

Ako nahradiť kvások, ak ho práve nemáte po ruke?

Nie každý má doma hotový kvások, ale našťastie existujú rýchle a jednoduché náhrady. Kvások môžete jednoducho simulovať tak, že zmiešate lyžicu hustého jogurtu s lyžicou hladkej múky. Táto zmes dokáže podobne ako klasický kvások aktivovať Maillardovu reakciu.

Ďalšou možnosťou je použitie droždia. Rozmiešajte malé množstvo droždia v troške vlažného mlieka, pridajte lyžicu hladkej múky a štipku cukru. Zmes nechajte približne 10 až 15 minút na teplom mieste napučať a použiť ju môžete rovnako ako originálny kvások.

Podrobný recept na kura s kváskovou kôrkou:

Príprava je jednoduchá a zvládne ju každý. Ako teda postupovať?

1. Pripravte kura
Kura poriadne osušte papierovou utierkou. Následne ho jemne osoľte zo všetkých strán, pokojne aj zvnútra, a dôkladne vmasírujte zmes jednej lyžice sušeného cesnaku a jednej lyžice sušenej cibule. Nechajte mäso odpočívať aspoň 15 minút, aby sa chute prepojili.

2. Pripravte kváskovú marinádu
V miske zmiešajte asi jeden hrnček aktívneho kvásku, pridajte štipku soli a mletého čierneho korenia, malé množstvo kypriaceho prášku (asi pol lyžičky), jedno celé vajce a približne 3 lyžice rozpusteného masla. Vznikne vám jemné cesto, ktoré zabezpečí vynikajúcu kôrku.

3. Naneste marinádu na kura
Kura poriadne potrite pripravenou kváskovou marinádou, prípadne môžete jednotlivé kúsky mäsa v tejto marináde priamo namočiť.

4. Pečenie kuraťa
Kúsky kuraťa rovnomerne rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 45 minút. Čas pečenia sa môže mierne líšiť podľa veľkosti a hrúbky mäsa. Ak chcete mať istotu, že je kura dokonale upečené, použite kuchynský teplomer – vnútorná teplota by mala dosiahnuť minimálne 75 °C.

5. Servírovanie
Hotové kura vyberte z rúry a ideálne okamžite servírujte, aby kvásková kôrka nestratila svoju fantastickú chrumkavosť. Ako prílohu zvoľte obľúbenú zeleninu, zemiaky či šalát podľa vlastného výberu.

Táto netradičná technika pečenia si vás rýchlo získa. Kvásková marináda dodá kuraťu nielen neodolateľnú chuť, ale aj atraktívny vzhľad, ktorý vás presvedčí, že v kuchyni sa oplatí experimentovať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané