Potlačia vám chuť do jedla a podporia mozgové funkcie. Slováci ich jedia veľmi málo

Zdieľať
píniové orechy
píniové orechy Foto: depositphotos.com

Píniové oriešky pozná väčšina Slovákov najmä ako exotickú prísadu do talianskeho pesta alebo ozdobu luxusných šalátov v drahých reštauráciách. Málokto však tuší, že za nenápadným výzorom týchto drobných semienok sa skrývajú skutočne výnimočné účinky na zdravie. Nielenže prirodzene tlmia hlad, ale navyše výrazne podporujú činnosť mozgu, pamäť a celkové fungovanie nervovej sústavy.

Ak ste ich doteraz považovali len za príležitostnú a drahú surovinu, možno je čas to zmeniť. Už zopár píniových orieškov denne totiž dokáže priniesť vášmu telu prospech, ktorý by ste márne hľadali v drahých výživových doplnkoch.

Ako si nazbierať píniové oriešky svojpomocne?

Ak vás zaujíma, ako sa píniové oriešky zbierajú priamo v prírode, pozrite si toto zaujímavé video na YouTube kanáli Futurealismus, kde nájdete podrobný návod:

Ako zbierať píniové oriešky v lese (video)

Nenápadné semienka s mocným zložením

Názov síce hovorí o „orieškoch“, ale v skutočnosti ide o semená šišiek niektorých druhov borovíc rastúcich predovšetkým v oblasti Stredomoria a Ázie. Hoci sú píniové oriešky malé, skrývajú v sebe vysokú koncentráciu živín: kvalitné rastlinné tuky (omega-6 a omega-9 mastné kyseliny), rastlinné bielkoviny, vitamín E a minerály ako horčík, zinok a železo. Táto unikátna kombinácia látok robí z píniových orieškov výživovú bombu, ktorá prospieva srdcu, mozgu aj metabolizmu.

Výživová poradkyňa zdôrazňuje, že najmä omega-3 a omega-9 mastné kyseliny v píniových semienkach sú veľmi cenné: „Tieto kyseliny pomáhajú obnovovať mozgové bunky, zlepšujú prietok krvi mozgom a môžu tak podporiť lepšie sústredenie, pamäť a celkové kognitívne schopnosti.“

Pomocník proti prejedaniu: kyselina pinolová

Jedným z najzaujímavejších benefitov píniových orieškov je schopnosť prirodzene potláčať chuť do jedla. Vďačia za to unikátnej látke, kyseline pinolovej. Táto mastná kyselina v tele stimuluje uvoľňovanie hormónov, ktoré signalizujú pocit sýtosti (napríklad cholecystokinín). Jednoducho povedané – vďaka nim budete mať menej hlad a ľahšie sa vyhnete neustálemu zobkaniu či zbytočnému prejedaniu. To ocenia najmä tí, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilá, no nechcú sa trápiť hladovkami.

Podpora mozgu a prevencia demencie

Píniové oriešky však neslúžia len na kontrolu hmotnosti. Sú významným zdrojom antioxidantov, predovšetkým vitamínu E, ktorý chráni nervové bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácia týchto semienok preto môže spomaliť proces starnutia mozgu a obmedziť riziko kognitívnych ochorení, akými sú Alzheimerova choroba či demencia.

Obsahujú tiež zinok a horčík, čo sú minerály známe svojou schopnosťou zlepšiť psychickú odolnosť, náladu a kvalitu spánku. Ak sa často cítite vyčerpaní, podráždení alebo vystresovaní, pravidelné pridávanie malého množstva píniových orieškov do jedálnička môže byť ideálnym riešením na prirodzené zlepšenie vašej psychickej kondície.

Ako píniové oriešky zaradiť do svojho jedálnička?

Ich využitie v kuchyni je oveľa pestrejšie, než si mnohí myslia. Nemusíte sa obmedzovať len na talianske pesto či drahé šaláty. Píniové oriešky môžete ľahko a chutne použiť napríklad:

  • nasucho opražené na panvici ako chrumkavú posýpku do šalátov, kuskusu či rizota,
  • primiešať ich do jogurtu, ovsenej kaše či müsli,
  • využiť pri pečení domáceho chleba alebo zdravých zeleninových fašírok,
  • pridať do smoothies či zdravých raňajkových misiek s ovocím.

Stačí skutočne len malá hrsť denne – telu dodáte potrebné živiny bez toho, aby ste príliš zvýšili kalorický príjem.

Na čo si dať pozor pri kúpe a skladovaní

Pravdou zostáva, že píniové oriešky patria medzi drahšie potraviny a majú tendenciu pomerne rýchlo žltnúť. Ak chcete zabezpečiť, aby boli vždy chutné a plné zdravých živín, nakupujte ich radšej v špecializovaných predajniach so zaručenou čerstvosťou. Doma ich skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste a spotrebujte ich ideálne v priebehu niekoľkých týždňov.

Prečo ich Slováci jedia len zriedka?

Hlavným dôvodom, prečo Slováci po píniových orieškoch siahnú len výnimočne, je ich vysoká cena a zároveň fakt, že nie sú súčasťou tradičných slovenských jedál. Sú skôr vnímané ako luxusná ingrediencia, ktorá sa objavuje len pri výnimočných príležitostiach. Ich unikátne zdravotné benefity však stoja za to, aby sa objavovali na našich tanieroch pravidelnejšie.

Stačí začať v malom – primiešať zopár semienok do vašich obľúbených pokrmov a možno rýchlo zistíte, že píniové oriešky vôbec nie sú len drahou ozdobou, ale bežnou súčasťou vášho zdravšieho životného štýlu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané