Pomôže vám bezlepková diéta schudnúť, alebo je to len ďalší mýtus?

Zdieľať
bezlepková diéta
bezlepková diéta Foto: www.shutterstock.com

„Kto chce schudnúť, musí prestať jesť lepok!“ – s týmto tvrdením sa v posledných rokoch stretávame tak často, až mnohí začali veriť, že sa za ním skrýva nejaká univerzálna pravda. Skutočnosť je však, ako to už býva, o niečo komplikovanejšia. Pravdou totiž je, že väčšina ľudí nemá s lepkom žiadny zdravotný problém a môže ho jesť pokojne ďalej. Kľúčom k úspešnému chudnutiu teda nie je samotný lepok, ale celkové obmedzenie množstva sacharidov, ktoré často konzumujeme v nadbytku vo forme sladkostí, pečiva a rôznych príloh.

Ako to teda naozaj je s lepkom a diétami?

Bezlepková diéta – pre koho je vlastne určená?

Bezlepková diéta je primárne určená ľuďom trpiacim celiakiou – ide o ochorenie, pri ktorom ľudské telo nedokáže správne spracovať lepok (glutén). Tým dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva a človek má následne problémy ako sú silné hnačky, prudký úbytok na váhe, nadúvanie, slabosť či nechutenstvo. Zaujímavé pritom je, že bolesti brucha pri celiakii vôbec nemusia byť časté.

V posledných rokoch sa však stala bezlepková diéta doslova módnym hitom aj u ľudí, ktorí celiakiou netrpia a nemajú diagnostikovanú ani alergiu na lepok. Prečo teda niektorým ľuďom prospieva aj napriek tomu, že oficiálne výsledky testov nič nepotvrdia?

Odborník na výživu Pavel Suchánek pripúšťa, že bezlepková strava môže pomôcť aj zdravým jedincom. Niektorí ľudia totiž po jedlách s obsahom lepku pociťujú nadúvanie, tráviace problémy či dokonca ťažkosti pri chudnutí, hoci vyšetrenia žiadnu intoleranciu nepotvrdili. Záhadou však zostáva, prečo tomu tak je – odpoveď vedci stále hľadajú.

Sacharidy potrebujete, ale pozor na ich zdroje!

Je fakt, že ak z jedálnička kompletne odstránite lepok, vynecháte prakticky všetko bežné pečivo či cestoviny a pravdepodobne schudnete. To však nie je dôkazom škodlivosti lepku, ale skôr dôsledkom výrazného zníženia príjmu sacharidov. A práve tu sa ukrýva jeden zásadný problém.

Sacharidy nie sú len prázdne kalórie, ako by si mohli niektorí myslieť. Sú totiž veľmi dôležitým zdrojom energie, a to predovšetkým pre váš mozog, ktorý bez nich nepracuje optimálne. Pokiaľ teda vyradíte klasické pečivo a prílohy, musíte ich niečím nahradiť – ideálne komplexnými bezlepkovými sacharidmi. Medzi takéto alternatívy patrí ryža, kukurica, pohánka, quinoa či amarant. Len tak bude vaša bezlepková diéta zdravá, vyvážená a efektívna z pohľadu chudnutia.

Ako zistíte, že vám lepok skutočne škodí?

Ak máte podozrenie, že by ste mohli mať problém s lepkom, rozhodne si to nediagnostikujte sami. Nechajte sa vyšetriť odborníkom – lekárom, ktorý môže potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť celiakie či alergie.

Je veľmi dôležité rozlišovať medzi celiakiou a alergiou na lepok:

  • Celiakia nie je alergia, ale autoimunitné ochorenie. Telo pri nej reaguje na lepok poškodzovaním vlastnej sliznice čreva.

  • Alergia na lepok sa prejavuje inak: časté sú nevoľnosti, žalúdočné kŕče či tráviace ťažkosti, no nedochádza k dlhodobému poškodeniu čriev ako pri celiakii.

V prípade, že vám žiadna diagnóza nebola potvrdená, ale napriek tomu sa po bezlepkovej diéte cítite lepšie, je logické ju vyskúšať. Ak totiž organizmu prináša úľavu a zmierňuje vaše problémy s trávením, pravdepodobne budete úspešnejší aj v chudnutí.

Lepek kedysi a dnes – čo sa zmenilo?

Mnohí odporcovia bezlepkovej diéty tvrdia, že lepok konzumovali naši predkovia už od nepamäti a predsa žili zdravo. To síce platí, no situácia bola úplne odlišná. Dnešná pšenica je kvôli šľachteniu úplne iná ako tá, ktorú konzumovali naši prarodičia pred desiatkami rokov. Obsah lepku v nej dramaticky narástol a my ho denne konzumujeme naozaj veľké množstvo – ráno pečivo, na obed cestoviny, popoludní nejaká sladkosť s obilninami a večer opäť chlieb alebo pečivo. Náš tráviaci systém tak môže byť preťažený, čo vedie k rôznym problémom.

Čo je vlastne ten lepok a kde všade ho nájdete?

Lepok (glutén) je zmes dvoch bielkovín: prolamínu a glutelínu. Prirodzene sa nachádza v obilninách, ako sú:

  • pšenica (vrátane špaldy či semoliny)

  • raž

  • jačmeň (menšie množstvo)

  • ovos (menšie množstvo)

Bezlepkové alternatívy obilnín zahŕňajú pohánku, amarant, kukuricu alebo ryžu, ktoré môžete bez obáv zaradiť do jedálnička.

Zároveň pozor aj na niektoré nečakané zdroje lepku – napríklad pivo, omáčky alebo polotovary.

Záverečné odporúčanie: počúvajte svoje telo

Bezlepková diéta môže byť výborným pomocníkom pri chudnutí, ale len v prípade, že si ju správne nastavíte a nebude vám chýbať žiadna dôležitá živina. Ak nemáte zdravotné ťažkosti, lepok nemusíte nutne úplne vyradiť, no určite neuškodí jeho príjem mierne obmedziť.

Nezabúdajte, že každé telo je jedinečné – skúšajte, pozorujte a počúvajte, čo vám váš organizmus hovorí. Možno práve tak nájdete ten správny spôsob stravovania, ktorý vám pomôže byť zdravší, spokojnejší a zároveň úspešne schudnúť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané