Hoci leto so sebou prináša veľa slnka, dlhé večery vonku či dovolenky pri vode, ani počas horúcich dní sa nevyhneme občasným nachladnutiam, letným virózam či podráždenému tráveniu. Možno by ste čakali, že najlepšou ochranou budú výživové doplnky či drahé prípravky z lekárne. Pravdou však je, že silného pomocníka máte zrejme už doma v chladničke – nenápadný, no účinný zeler.
Pripravte si z tejto podceňovanej zeleniny sviežu letnú pomazánku, ktorá vás nielen osvieži, ale zároveň posilní váš imunitný systém, podporí zdravé trávenie a pomôže vám lepšie zvládať vysoké letné teploty.
Prečo práve zeler?
Zeler väčšina ľudí stále používa len ako prísadu do polievok, vývarov či omáčok. Táto zelenina však ponúka oveľa viac benefitov, než si možno uvedomujete. Najmä v lete, keď naše telo potrebuje extra hydratáciu a ochranu pred zápalmi, by zeler nemal chýbať vo vašom jedálničku.
Túto pomazánku si môžete jednoducho pripraviť doma, nepotrebujete na ňu žiadne špeciálne ingrediencie, a pritom dostanete skvelú chuť a poriadnu dávku vitamínov. Vaše telo tak získa potrebnú ochranu pred vírusmi, ktoré sú všade okolo nás.
Ako na prípravu zelerovej pomazánky?
Receptov na zelerovú pomazánku existuje veľa, od tých úplne jednoduchých až po zložitejšie variácie. Ak preferujete vizuálne návody, jeden z najobľúbenejších postupov si môžete pozrieť na nasledujúcom videu:
VIDEO: Zelerová pomazánka – rýchlo a jednoducho (YouTube)
Nenápadný, ale mocný bojovník s vírusmi
Zeler patrí k tým druhom zeleniny, ktoré ľudia v obchode často prehliadajú alebo ich kupujú len ako súčasť polievkových balíčkov. Väčšina ho používa maximálne do omáčok či ako základ vývarov. Pravdou však je, že táto nenápadná zelenina si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť. Skrýva totiž množstvo prospešných látok a vitamínov, ktoré účinne pomáhajú posilňovať imunitný systém a bojovať proti chorobám.
Čo všetko v sebe zeler ukrýva?
- Draslík: Tento minerál reguluje krvný tlak, podporuje činnosť svalov a nervovej sústavy a pomáha telu odstraňovať nadbytočnú tekutinu.
- Železo: Jeho dostatok zabezpečuje optimálny prenos kyslíka v krvi a chráni pred vznikom anémie.
- Vápnik: Zabezpečuje silu kostí, zdravé zuby a pevnosť vlasov aj nechtov.
- Karotenoidy a vitamín C: Pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi a výrazne posilňujú obranyschopnosť organizmu.
- Vitamíny skupiny B: Nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému a metabolizmu.
- Éterické oleje: Dodávajú zeleru charakteristickú vôňu a chuť, majú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať infekciám a chrípke.
Nezabúdajte ani na zeler stopkový
Okrem buľvového zeleru je skvelou voľbou pre zdravie aj stopkový (alebo inak nazývaný stonkový) zeler. Ten rovnako obsahuje veľa vody a minimum kalórií, no zároveň v sebe ukrýva vitamín A, vitamíny zo skupiny B, ako aj vysoký podiel minerálov, najmä horčík, draslík a vápnik.
Aké výhody vám prinesie pravidelná konzumácia stopkového zeleru?
- Silné antioxidanty: Najmä vitamín C, betakarotén a flavonoidy, ktoré chránia naše orgány pred poškodením a pomáhajú telu účinne bojovať proti stresu.
- Protizápalový účinok: Zeler obsahuje až 25 látok s protizápalovými účinkami, ktoré pôsobia na celý organizmus a znižujú riziko chronických zápalových ochorení.
- Podpora trávenia: Vďaka vysokému obsahu vlákniny, vody a pektínu pomáha zlepšovať funkciu čriev, podporuje zdravú mikroflóru a zlepšuje vstrebávanie živín.
- Zásadité prostredie v tele: Minerály obsiahnuté v zeleri pomáhajú neutralizovať kyseliny v organizme a tým podporujú optimálnu hladinu pH.
Ako dostať zeler chutne do jedálnička?
Ak vás zeler doteraz príliš nelákal, možno ste ho ešte neskúsili v chutnej forme pomazánky. Táto zdravá pochúťka je vhodná aj pre vegánov, neobsahuje lepok a okrem zeleru obsahuje aj ďalšie výborné prísady s protizápalovými účinkami, ako sú kurkuma, cesnak a vlašské orechy. Výsledkom je výborná pomazánka, ktorú si môžete natrieť na chlieb, pečivo, podávať ako dip k zelenine alebo ju vychutnávať s krekrami.
Recept na zdravú zelerovú pomazánku
Potrebné ingrediencie:
- 1 hrnček jemne nasekaného buľvového alebo stopkového zeleru
- ½ hrnčeka vlašských orechov (predtým namočených aspoň 2 hodiny, aby boli lepšie stráviteľné)
- 2 lyžice kvalitného olivového oleja
- 1 lyžica čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky mletého rímskeho kmínu
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice gréckeho jogurtu alebo tahini pasty
Postup prípravy:
- Vlašské orechy po namočení sceďte a rozmixujte v mixéri do jemnej konzistencie.
- Pridajte nasekaný zeler, olivový olej, citrónovú šťavu, kurkumu, kmín, soľ, korenie a jogurt alebo tahini pastu.
- Všetko rozmixujte do hladkej, jemne krémovej konzistencie. Ak je pomazánka príliš hustá, pridajte lyžicu vody alebo trochu oleja.
- Pomazánku preložte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 30 minút, aby sa chute prepojili.
Táto pomazánka je ideálna nielen ako zdravá a chutná desiata či večera, ale zároveň je výborným spôsobom, ako si posilniť obranyschopnosť a odraziť útoky vírusov a baktérií. Pravidelným zaradením zeleru do svojho jedálnička môžete získať viac energie a pevnejšie zdravie.
Neváhajte teda a skúste zeler zaradiť do svojho života – vaše telo sa vám odvďačí silnou imunitou a skvelou kondíciou.