Zelený čaj má celý rad blahodarných účinkov – okrem iného posilňuje koncentráciu, pôsobí proti depresiám, mierni žalúdočné a črevné problémy a znižuje hladinu cholesterolu. Lenže, ako to už býva, aj tu platí rokmi osvedčené pravidlo, že „nič sa nemá preháňať“. Vedci z izraelského Kaplan Medical Center zistili, že pitie príliš veľkého množstva zeleného čaju môže spôsobiť významné poškodenie pečene.
Denník The Jerusalem Post píše, že zelený čaj je v súčasnosti druhým najčastejšie konzumovaným nápojom na svete. Napriek nesporne pozitívnym účinkom vedci nazhromaždili dôležité dôkazy o možných škodách spôsobených jeho zvýšenou konzumáciou.
Zelený čaj môže vo veľkom škodiť
Nová štúdia, vykonaná izraelskými zdravotníckymi zariadeniami Clalit Health Service a Kaplan Medical Center, bola publikovaná v medzinárodnom odbornom časopise Gastro Hep. Z výsledkov vyplýva, že produkty na báze zeleného čaju môžu poškodiť pečeň – konkrétne môže ísť o ťažkosti ako je zápal pečene, až po úplné zlyhanie tohto pre život nevyhnutného orgánu.
Štúdiu viedol profesor Steven Melnick – špecialista na gastroenterológiu a internú medicínu, pôsobiaci v Kaplan Medical Center. V jej rámci sa mu podarilo zdokumentovať viac ako sto prípadov zápalov pečene, ktoré sa rozvinuli v dôsledku pitia zeleného čaju. Tento zápal je priamym dôsledkom toxínov obsiahnutých v čajovníku a je s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom metabolickej reakcie. V niektorých prípadoch (najmä u žien) viedlo pitie väčšieho množstva zeleného čaju priamo k zlyhaniu pečene.
Dôvod poškodenia pečene nie je jasný
Štúdia uvádza, že nie je zrejmé, ktoré konkrétne zložky spôsobujú poškodenie pečene, pretože v rôznych odrodách existuje veľké množstvo rozmanitých zlúčenín. Je však jasné, že u niektorých ľudí môže kombinácia zeleného čaju – najmä (ale nielen) s inými liekmi a bylinami – viesť k závažnému ochoreniu pečene.
„Je dôležité si uvedomiť, že zápal pečene a ich zlyhanie v dôsledku pitia zeleného čaju sú vzácne,“ uviedol Melnick. „Okrem toho je tiež veľmi ťažké to diagnostikovať, pretože je zložité určiť priamu súvislosť medzi pitím zeleného čaju a zlyhaním pečene. Zároveň sa však kumulujú dôkazy o prípadoch z celého sveta týkajúce sa ľudí, ktorí dostali hepatitídu po pití väčšieho množstva zeleného čaju.“
Melnick sa napríklad stretol s prípadom, keď 23-ročný pacient pil dve až tri šálky zeleného čaju denne a počas mesiaca sa jeho stav zhoršil natoľko, že bolo nutné vykonať transplantáciu pečene. „Je to len ďalší príklad toho, že ľudia, ktorí tieto produkty konzumujú, by si mali byť vedomí možnosti komplikácií a v prípade výskytu podozrivých príznakov sa poradiť so svojim praktickým lekárom,“ povedal.
Hoci mávame tendenciu si myslieť, že čokoľvek prírodné je zdravé a bezpečné, nie je to prvýkrát, čo sú zdanlivo neškodné potraviny spájané so závažnými zdravotnými následkami. Na celoštátnej konferencii gastroenterológov, ktorá sa konala v USA, boli prezentované údaje o piatich nových prípadoch ochorení pečene, ktoré sa objavili po konzumácii doplnkov stravy s kurkumou.
Zdroj: zive.cz
