Pikantná Louisiana. Od gumba a jambalaye až po lahôdky z rakov a aligátora

Zdieľať
Jambalaya
Jambalaya Foto: www.shutterstock.com

Louisiana, jeden z najjužnejších štátov USA, je známa nielen ako kolíska jazzu, ale aj ako domov jednej z najvýraznejších a najpikantnejších kuchýň Ameriky – cajunskej gastronómie. Táto kuchyňa, ktorej pôvod siaha k francúzskym, španielskym a karibským koreňom, je typická použitím intenzívneho korenia a množstvom čerstvých lokálnych surovín.

Čo je cajunská kuchyňa?

Cajunská gastronómia sa pôvodne vyvinula v oblasti delty rieky Mississippi a jej okolitých močiaroch, kde boli prvými obyvateľmi francúzski prisťahovalci – Akáďania, dnes známi ako Cajuni. Táto kuchyňa kombinuje tradičné európske recepty s exotickými surovinami dostupnými v subtropických podmienkach Louisiany. Dominujú v nej čerstvé morské plody, ako sú krevety, kraby, raky, mušle a ryby, no rovnako populárne je aj mäso kuracie, bravčové a dokonca aligátorie.

Najznámejšie jedlá cajunskej kuchyne

Medzi najtypickejšie pokrmy Louisiany patria tri hlavné jedlá: gumbo, jambalaya a sendvič po’boy.

Gumbo

Gumbo je hustá a korenená polievka alebo ragú, ktorá sa tradične pripravuje z ryže, zeleniny (najčastejšie cibuľa, paprika a zeler), rýb, mäsa, morských plodov alebo ich kombinácie. Dôležitou súčasťou gumba je špecifická hnedá zápražka (roux) z múky a oleja, ktorá dodáva pokrmu charakteristickú farbu a chuť. Typické korenie, ktoré sa v gumbe používa, zahŕňa čierne, biele a kajenské korenie, oregano, tymian a cesnakový či cibuľový prášok.

Jambalaya

Jambalaya je ryžové jedlo, ktoré sa svojou formou podobá španielskej paelle. Základ tvoria ryža, kuracie mäso, klobásy a zelenina. Jambalaya sa vyznačuje výraznou oranžovou farbou vďaka použitiu papriky a paradajok. Chuťovo býva pikantná, no zároveň jemnejšia než gumbo. Na rozdiel od paelly sa jambalaya často pripravuje bez morských plodov, no varianty s krevetami či rakmi sú rovnako populárne.

Po’boy (Poor boy)

Tento sendvič vznikol pôvodne ako jednoduché jedlo pre robotníkov a pozostáva z bagety naplnenej rôznymi druhmi mäsa, morskými plodmi, zeleninou a výraznými omáčkami. Najobľúbenejšie sú varianty s vyprážanými krevetami, ustricami, šunkou, pečeným hovädzím mäsom a typickou louisianovou remuládou. Ide o výdatný sendvič, ktorý je dnes súčasťou takmer každého jedálneho lístka v Louisiane.

Cajunské korenie – duša kuchyne

Typickým prvkom cajunskej kuchyne je špeciálna zmes korenín, ktorej základom je kajenské korenie, paprika, čierne a biele korenie, cesnak, cibuľa, tymian a oregano. Táto kombinácia dodáva pokrmom nielen pikantnosť, ale aj komplexnú chuť, ktorá sa stala symbolom celej cajunskej oblasti. Zmesi sa používajú nielen na prípravu gumba či jambalaye, ale aj na ochutenie grilovaných pokrmov, omáčok alebo dokonca hranoliek.

Exotické pokrmy – raci a aligátorie mäso

Okrem známych jedál je Louisiana preslávená aj využívaním exotických druhov mäsa, ako je račí či aligátorí. Raci sa pripravujú najčastejšie varení alebo grilovaní, pričom sa využívajú hlavne ich chvosty, ktoré majú sladkastú a jemnú chuť. Račie mäso je považované za lahôdku a je obľúbené na rôznych festivaloch.

Mäso z aligátora patrí medzi exotické gastronomické zážitky a podáva sa najčastejšie grilované alebo smažené v podobe menších kúskov. Toto mäso je však pevnejšie a jeho chuť pripomína zmes kuracieho a bravčového mäsa. Aj keď je obľúbené medzi turistami pre svoju výnimočnosť, medzi miestnymi patrí skôr medzi príležitostnú pochúťku.

Dezerty a sladkosti Louisiany

Cajunská gastronómia sa neobmedzuje iba na pikantné jedlá. Populárnym dezertom je napríklad chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje s brandy, rumom alebo korintskými hrozienkami. V Louisiane sú tiež veľmi obľúbené pekanové koláče (pecan pie) či sladké koláče z batátov. Typické sú aj čokoládové brownies alebo sladké pralinky.

Cajunská kuchyňa ako súčasť kultúrneho dedičstva

Kulinárske tradície Louisiany nie sú iba obyčajnou gastronómiou – predstavujú dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva a identity miestnych obyvateľov. V tejto kuchyni sa snúbia chute, ktoré odzrkadľujú historické vplyvy, geografické podmienky a bohatstvo miestnej prírody. Jedlá ako gumbo, jambalaya alebo po’boy nie sú len pokrmy, ale aj symboly životného štýlu, ktorý je založený na radosti z jedla, hudby a spoločného stretávania.

Cajunská gastronómia je preto dodnes vyhľadávaná gurmánmi z celého sveta, ktorí chcú na vlastnej koži (či skôr na vlastnom jazyku) zažiť jedinečné chute amerického juhu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané