
Perfektná česká zeleninová polievka s domácimi knedličkami Foto: www.gettyimages.com
Ponorte sa do sveta tradičných českých chutí s touto bohatou zeleninovou polievkou, doplnenou o lahodné knedličky. Ideálna voľba pre chladné dni, ktorá zahreje nielen telo, ale aj dušu.
Ingrediencie:
- 600g mrkvy
- 250g petržlenu
- Približne 3 stonky zeleru
- 1 veľká cibuľa (pór)
- 3 strúčiky cesnaku
- 350 g mrazeného hrášku
- Korenie: nové korenie, čierne korenie, soľ, bobkový list, tymian, čerstvá chilli paprička, petržlenová vňať
- 150 ml oleja alebo 10 g masla
Knedličky:
- polohrubá múka – 4 lyžice
- krupica – 4 lyžice
- škrob – 1 lyžica
- cibuľa – 1 ks
- voda – podľa potreby

Perfektná česká zeleninová polievka s domácimi knedličkami Foto: www.gettyimages.com
Postup:
- Začnite prípravou zeleniny. Očistite mrkvu a petržlen, olúpte cibuľu a umyte zeler. Potom všetko nakrájajte na menšie kúsky podľa preferencie. Rozmanité tvary a veľkosti kúskov pridajú do polievky zaujímavý vizuálny prvok.
- Rozhodnite sa, či zeleninu chcete krátko dusiť alebo ľahko opekať. Oba postupy dodajú polievke výbornú chuť. Rozpáľte hrniec a pridajte maslo alebo olej. Na rozpálený olej pridajte nakrájanú cibuľu, ktorú nechajte restovať, pridajte trochu medu a nechajte skaramelizovať.
- Po približne 2 minútach pridajte nakrájanú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler. Tento postup má zásadný vplyv na celkovú chuť polievky. Restujte asi 10 minút a počas tohto procesu pridávajte korenie, petržlenovú vňať, bobkový list alebo tymian a dosoľte.
- Po restovaní zeleniny pridajte 2 litre horúcej vody a priveďte k varu. Potom znížte plameň, prikryte hrniec a nechajte variť na miernom ohni 30 minút.
- Tesne pred koncom pridajte mrazený hrášok a cesnak.
- Pripravte cesto na knedlíčky zmiešaním polohrubej múky, zemiakového škrobu a krupice. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a postupne prilievajte teplú vodu. Formujte knedlíčky a vhoďte ich do hrnca. Nechajte variť spolu s polievkou ešte ďalších 5 až 10 minút.