Pečienkové špízy z grilu. Pochutí si na nich aj ten, kto pečienku nemôže ani cítiť. Sú úžasne jemné

Zdieľať
špízy
špízy Foto: www.shutterstock.com

Ak hľadáte niečo netradičné na grilovanie, ale nechcete sa púšťať do žiadnych exotických experimentov, vyskúšajte tento rok pečienkové špízy. Možno si poviete, že vnútornosti nie sú nič pre vás. Verte však, že na grile dokážu prekvapiť svojou jemnosťou, delikátnou chuťou a mimoriadne krehkou konzistenciou. Navyše, pečienka je surovina, ktorá sa často podceňuje, hoci ponúka mnoho možností na výborné kulinárske kreácie.

Pečienka ako kontroverzná surovina: Ako ju pripraviť, aby chutila každému?

O pečienke a vnútornostiach vo všeobecnosti platí jednoduchá rovnica: buď ich milujete, alebo ich nemôžete ani cítiť. Je pravda, že jej špecifická vôňa či výraznejšia chuť nemusí sadnúť každému. Zásadným faktorom, ktorý rozhodne o tom, či budú pečienkové jedlá hitom alebo fiaskom, je však spôsob ich prípravy.

Veľmi obľúbené bývajú pečienky dusené na cibuľke, ktorým málokto odolá. Rovnako populárne sú domáce paštéty, ktoré sú zárukou delikátneho zážitku. Ale čo grilovaná pečienka? Mnohí o takej možnosti ani nepočuli, prípadne majú obavy, že bude suchá či dokonca horká. Avšak, s trochou šikovnosti sa grilované pečienky môžu stať hviezdou vašej záhradnej párty.

Triky na prípravu pečienky na grile: Čo urobiť, aby ostala šťavnatá?

Najväčšou výzvou pri príprave pečienok na grile je ich rýchle vysušenie a nepríjemná horkastá chuť, ktorá môže vzniknúť nesprávnym spôsobom prípravy. Preto sú kľúčom k úspechu dve veci: správne marinovanie a rýchle, krátke grilovanie na priamom, intenzívnom žiari.

Práve marináda dokáže pečienku ochrániť pred vysušením a horkosťou. Mäso krásne zvláčni a dodá mu príjemnú chuť. Najjemnejšia býva hydinová pečienka, ktorú určite odporúčame vyskúšať. Pokojne však zvoľte aj hovädziu alebo bravčovú variantu.

Najlepšie marinády na pečienku – od klasiky až po exotiku

Ak si nie ste istí, aká marináda by bola ideálna, skúste osvedčenú klasiku. Najjednoduchšia marináda pozostáva z citrónovej šťavy, kvalitného olivového oleja, prelisovaného cesnaku a čerstvého rozmarínu. Pečienky nechajte v tejto marináde aspoň pol hodiny až hodinku a výsledok bude famózny.

Ak však radi skúšate nové chute, vyskúšajte napríklad ázijskú teriyaki marinádu. Tú si môžete pohodlne kúpiť hotovú v obchode alebo si ju doma pripraviť z kombinácie sójovej omáčky, medu, hnedého cukru, cesnaku, čerstvého zázvoru a sezamového oleja. Táto marináda sa síce spája s ázijskou kuchyňou, no v súčasnosti patrí medzi svetové kulinárske hity.

Pre odvážnejších kulinárov, ktorí milujú pikantné chute, sa výborne hodí marináda s chilli papričkou, mletou paprikou, cesnakom, rascou, čiernym korením a trochou červeného vínneho octu. Skrátka, fantázii sa medze nekladú. Dôležité je len nebáť sa experimentovať.

Špízy alebo plátky: Ako pečienku grilovať správne?

Pred marinovaním si pečienku vždy pokrájajte na menšie kúsky alebo plátky. Výborne sa krájajú, ak sú ešte mierne zamrznuté. Potom sa môžete rozhodnúť, či ich ugrilujete samostatne ako plátky, alebo radšej použijete klasickú metódu špízov.

Na špízy môžete popri pečienke napichať aj obľúbenú zeleninu ako je cibuľa, paprika, cherry paradajky či dokonca kúsky slaniny. Počítajte však s tým, že pečienka potrebuje iba pár minút na grile (asi 3 až 4 minúty z každej strany), preto zelenina zostane chrumkavá a šťavnatá. Nie každému takáto zelenina „al dente“ chutí, preto ju môžete ugrilovať osobitne, napríklad v špeciálnej grilovacej miske.

Ideálny výsledok: Ružové vo vnútri, ale nie krvavé!

Pečienky nikdy negrilujte dlhšie ako 10 minút, aby sa nestali tvrdé a suché. Dokonalá pečienka by mala byť vo vnútri jemne ružová, ale v žiadnom prípade nie krvavá. Výsledok je potom neuveriteľne jemný, lahodný a šťavnatý.

Takto pripravená pečienka je univerzálna a hodí sa ku všetkým prílohám. Výborne ju doplní čerstvo upečený domáci chlieb, teplá pita, rôzne druhy šalátov, pečené zemiaky alebo rozmanité dipy. V lete je to skutočne ideálne jedlo na grilovanie – rýchle, jednoduché, no zároveň originálne a chutné.

Nebojte sa teda siahnuť po pečienke, aj keď k nej máte predsudky. Na grile vás presvedčí, že ste jej možno len doteraz nedali tú správnu šancu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané