Pečeň dostáva cez leto často zabrať. Táto bylinka podporí ich regeneráciu, a je ľahko k dostaniu

Zdieľať
pečeň
pečeň Foto: www.shutterstock.com

Ak existuje jeden orgán, ktorý počas leta potrebuje zvláštnu starostlivosť, tak sú to bezpochyby pečeň. V lete totiž často pracuje na maximum a nie vždy s ňou zaobchádzame tak, ako by si zaslúžila. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako jej pomôcť. Tou najlepšou voľbou je bylina známa ako pestrec mariánsky, ktorý nájdete ľahko v každej lekárni či drogérii.

Letné radovánky a nápor na pečeň

Letné mesiace sa pre mnohých ľudí spájajú s oddychom, cestovaním, grilovačkami v záhrade, ale aj dovolenkami typu „all inclusive“. Sú to krásne chvíle, keď často zabúdame na obmedzenia a doprajeme si nezdravé jedlá – od grilovaných klobások a párkov cez langoše a hranolky až po mastné hamburgery. Nezriedka si tieto pochúťky vychutnávame spolu s alkoholickými nápojmi, ktoré sú pre pečeň obzvlášť zaťažujúce.

Úlohou pečene je spracovať všetky tuky, regulovať hladinu cholesterolu a zabezpečovať správnu látkovú výmenu. Zároveň hrá kľúčovú úlohu pri odbúravaní alkoholu z organizmu. Preto ak si napríklad dáte výdatný hamburger a zapijete ho dvoma pohármi vychladeného piva, pečeň dostáva náročnú úlohu. Pokiaľ takéto náročné kombinácie konzumujete príliš často, môže sa postupne dostať do stavu vyčerpania.

Nenápadné varovné signály, ktoré pečeň vysiela

Ak pečeň nestíha odbúravať všetky škodliviny dostatočne rýchlo a dostane sa do preťaženia, začne vám vysielať určité nenápadné signály. Tie sú však natoľko subtílne, že ich málokto priamo spája s pečeňou. Môže ísť napríklad o tieto príznaky:

  • pretrvávajúca únava bez zjavnej príčiny
  • strata apetítu alebo nechuť k jedlu
  • lámavé, krehké nechty
  • svrbenie pokožky
  • častejšie nevoľnosti, hlavne ráno alebo po jedle
  • tráviace problémy, hnačky
  • mierna bolesť alebo tlak pod pravým rebrom

Tieto symptómy sa nemusia prejaviť všetky naraz, no aj pri jednom alebo dvoch z nich je vhodné venovať pečeni zvýšenú starostlivosť.

Čas na detoxikáciu pečene

Ak na sebe spozorujete niektorý z vyššie uvedených príznakov, mali by ste ihneď začať s detoxikáciou. Najdôležitejšie je výrazne obmedziť príjem alkoholu a mastných jedál. Aspoň na nejaký čas je vhodné vyradiť aj ďalšie potraviny, ktoré pečeň zaťažujú.

Výživový poradca a osobný tréner odporúča: „Najväčšiu záťaž pre pečeň predstavujú nasýtené tuky, či už živočíšne, alebo rastlinné. Pečeni však škodí aj nadbytok živočíšnych bielkovín. Počas detoxu je preto vhodné obmedziť tučné mäso, slané a tučné syry, veľmi korenené pokrmy, koncentrované bujóny a taktiež polotovary a priemyselne spracované potraviny.“

Pestrec mariánsky ako spoľahlivý pomocník

Jednou z najlepších možností, ako podporiť regeneráciu pečene a detoxikovať ju, je užívanie pestreca mariánskeho. Táto obľúbená liečivá rastlina, známa aj pod poetickým názvom „Kristova koruna“ vďaka typickému vzhľadu svojho kvetu, obsahuje účinnú látku silymarín. Ten má silné protizápalové účinky, dokáže regenerovať poškodené pečeňové bunky a stabilizovať bunkové membrány.

Práve kvôli týmto vlastnostiam pestrec často odporúčajú lekári aj pacientom s vážnejšími ochoreniami pečene, ako je napríklad cirhóza alebo hepatitída.

Ako pestrec užívať?

Pestrec mariánsky sa dá jednoducho kúpiť vo väčšine lekární alebo drogérií. K dispozícii je buď v pohodlných kapsulách, alebo vo forme drvených semienok. Kapsule sú síce praktickejšie na užívanie, no drvená forma sa považuje za menej spracovanú, pričom účinné látky sa do tela vstrebávajú postupne a pomaly. Drvené semienka pestreca sú chuťovo neutrálne, takže ich môžete bez obáv primiešať do ovsených kaší, jogurtov, smoothies alebo polievok a ich prítomnosť v jedle ani nepostrehnete.

Čo ešte zaradiť do jedálnička počas detoxu?

Okrem pestreca mariánskeho môžete zdravie svojej pečene podporiť zaradením vhodných potravín. Ideálne sú fermentované potraviny, napríklad kyslá kapusta, kimči či jogurty, ďalej chudé hydinové mäso (najmä kuracie a morčacie), para orechy bohaté na selén, rôzne druhy strukovín a nízkotučné ryby.

Samotný detoxikačný režim by mal trvať minimálne jeden týždeň, ideálne však dva až tri. Takýmto spôsobom nielenže posilníte pečeň a podporíte jej správne fungovanie, ale navyše sa môžete ľahšie zbaviť nadbytočných kilogramov, ktoré ste si cez leto možno nazbierali.

Pečeň vám bude vďačná a vy sa budete cítiť oveľa lepšie!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané