Patizóny po mexicky si určite zamilujete. Dodajte tejto zelenine dokonalý šmrnc

Zdieľať
patizón
patizón Foto: www.shutterstock.com

Máte radi patizóny, no máte pocit, že sú príliš nevýrazné? Práve preto stojí za to vyskúšať recept, ktorý pochádza z mexickej kuchyne. Tento pikantný zeleninový mix totiž dokáže premeniť obyčajný patizón na kulinársky zážitok plný skvelých vôní a chutí.

Patizón: zdravý, ale nevýrazný poklad našich záhrad

Patizóny sa v slovenských záhradách objavujú čoraz častejšie, a to aj napriek tomu, že mnohí stále nevedia, čo si s nimi počať. Táto zelenina má charakteristický tvar pripomínajúci malý lietajúci tanier, tvrdú bielu alebo žltkastú šupku a bledú dužinu. Chuťovo sú však patizóny dosť neutrálne, čo znamená, že potrebujú výraznejšie korenie či ingrediencie, ktoré ich oživia.

Bežne sa patizón využíva do rôznych zmesí so zeleninou, do polievok, pod mäsom, ale výborný je aj opečený či vysmážaný. Dnes vám však predstavíme recept na patizón v mexickom štýle, vďaka ktorému táto nenápadná zelenina konečne získa chuť, ktorú si zamilujete.

Ak hľadáte viac spôsobov, ako chutne pripraviť patizón, pozrite si aj video, ktoré predstavuje až štyri rôzne recepty:

4 spôsoby, ako pripraviť patizón (Plum Fabulous! Foods)

Ako pripraviť patizón pred varením?

Jedna z najťažších vecí na príprave patizónu je jeho tvrdá šupka. Na jej olúpanie budete potrebovať ostrý nôž a najmä opatrnosť. Ideálne je patizón položiť na pevnú podložku a pomaly, krúživými pohybmi odstrániť tvrdú vrstvu. Nezabudnite pri tom na klasickú radu našich starých rodičov: „Vždy režte od seba!“

Po olúpaní vyberte zo stredu patizónu semienka. Ak sú malé, mladé a mäkké, môžete ich pokojne ponechať v dužine. Potom patizón nakrájajte na menšie kocky, ktoré sa budú dobre a rovnomerne variť.

Ingrediencie na mexickú zeleninovú zmes s patizónom:

  • 1 väčší patizón (asi 500–700 g)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva červených fazúľ (približne 400 g)
  • 1 konzerva kukurice (približne 150 g)
  • pol konzervy krájaných rajčín alebo 2 veľké čerstvé paradajky
  • 2 polievkové lyžice rajčinového pretlaku
  • 1 lyžička sladkej červenej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ¼ lyžičky mletého chilli (množstvo podľa vlastnej chuti)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • rastlinný olej na opekanie
  • čerstvý koriander alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy:

  1. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte trochu oleja. Pridajte najskôr nakrájanú cibuľku a orestujte ju do zlatista.
  2. K cibuli pridajte pretlačený alebo jemne nasekaný cesnak. Restujte ho iba krátko, aby nezhnedol a nezhorkol.
  3. Do hrnca následne pridajte na kocky nakrájanú červenú papriku. Pridajte koreniny – sladkú papriku, mletú rascu a chilli, a krátko ich na oleji prehrejte. Dávajte pozor, aby sa nepripálili.
  4. Teraz pridajte nakrájaný patizón, osoľte, okoreňte čiernym korením a restujte, kým mierne nezmäkne a nezíska zlatistý nádych. Tým sa zvýrazní jeho chuť.
  5. Potom pridajte rajčiny (či už čerstvé nakrájané alebo tie konzervované) a rajčinový pretlak. Všetko dôkladne premiešajte, prípadne pridajte trošku vody alebo zeleninového vývaru a nechajte približne 10 minút dusiť pod pokrievkou, aby zelenina krásne zmäkla.
  6. Nakoniec do zmesi primiešajte scedené fazule a kukuricu. Tie už nepotrebujú dlhú tepelnú úpravu, stačí ich len krátko prehriať, pretože sú už vopred uvarené.

Podávanie a servírovanie mexického patizónu

Nezabudnite hotové jedlo ešte raz ochutnať a prípadne dochutiť soľou či korením. Pred podávaním zeleninovú zmes ozdobte čerstvým koriandrom alebo petržlenom, ktoré jedlu dodajú sviežosť a príjemnú arómu.

Toto chutné mexické jedlo z patizónov môžete podávať s čerstvým slovenským pečivom, no ešte lepšie chutí s hrejivými tortillami alebo nadýchanou ryžou. Ak chcete zvýšiť autentickosť pokrmu, pridajte navrch trošku kyslej smotany alebo nastrúhaného syra.

Vyskúšajte túto pikantnú mexickú variáciu patizónu – určite si ho zamilujete a nikdy viac vám nebude pripadať nudný či bez chuti. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané