- Dobré rady a nápady
- Články
- Zdravie
- Páli vás záha?
Páli vás záha?
Ako si „schladiť“ záhu, keď páli, a v ústach zanecháva nepríjemne kyslú pachuť?
Tomuto javu sa odborne hovorí pyróza a väčšina ľudí ju zažila na vlastnej koži.
Objavuje sa denne u 10% obyvateľstva.
Najmenej raz do mesiaca ňou trpí až 44% ľudí.
Až príliš dôverne ju tiež poznajú tehotné ženy ,
čo je dané hormonálnymi zmenami aj tlakom spôsobeným rastom maternice.
Pálenie záhy však väčšinou vymizne čoskoro po pôrode.
Agresívne žalúdočné kyseliny
K páleniu záhy dochádza v okamihu,
keď sa tráviaca potrava a žalúdočná kyselina navracajú zo žalúdka späť do pažeráka.
Tento jav sa odborne nazýva reflux .
Jedná sa predovšetkým o pocit pálenia za hrudnou kosťou, ktoré môže zasahovať až do krku .
V niektorých prípadoch sa reflux prejavuje tiež regurgitáciou ,
čo je zatekanie obsahu žalúdka alebo jedla do pažeráka aj do úst,
ďalej sa prejavuje slinením, grganím, problémom s prehĺtaním,
vracaním a bolesťami v hornej časti brucha.
Ak sa žalúdočný obsah vracia do pažeráka častejšie,
hovoríme o tzv. Patologickom refluxe alebo o refluxnej chorobe pažeráka.
V tomto prípade je na mieste návšteva lekára.
Problémy spôsobujúce pyróza sú obvykle spojené s hektickým štýlom života,
stresom, nevhodnou stravou a nezdravými životnými návykmi.
Čo zaberá na pálenie záhy?
Osvedčenou a známou prvou pomocou je jedlá sóda .
Poznali ju už naše babičky, ktoré tiež zaháňali nepríjemné pocity hrnčekom mlieka ,
ktoré neutralizuje kyselinu v pažeráku.
Blahodárne pôsobí aj šťava z aloe vera ,
ktorá prináša dlhodobejšie účinky,
než len momentálne potlačenie prejavov.
Silu prírody môžeme využiť aj v podobe rastlinných čajov z
mäty , medovky , paliny, puškvorca alebo púpavy .
Z byliniek potom najviac pomáha margarétka obyčajná
v kvapkách alebo mletý horec – malé množstvo mletého koreňa sa zapije vodou.
Blahodarne pôsobia tiež mandle – stačí zjesť denne len pár kúskov.
Napodiv najrýchlejšie pôsobí kyslá uhorka,
ktorá takmer okamžite zmení chemické reakcie v žalúdku.
Ako jesť pri refluxe
Niektoré potraviny zvyšujú sekréciu kyseliny chlorovodíkovej, ktorá dráždi pažerák.
Pri pyróze by človek mal obmedzovať predovšetkým tučné a sladké potraviny,
čerstvé pečivo, cibuľu a cesnak, korenie, kávu a alkoholické nápoje.
Určite si odpustite predovšetkým čokoládu, paradajky,
citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sýtené nápoje s bublinkami.
Naopak prospešné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny ,
kukurica, ryža, kefír, jogurt, koreňová zelenina, rastlinné oleje, oranžová zelenina (mrkva, tekvica) a listová zelenina.
Ako sa pyróze brániť?
Týmto syndrómom okrem ľudí s uvoľneným zvieračom medzi pažerákom
a žalúdkom najviac trpia alkoholici,
silní fajčiari a obézni ľudia.
Z toho vyplýva, aká asi tak môže byť prevencia :
zdravší životný štýl a strava a schudnúť pár kíl.
Existuje aj niekoľko odporúčaní, ktoré by človek mal dodržiavať.
Pri problémoch s žalúdočnou kyselinou je najlepšie vyvarovať sa
fajčeniu , prácu v predklone , nosenie ťažkých predmetov či spánku na bruchu .
Problémy je možné odstrániť tiež voľne predajnými liekmi, ako je to potrebné .
A pokiaľ možno sa tiež nechajte vyšetriť u odborníka,
ktorý vám môže predpísať aj ďalšie účinné medikamenty a vylúči tiež iné,
napríklad aj vážnejšie príčiny problémov.