Orechovka. Tradičný likér se opäť vracia do módy

Zdieľať
orechový likér
orechový likér Foto: depositphotos.com

Orechovka, tradičný český likér, ktorý bol v posledných rokoch trochu zabudnutý a ustúpil iným liehovinám, sa v súčasnosti vracia na scénu s plnou parádou. Tento obľúbený nápoj, ktorý má hlboké korene v slovenskej kultúre a histórii, znovu zažíva svoju renesanciu. Ľudia si opäť začínajú vážiť staré a osvedčené chute, a orechovka patrí medzi tie nápoje, ktoré sa stále tešia veľkému záujmu. Dnes je orechovka obľúbená nielen v domácnostiach, ale aj na rôznych oslavách a stretnutiach, kde sa jej skvelá chuť stále viac vychutnáva.

Tradičná príprava orechovky: Nezrelé orechy a tajomstvo ich výroby

Ak ste si až doteraz mysleli, že orechovka sa vyrába zo zrelých orechov, radi vás vyvedieme z omylu. Kvalitná orechovka sa totiž pripravuje iba z nezrelých plodov vlašského orecha, ktoré sa vylúhujú v alkohole. Tento spôsob výroby je základom jej jedinečnej chuti. Samotný proces výroby orechovky sa môže líšiť podľa jednotlivých domácich receptov, ale vždy obsahuje nejaké bylinky, korenie, ovocie, med alebo mandle. Tieto ingrediencie sa miešajú v rôznych pomeroch a dávajú každej várke orechovky osobitú chuť.

Recepty na výrobu orechovky bývajú často odovzdávané z generácie na generáciu a bývajú tak starostlivo chránené, pretože každý výrobca má svoj vlastný postup. Tieto rodinné tajomstvá sa udržujú v úzkom kruhu a ľudia sa k nim dostávajú buď dedičstvom, alebo po dlhých rokoch skúseností. Kvalita vlašských orechov je pritom kľúčová, pretože ovplyvňuje konečný výsledok. Vzhľadom na to, že sa orechy každý rok mierne líšia, môže sa aj chuť orechovky od ročníka k ročníku zmeniť. To nie je vôbec na škodu – naopak, to je súčasťou jej kúzla. Každý ročník, rovnako ako každá fľaša, je tak vlastne jedinečný.

Ako si pripraviť orechovku doma? Overené postupy pre skvelý domáci likér

Pokiaľ máte záujem si doma pripraviť svoju vlastnú orechovku, nie je to nič zložité. Okrem nezrelých plodov vlašského orecha budete potrebovať kvalitný alkohol, najlepšie čistý lieh alebo vodka. K tomu pridajte korenie podľa chuti – obľúbené sú škorica, klinčeky, vanilka alebo aj citrusová kôra, ktorá oživenie nápoja dodá. Ďalšie ingrediencie, ktoré môžete použiť, zahŕňajú med na osladenie a mandle pre lepší chuťový profil. Niektoré recepty odporúčajú pridať aj ovocie, ako sú jablká alebo slivky, ktoré dodajú orechovke jemné ovocné tóny.

Celý proces prípravy spočíva v macerovaní nezrelých orechov v alkohole po určitú dobu – obvykle niekoľko týždňov, než sa všetky chute poriadne spoja. Počas tejto doby je dobré zmes pravidelne pretrepávať, aby sa všetky ingrediencie čo najlepšie vylúhovali. Po uplynutí doby lúhovania nápoj precedíte, aby sa zbavil pevných častíc, a môžete ho dochutiť podľa svojej chuti. Takto pripravená orechovka je ideálna na ochutnanie, a pokiaľ ju necháte dozrieť ešte pár týždňov, získa ešte plnšiu chuť.

Ako si vychutnať orechovku? Tradičný nápoj na rodinné oslavy aj priateľské stretnutia

Orechovka je nápoj, ktorý sa hodí nielen na zimné večery, ale aj na letné stretnutie s priateľmi. Skvele sa pije samotná, ale výborne sa tiež kombinuje s rôznymi koktailmi. Či už ju podávate pri rodinných oslavách, alebo pri grilovaní s priateľmi, jej nezameniteľná chuť vás nikdy nesklame. Vzhľadom na jej históriu a tradíciu má navyše aj istú dávku nostalgie, ktorá ju robí obľúbeným nápojom nielen pre staršie generácie, ale aj pre tých, ktorí si ju chcú vychutnať po rokoch.

Či už sa rozhodnete orechovku vyrobiť doma podľa tradičného receptu, alebo ju zakúpite od miestnych výrobcov, vždy bude príjemným spestrením každej chvíle strávenej s priateľmi či rodinou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané