Aj keď sme už sviatočné obdobie úspešne prekonali, chuť na niečo sladké sa vždy dokáže pripomenúť. Pre mnohých sú snehové pusinky (meringue) synonymom dokonalej ľahkej dobroty, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek – či už s čajom, alebo napríklad s voňavou popoludňajšou kávou. Ak ste fanúšikmi tohto jednoduchého dezertu z bielkov, máme pre vás skvelý tip, ako ho ozvláštniť a dodať mu ešte bohatšiu a zaujímavejšiu chuť. Vyskúšajte pridať orechy a sušené slivky – výsledné pusinky budú krásne chrumkavé a vo vnútri jemné.
Prečo práve pusinky?
Snehové pusinky sú skvelou voľbou najmä vtedy, keď vám pri varení zostanú nevyužité bielky. Často sa stáva, že pri príprave omáčok, zákuskov či cestovín spotrebujeme len žĺtky a bielky ostanú ležať bokom. V takom momente je ideálne vytvoriť z nich lahodný dezert, ktorý vám ešte dlho poslúži ako sladká maškrta ku káve alebo ako milé pohostenie pre návštevy.
Ako na dokonalý sneh
Základným predpokladom úspechu je kvalitne vyšľahaný sneh. Postupujte nasledovne:
- Odmastená miska a metličky
Najprv sa presvedčte, že sú metličky na šľahanie aj nádoba úplne čisté a odmastené. Stačí ich vytrieť horúcou vodou so saponátom alebo pretrieť kúskom papierovej utierky namočenej v octe. - Správny začiatok
Bielky dajte do misky spolu so štipkou soli. Soľ pomôže, aby sa sneh vyšľahal ľahšie a bol pevnejší. - Postupné šľahanie
Sneh šľahajte najprv pomalšie a postupne zvyšujte rýchlosť. Keď vidíte, že začína držať tvar, môžete postupne pridávať cukor s trochou škrobu. Práve škrob prispieva k tomu, aby boli pusinky vo vnútri vláčne a zároveň na povrchu chrumkavé. - Test tuhej špičky
Keď po vytiahnutí metiel ostávajú na snehu pevné špičky, ktoré sa hneď nezvalia, viete, že sneh je dostatočne vyšľahaný. Dôležité je pracovať šetrne – sneh nesmiete “zraziť” nešetrným miešaním.
Pridávame orechy a sušené slivky
Aby boli pusinky zaujímavejšie, môžete do vyšľahaného snehu jemne zapracovať aj nasekané či nastrúhané vlašské orechy a nadrobno nakrájané sušené slivky. Postupujte nasledovne:
- Uistite sa, že orechy sú skutočne jemne pomleté alebo nakrájané na drobné kúsky. Ak by boli priveľké, ťažšie sa rozmiešajú a znížia nadýchanosť snehu.
- Sušené slivky si tiež nakrájajte na menšie kúsky, aby sa rovnomerne rozptýlili v ceste.
- Zmes orechov a sliviek pridávajte až v momente, keď je sneh hotový. Vmiešavajte ich pomaly, ideálne ručne silikónovou varechou alebo stierkou, aby ste zachovali čo najviac vzduchu v snehu.
Tip: Ak máte radi aj inú sušenú ovocnú kombináciu, pokojne siahnite po sušených marhuliach, figách či hrozienkach. Fantázii sa tu medze nekladú. Rozhodujú predovšetkým vaše chute a to, čo máte práve v kuchyni po ruke.
Tvarovanie a pečenie
Ak ste zvyknutí klasické pusinky tvarovať pomocou cukrárskeho vrecka so zdobiacou tryskou, v prípade orechovo-ovocných pusiniek zvážte použitie dvoch čajových lyžičiek. Vďaka drobným kúskom orechov a sliviek sa vám môže tryska rýchlo upchať. Preto radšej naberte snehovú zmes jednou lyžičkou a druhou ju z tej prvej jemne stiahnite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokojne vytvárajte aj mierne nepravidelné kôpky – budú pôsobiť domácky a autenticky.
Správna teplota a čas
- Predohriata rúra
Rúru si vopred vyhrejte na 120 °C. Je to teplota, ktorá je pre pusinky ideálna. - Dostatočné sušenie
Pusinky pečte (respektíve sušte) približne hodinu, kým nebudú na povrchu pevné a zvonku chrumkavé. - Dosušenie
Následne môžete rúru vypnúť alebo stiahnuť teplotu na približne 50 °C a nechať pusinky vnútri dôjsť ešte ďalších 30 až 60 minút. Pomalé dosušenie zaručí, že zostanú vo vnútri jemné a zároveň budú chrumkavé po celý čas.
Tip na záver: Aby ste pusinky udržali chrumkavé čo najdlhšie, po dopečení ich nechajte úplne vychladnúť a potom ich uskladnite do vzduchotesnej nádoby. Vyhnete sa tak riziku navlhnutia, ktoré by uberalo na ich krehkosti a textúre.
Dodržiavanie pomeru surovín
Ak si nie ste istí množstvom surovín, tu je osvedčený pomer, ktorý by mal viesť k bezchybnému výsledku:
- 3 bielky
- 150 g cukru
- štipka soli
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu (prípadne zemiakového)
- 100 g mletých alebo nadrobno nasekaných vlašských orechov
- 50 g sušených sliviek nakrájaných na malé kúsky
Ak vám viac vyhovujú iné sušené plody, pokojne experimentujte – namiesto sušených sliviek môžete použiť marhule, figy, brusnice či hrozienka. Dôležité je neprekročiť množstvo pridaných surovín, aby sneh zostal dostatočne pevný a nestratil nadýchanosť.
recept na orechové pusinky
Možné obmeny a tipy
- Čokoládová poleva:
Ak chcete dodať pusinkám ešte väčší nádych luxusu, po vychladnutí ich namočte do rozpustenej čokolády alebo ňou polejete vrch. Ozdobte nasekanými orechmi, aby pôsobili ešte atraktívnejšie. - Rôzne druhy orechov:
Namiesto vlašských orechov vyskúšajte lieskové oriešky, mandle alebo dokonca pistácie. Každý druh orechov dodá pusinkám inú chuť a zaujímavú štruktúru. - Servírovanie ku káve či čaju:
Orechovo-ovocné pusinky sú ideálnou alternatívou ku klasickým sušienkam či koláčikom. Vďaka ľahkej chuti a krehkej konzistencii sú vynikajúcim doplnkom k teplým nápojom.
Zhrnutie: sladké potešenie, ktoré sa oplatí vyskúšať
Orechové pusinky so sušenými slivkami sú lákavým variantom klasických snehových pusiniek – vďaka orechom získate intenzívnejšiu chuť a slivky dodajú príjemnú sladkú kyselkavosť. Príprava je podobná klasickým pusinkám, rozdiel je iba v opatrnom vmiešaní sušeného ovocia a orechov.
Ak dodržíte postup a budete bielky šľahať dostatočne pomaly a dôkladne, pusinky sa vám krásne podaria a navyše vám aj dlho vydržia. Môžete ich mať po ruke vždy, keď dostanete chuť na niečo jemné a sladké, alebo keď príde nečakaná návšteva a vy ich ponúknete ako malé, krehké potešenie.
Pustite sa do prípravy a užite si túto obľúbenú maškrtu v novej, o niečo originálnejšej podobe. Dobrú sladkú chuť!