Ak hľadáte prírodný poklad, ktorý dokáže podporiť srdce, nervovú sústavu, imunitu a ešte vás aj poteší sladkou chuťou, siahnite po kaki. Toto šťavnaté oranžové ovocie má jemne sladkastú chuť, ktorá môže pripomínať slivky, a vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov je pre ľudské zdravie naozaj neoceniteľné.
Čo je kaki a odkiaľ pochádza?
Kaki (často nazývané aj „ovocie plné cností“) je pôvodom z Číny a Japonska. V súčasnosti sa však pestuje nielen vo východnej Ázii, ale aj v oblasti Stredozemia – v Taliansku, Grécku či Španielsku. U nás ho poznáme najmä ako chutné dezertné ovocie, ktoré má oranžovú šupku, príjemne mäkkú dužinu a po dozretí sa dá jesť ako čerstvé alebo aj sušené. Okrem výbornej chuti však ponúka množstvo prospešných látok, vďaka ktorým si získalo obľubu nielen medzi gurmánmi, ale aj medzi nadšencami zdravej výživy.
Plné minerálov a vitamínov: Skvelé pre srdce, nervy i imunitu
Kaki je nabité hodnotnými prvkami, ktoré podporujú najmä srdce a nervovú sústavu. Spomenúť možno vysoký obsah draslíka a horčíka, ktoré sú kľúčové pre reguláciu krvného tlaku, správnu činnosť srdca a prenos nervových vzruchov. Ďalej v kaki nájdete:
- Vitamín C, A, E, K
- Vitamíny skupiny B (napríklad B6, ktorá je dôležitá pre dobrú náladu a dostatok energie)
- Vápnik, fosfor, železo, mangán a meď
Čo sa týka antioxidantov, kaki je bohaté najmä na flavonoidy, betakarotén a polyfenoly. Tieto látky bránia pôsobeniu voľných radikálov, spomaľujú starnutie buniek a znižujú riziko rozvoja takzvaných civilizačných ochorení, kam patrí vysoký krvný tlak, srdcovo-cievne ťažkosti či niektoré druhy rakoviny.
Balzam na srdce: Pomáha znižovať tlak a chrániť cievy
Vďaka spomínanej kombinácii draslíka a antioxidantov má kaki priaznivý vplyv na krvný tlak a prietok krvi. Podporuje lepšie prekrvenie organizmu, čím znižuje zaťaženie srdca a prispieva k prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Podľa viacerých štúdií môže pravidelná konzumácia kaki prispieť k:
- Znižovaniu rizika hypertenzie (vysokého krvného tlaku)
- Predchádzaniu ischemickej choroby srdca
- Zníženiu pravdepodobnosti vzniku cievnej mozgovej príhody
Kaki zároveň reguluje hladinu cholesterolu – znižuje tzv. „zlý“ LDL cholesterol a podporuje zdravú hladinu triglyceridov. Vďaka tomu sa zaraďuje medzi ovocie, ktoré môže pomôcť predísť usadzovaniu plakov v cievach a chrániť srdcovo-cievny systém.
Lepšia nálada, menej stresu a kvalitný spánok
Ak cítite, že ste nervózni, unavení alebo máte problémy so spánkom, kaki vám môže pomôcť aj v tejto oblasti. Horčík podporuje správne fungovanie nervovej sústavy, pomáha pri zvládaní stresu a udržiava organizmus v psychickej pohode. Vitamín B6 zas prispieva k tvorbe serotonínu, známeho ako „hormón šťastia“. To znamená, že jeho dostatok môže prispieť k lepšej nálade a duševnej rovnováhe.
Podľa niektorých výživových poradcov môže byť kaki ideálnou voľbou pre ľudí trpiacich vyčerpaním, nespavosťou alebo psychickou záťažou, keďže výživné látky z tohto ovocia pomáhajú telu zvládať stresové situácie prirodzene a dlhodobo.
Vláknina na podporu trávenia a chudnutia
Jedným z ďalších dôvodov, prečo zaradiť kaki do jedálnička, je jeho vysoký obsah vlákniny a pomerne nízka kalorická hodnota. Jeden zrelý plod obsahuje približne 120 kcal, čo nie je veľa, ak vezmeme do úvahy aj obsah 6 gramov vlákniny. Práve vláknina:
- Predlžuje pocit sýtosti a tak pomáha pri zdravom chudnutí
- Spomaľuje vstrebávanie cukrov do krvi
- Podporuje správnu funkciu čriev
- Prispieva k zdraviu črevného mikrobiomu, ktorý ovplyvňuje imunitu aj metabolizmus
Vďaka trieslovinám a antioxidantom dokáže kaki prispievať k udržiavaniu črevnej rovnováhy a napomáha pri detoxikácii organizmu. Je tak vhodnou potravinou pre ľudí so zažívacími ťažkosťami, sklonom k zápche či pre každého, kto chce ľahko podporiť svoje trávenie.
Kedy by ste mali spozornieť?
Hoci je kaki pre väčšinu ľudí bezpečné, všetkého veľa škodí, a to platí aj pri tomto ovocí. Nadmerná konzumácia, najmä tvrdých alebo nedozretých plodov s vysokým obsahom trieslovín, môže v ojedinelých prípadoch vyvolať zažívacie problémy alebo dokonca vznik útvarov zvaných bezoáre, ktoré blokujú trávenie. To sa však týka hlavne ľudí s už existujúcimi tráviacimi poruchami.
Dôležitá je tiež opatrnosť u osôb s poruchami zrážanlivosti krvi – kaki totiž môže mierne spomaliť proces zrážania. V tehotenstve či počas dojčenia je vhodné konzultovať konzumáciu kaki s lekárom, keďže neexistuje dostatok vedeckých údajov o jeho účinkoch vo vyšších dávkach počas týchto období.
Ako si kaki vychutnať?
- Čerstvé a dozreté: Keď je kaki úplne mäkké, stačí ho rozrezať a vybrať lahodnú dužinu lyžičkou.
- Sušené: Sušené plátky kaki sa hodia ako zdravá alternatíva k rôznym sladkostiam.
- V smoothie: Rozmixujte kaki s banánom, kefírom či gréckym jogurtom a získate chutný aj výživný nápoj.
- V dezertoch: Kaki môžete pridať do koláčov, muffinov či krémov pre osviežujúcu chuť i farebný kontrast.
Zhrnutie na záver
- Kaki je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré chránia pred civilizačnými ochoreniami.
- Významne podporuje srdce, znižuje krvný tlak, reguluje hladinu cholesterolu a zlepšuje prekrvenie organizmu.
- Pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu, pomáha pri zvládaní stresu, zlepšuje náladu a môže prispieť k lepšiemu spánku.
- Vďaka vláknine je vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo majú tráviace ťažkosti.
- Pri nadmernej konzumácii, hlavne nedozretých plodov, môžu nastať zažívacie problémy.
- Osoby s poruchami zrážanlivosti krvi by mali kaki jesť s mierou a tehotné či dojčiace ženy sa môžu poradiť s odborníkom.
Ak teda hľadáte ovocie, ktoré je nielen chutné, ale pomôže vám aj zlepšiť celkovú vitalitu a dobrú kondíciu, určite siahnite po kaki. Vďaka jeho jemnej, sladkej chuti a výnimočným zdravotným benefitom sa môže stať neoddeliteľnou súčasťou vášho zdravého jedálnička. Skúste ho pridať do smoothie, ovocných šalátov či ho len tak vychutnajte samostatne – vaše srdce, trávenie a nervový systém sa vám za to poďakujú!